JAG ÄLSKAR DIG, MORGAN JOHANSSON

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

I juli 2020 frågar min terapeut rakt ut: ”Jens, varför är du så fixerad vid Morgan Johansson?” Jag reagerar med ilska – blir röd i ansiktet och mumlar: ”Jag är INTE fixerad…” Varpå min terapeut scrollar igenom mitt Facebookflöde och räknar upp några av de gånger jag kritiserat Morgan Johansson offentligt de senaste sex månaderna. Och, tja… det är några. Justitieministern har – uppenbarligen –  invaderat mitt psyke. Han har blivit en symbol för mina egna neuroser och det blir inte bättre när min terapeut ställer frågan: ”Är du avundsjuk för att Morgan Johansson har mer makt än du?”

Kära Morgan, jag skriver den här texten som ett öppet brev till dig (det är alltså en hemuppgift från min terapeut). Och rubriken på brevet är: ”Jag älskar dig, Morgan Johansson.” Vilket kanske kommer som en överraskning för dig (och många andra), men jag gör faktiskt det.

Jag älskar dig i min roll som satiriker.

I det sammanhanget är du en ständig källa till glädje. Du är ”the gift that keeps on giving” som engelsmännen brukar säga. Som medborgare är jag mer tveksam. Nej inte tveksam, stryk det… jag är förtvivlad. Förundrad. Förolämpad. Förgrymmad. Och jag ska försöka förklara varför. Så pedagogiskt det går. Men låt mig först ge ett konkret exempel på varför jag – i rollen som självutnämnd humorist – håller dig så högt.

I ett nyhetsinslag under flyktingskrisen 2015, när asylsökande från hela världen sov på golvet på Malmö tågstation, fick du den här frågan:

”Skulle man kunna tänka sig att regeringen öppnar upp Harpsund och Bommersvik… (…så att de asylsökande kan bo där?)”

Ja, reportern sa så – och det är nästan osannolikt att hon faktiskt tog mod till sig och gjorde det… hon fick väl sparken sen…  internutredd av SVT eller TV4 för bristande värdegrund… men i alla fall, där och då frågade hon – och du svarade (märkbart besvärad): ”Det är klart att man kan använda sig av symbolfrågor och så…”

…vilket i klartext betydde:  ”Aldrig i helvete. Är du inte klok människa?! Bommersvik? Där brukar ju vi ha konferens!!”

vid 4.55

Aldrig på en söndag (eller nån veckodag överhuvudtaget) att du och ditt parti skulle släppa in en massa papperslösa främlingar i dessa fina salonger. Humanism och rätt värdegrund är bra, men det har sina gränser.

Roligt klipp, hur som helst.

Du ser personligt förolämpad ut över att reportern ställer frågan, som är helt relevant: för om nu Sverige skulle ”öppna sina hjärtan” i denna extrema krissituation som inträffade hösten 2015 – borde inte detta ha gällt alla…? Borde inte du och dina partikamrater ha föregått med gott exempel?

Man kan tycka det.

Och symbolvärdet hade ju faktiskt varit oerhört om du, Damberg, Ygeman och de andra gjort en medial poäng av att öppna upp exempelvis Bommerviks kurslokaler för fattiga, hungriga barn från Afrika och Mellanöstern? Jag fattar, ärligt talat, inte hur ni kunde tappa den pucken. Det hade varit genialiskt. Vilket ”photo op”.

I motsats till den gången du blev nersprutad med brandsläckare på flyktingboendet i Östra Göinge (också 2015):

Unknown

***

Kära Morgan, du har varit Sveriges justitieminister sen 2014. En av våra långvarigaste på den posten sedan 1969 då din partikollega Lennart Geijer tillträdde (han satt i knappt sju år). Bara Beatrice Ask (m), Thomas Bodström (s) och Laila Freivalds (s) har sedan dess suttit längre. Och sitter du mandatperioden ut kommer du att passera de två sistnämnda.

Förutom att vara kriminalpolitikens ”top dog” i snart två mandatperioder har du hållit i ordförandeklubban i justitieutskottet 2010–2014. Och varit ledamot av samma utskott 1998–2002. Du har m.a.o. mycket lång erfarenhet av svensk kriminalpolitik. Och du har – således – haft det yttersta ansvaret för den i sex år, helt eller delvis.

Du om någon är alltså inte naiv när det gäller den rådande samhällsutvecklingen. Du har sett den över tid. Du har hela tiden haft tillgång till all den statistik, alla de beslutsunderlag, både offentliga och sekretessbelagda, en justitieminister kan tänkas behöva. Du har därtill (om du vill) möjlighet till daglig direktkontakt med Rikspolischefen, RÅ, JK, SÄPO och alla andra berörda instanser. All information finns – och har funnits – på armslängds avstånd.

Du om någon borde ha ”sett det komma”.

Men efter dina sex år som justitieminister pekar ändå många kurvor åt helt fel håll. Antalet ”skjutningar” har ökat (1), liksom antalet bombdåd. (2) Barnrånen (ja, barnrånen) ökar stadigt. (3) Segregationen likaså. (4) Handgranater på drift har under flera år varit ett stort problem (5) och Sverige överlag har de senaste åren sett det ena vansinnesdådet efter det andra. (6)

Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.17.52Skärmavbild 2020-08-18 kl. 20.36.37Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.17.10Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.18.39Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.19.14Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.16.25Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.15.49Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.14.26

Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.15.13

Skärmavbild 2020-08-18 kl. 20.44.07

Skärmavbild 2020-08-29 kl. 00.21.33

De mesta faller snabbt i glömska. Kanske för att det hela tiden tillkommer nya tragedier. Det är det som räddar dig kvar. Det – och oppositionens oförmåga att slå mynt av din och statsministerns inkompetens. Samt – givetvis – det faktum att landets mest inflytelserika mediahus SR/SVT så ofta låter dig diktera villkoren och/eller behandlar dig med silkesvantar. (7). De är rädda för dig. De vågar inte kräva att du ska komma till studion. Om du vägrar viker de ner sig. Det är inget jag hittar på. Jag vet att det är så. Jag har det från säkra källor.

Du kommer m.a.o. att sitta kvar även efter nästa val. Det tror jag att du vet. Och mina kritiska skriverier på Facebook och andra ställen är förstås inget hot mot dig och din maktapparat. Jag skriver också (oss emellan) mest för att stilla mitt eget samvete. Jag kommer inte att kunna se mig själv i ögonen om tre år om jag inte pekar ut det jag ser idag – sånt som är uppenbart galet, uppenbart förljuget, uppenbart falskt. Det här kan låta högtravande men som författare, konstnär eller musiker har man en plikt att vara en nagel i ögat på makten. Oavsett om den heter Morgan, Ulf eller Jimmie.

schyffert-header-1

***

Käre Morgan, du talar dig varm för vikten av ”sociala åtgärder” (8), vikten av att ”skjuta till resurser” (9) och vikten av att ”poliserna ska bli fler” (10). Allt detta är bra, på riktigt jättebra, och kanske kan också regeringens 34-punktsprogram få en effekt: den skärpta lagen om vapenbrott etc. (8)

Men dina satsningar hittills räcker uppenbarligen inte. Och det har ändå varit sex års oavbrutet tillskjutna resurser, sex års kraftfullt twittrande om hur ”oacceptabelt” läget är, sex års fördömande av ”högerpopulism” etc… Felet måste därmed – rimligen – ligga någon annanstans?

Var kan det ligga, Morgan?

Vad tror du? Vågar du gissa?

Vågar du säga det högt?

Vågar du närma dig pudelns kärna?

Javisst vågar du det, du vågar till och med twittra om det med jämna mellanrum, möjligen freudianskt – men ändå.

Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.30.55Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.31.34

Skärmavbild 2020-08-18 kl. 15.13.22

Det där är så intressant, och avslöjande, att du med jämna mellanrum finner ett behov av att påminna väljarna om att antalet asylsökande minskar (samtidigt som anhöriginvandringen ligger på höga nivåer). Och visst, jag fattar, dina tweets är en hundvissla för att locka tillbaka de socialdemokratiska väljare som gått över till The Great Satan – SD. Men du vägrar fortfarande hårdnackat att dra den superenkla och helt orasistiska slutsatsen att kraftigt segregerade bostadsområden med materiell misär och låga språkkunskaper i svenska med stor sannolikhet är en perfekt grogrund för social oro och gängkriminalitet.

Du är smart så.

Eller falsk, beroende på hur man ser det. Du vet att den som säger sådant rakt ut – alltså att hög invandring + dålig integration = ökad brottslighet – för tid och evighet blir stämplad som ”ond”. Ditt eget parti har gått i bräschen för denna intellektuella ohederlighet. Det är ni som byggt  giljotinen och det vore förstås dumt att själva stoppa huvudet i den.

Så dessa samband kommer du aldrig att erkänna. Din statsminister och chef Stefan Löfven kommer heller aldrig att säga det rakt ut. Hellre sitter han i teve och ser ut som en fårskalle. Så feg och förljugen har debatten i Sverige blivit under 2000-talet: hellre korkad, falsk och världsfrånvänd än ”rasist”.

Skärmavbild 2020-08-17 kl. 23.52.49

Min framtidsprognos, Morgan, den lyder så här: Sveriges regering kommer de kommande två åren att stoppa in mer resurser, fler poliser och fler ”Operation Rimfrost”-operationer i ena änden av korvskinnet – samtidigt som ni kommer att stoppa in fler unga arbetslösa män från Afrika, Mellanöstern och Centralasien i den andra.

Kanske, kanske, kanske kan staten med herkuliska ansträngningar bryta de negativa brottstrenderna som följer av detta – bryta ”utanförskapet” som det heter – fast mer troligt är att blir det ett nollsummespel. I sämsta fall kommer gruppen unga, arbetslösa män med stort våldskapital och lite eller ingen lojalitet med det svenska ”folkhemmet” att bli en permanent växande företeelse.

Om några år blir det så dags för dig och dina kollegor i regeringen att än en gång två era händer offentligt och erkänna: ”Vi var naiva. Vi ville väl. Vi gamblade, men tyvärr gick det åt helvete. But hey… what are you gonna do…”

***

Före detta Rikspolischefen Dan Eliasson är egentligen ett kapitel för sig i det här sammanhanget. Men han är värd att nämna i anslutning till mitt terapibrev. I korthet kan man säga att de flesta sansade bedömare anser att hans tid som Rikspolischef var bortkastad. (11) Ändå hade Eliasson ditt förtroende, Morgan. In i det sista. Och sen sparkade du honom snett uppåt till MSB. (12) Inget konstigt med det. Ni tillhör båda den socialdemokratiska nomenklaturan. I den tar man hand om varandra. Det gör moderaterna också. Sverigedemokraterna kommer att göra det när de gripit makten runt 2056. Kent Ekeroth kommer antagligen att bli landshövding i Jämtland.

Men hur mår du, egentligen, när du betänker det faktum att du lät en så uppenbart olämplig person leda det nationella polisarbetet mot gängbrottsligheten? Och detta under flera år. Dan Eliasson – en man som när han ska ta i med hårdhandskarna mot barnamördare, bombmakare och voodoopraktiserande maffia från Nigeria först sätter sig ner och grubblar på gärningsmannens eventuella trauman och uppväxtförhållanden?

Hade det, apropå detta, gått att nå monstret Breivik med ”sociala åtgärder”?

Kanske.

Men efter vansinnesdådet på Utöya… funderade du och Dan Eliasson en enda sekund på vilka ”trauman” som eventuellt fick den jävla galningen att skjuta ihjäl dessa oskyldiga ungdomar? Om inte – varför förlänas andra mördare och nidingar denna omtanke? Har det med etnicitet att göra?

Nej, etnicitet är aldrig en faktor enligt dig. Inte heller kulturella faktorer. Eller klanstrukturer. Eller religion. Och forskning kring allt detta finns redan. Det säger både du och de helt opolitiska utredarna på Brå (där du f.ö. var ordförande 1999-2002). Den forskningen är visserligen från 2005, men den var ändå aktuell så sent som 2017. (12)

(Kanske lite märkligt men svensk forskning håller omvittnat hög klass.)

***

Jag träffade ett gäng unga poliser i Göteborg hösten 2017. De blev svarta i ögonen när Dan Eliasson kom på tal. De refererade till honom som ”den där jävla råttan”. Visst, det fanns säkert poliser som gillade Eliasson men jag träffade aldrig nån. Anekdotisk bevisföring – jag vet – fast jag rörde mig ändå rätt mycket bland poliser, och med jämna mellanrum i förorter som Rosengård, Bergsjön, Angered, Tensta, Rinkeby åren 2016-2019. Att Dan Eliasson ledde svensk polis sågs där som ett skämt. Ett grymt skämt.

Ett hån.

Nåddes du aldrig av dessa signaler?

Jag vägrar tro att du inte gjorde det. Jag är tvärtom övertygad om att du nåddes av massor av Eliasson-relaterat missnöje genom åren men att du med berått mod valde att låta honom sitta kvar, ända tills situationen blev ohållbar.

Hans ynkliga ”Hjälp oss! Hjälp oss!” på presskonferensen i juni 2017 var den slutliga varningsklockan. Den borde ha fått dig att agera direkt. Samma dag. Du borde ha förstått att en Rikspolischef inte kan blotta sig så inför de gängkriminella.

Men du tittade bort.

Och Eliasson satt kvar till februari 2018. I åtta månader till.  

Skärmavbild 2020-08-18 kl. 14.54.01

***

I Sverige finns en lång tradition av att tänka lika mycket på mördaren som på mordoffret, lika mycket på knivhuggaren som på den knivhuggne, lika mycket på inbrottstjuven som på den bestulne. Vi ömmar för samhällets olycksbarn – som i Sverige aldrig väljer att begå brott utan alltid ”hamnar” i kriminalitet. Vi tror på den ”ädle vilden” som korrumperas av västerlandet, som ”blir” kriminell och sen måste distraheras med fler fritidsgårdar och ”värstingresor” till Västindien (minns ni dem…) för att inte råna Agda, 87 på hennes pension vid bankomaten.

Ja, jag vulgariserar.

Lite.

Men Lennart Geijers vision om det fängelselösa samhället lever kvar, inte minst inom det socialdemokratiska partiet. Liksom visionen om ”kriminalvård”. Men Morgan, hur ”vårdar” man kallblodiga mördare tillbaka in i samhället? Hur ”når” man unga män som utan att tveka går fram och sätter en pistol mot huvudet på en försvarslös kvinna med ett litet barn i famnen? Och sen trycker av…

Du är oss svaret skyldig.

Skärmavbild 2020-08-18 kl. 19.13.48

Expressen, 1995 

***

Sammanfattningsvis: det är på grund av allt ovanstående som jag tjatar så mycket om dig -– inte för att jag tror att du är en elak människa privat. Jag tror att du i grund och botten är en trevlig kille. Ambitiös. Arbetssam. En bra pappa. En lojal vän. Jag tjatar inte heller om dig för att jag ”hatar socialdemokrater” (som nån skrev i ett kommentarsfält). Jag är själv socialdemokrat i grunden… avprogrammerad sedan flera år tillbaka men ändå…

Jag tjatar om dig eftersom jag är övertygad om att det är direkt skadligt för landet att du har den befattning du har. (13) Någonstans tror jag… hoppas jag… att du kan bättre än så här. Men den politiska prestigen sätter uppenbarligen stopp. Jag tror att mycket sitter i den. Kanske för att ditt parti har så svårt att hitta sin nya roll. Ni är inte längre ett ”statsbärande” parti. Ni har inte 40-45% av väljarkåren. Ni har tappat 20% till Nya Socialdemokraterna (d.v.s SD). Fortsätter det så här kommer ni att krympa ytterligare. Så ni står som en åsna mellan två hötappar och måste fortsätta med den omöjliga balansakten att försöka blidka två väljargrupper som har diametralt motsatta krav.

Helt öppna gränser vs. helt stängda gränser.

BEFORE:

Unknown-1

 

AFTER:

Skärmavbild 2020-08-24 kl. 13.05.24

Varje dag med dig på justitieministerposten är hur som helst en förlorad dag i kampen mot kaos och gängkriminalitet. Inte minst för att du låtsas som att Sverige – löpande, utan att hämta andan ens en sekund – ska kunna betala ikapp den gamla ”integrationsskulden” från 1980-, 90- och 00-talet (14) …samtidigt som vi varje år ska hinna integrera 50 000 – 100 000 ”nya” svenskar. Detta kvalificerar inte ens som önsketänkande. Det är vansinne. Patologiskt självskadebeteende. 

Din ungdoms idol Olof Palme sa en gång (apropå borgarnas vidlyftiga finanspolitik):

”De har inte bara ätit opp vad som fanns på bordet. De har tömt skafferiet, ätit sig genom visthusboden, låtit åkrarna stå i träda och tuggat sig igenom andra länders bankmatsalar på kreditkort utställda på de svenska skattebetalarna!”

…och det går att säga ungefär samma sak idag. Tömda skafferier. Genomtuggade visthusbodar. Och ”de” i den här analogin skulle då vara invandrarna. Nej, Morgan. Inte alla invandrare. Och nej. Inte av illvilja. Utan för att de kan. För att tillfälle bjuds. För att man kan åka till Sverige och bo där på bidrag även om man heter Najah al-Shammari och är försvarsminister i Irak. Eller heter Fazel Fazly och jobbar som chefsrådgivare åt presidenten i Afghanistan.

Skärmavbild 2020-08-18 kl. 12.26.56

Skärmavbild 2020-09-01 kl. 10.54.31

Du vet allt detta, du är inte dum. Du vet att systemet läcker. Du vet att det utnyttjas skamlöst av vissa (inte alla, vissa). Och du kan skillnaden mellan asylsökande och ekonomiska migranter. Du kan skillnaden mellan kristna kopter och Black Axe. Du vet, slutligen, att hög invandring + dåligt fungerande integration + brist på bostäder + brist på jobb + brist på sociala och kulturella sammanhang + stora kulturella skillnader = gängbildningar och kriminalitet.

Eller ”utanförskap” som det heter på nyspråk. På DN:ska. På Aftonbladska.

…men när du (i sällsynta fall) får frågan om hur hela denna märkliga ekvation är tänkt att gå ihop på sikt spelar du dum. Då kommer det ofta floskler, goddag yxskaft-svar eller rena non sequiturer. Efter vansinnesdådet i Malmö förra sommaren (mamma med barn i famnen ihjälskjuten på öppen gata) slog du näven i bordet (15) och utropade:

”Kallblodiga mördare

kan inte få gå lösa!” 

Som om ansvaret för just detta var någon annans än regeringens (och ditt). Som om någon sagt EMOT dig på den punkten. I SVT Agenda (23/8) sa du apropå att människor kanske inte vågar vittna om de ser en 12-åriga flicka bli ihjälskjuten: ”Det gäller inte bara att gripa en gärningsman, vi ska ju gripa rätt gärningsman.” Och på ett sätt känns det tryggt att svenskt rättsväsendet ändå arbetar efter den självklara principen, men lite oroväckande att du ens tycker att det behöver sägas.

I samma intervju påpekade du också flera gånger att där du satt (i Malmö, intervjuad via länk) hade ”antalet skjutningar gått ner”. Men du missade att påpeka att detta skett först efter en massiv polisinsats – Operation Rimfrost. Att brottsligheten ”går ner” efter hundratals beslag av sprängämnen och vapen och gripanden kanske inte är så konstigt…?

Samtidigt har Malmöborna – uppenbarligen – vant sig vid en helt bisarr normalnivå av brott. Så här sa polismästaren Stefan Sintéus till Aftonbladet den 12:e juni: ”Det har blivit tryggare och det är bättre på gatorna… (…)… Vi har bara haft sju sprängningar hittills i år.”

Magnus Liljegren190718_2.t5d3800b1.m400.xTWC9wsxP

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

…och den fjärde augusti 2020 sa du, Morgan, i Studio Ett, också angående den skjutna 12-åriga flickan i Botkyrka, (16).

”Ingen kan väl vara så rutten att man vill skydda en gärningsman som har dödat en 12-årig flicka?”

Detta är alltså detta tankesystem som styr den svenska strategin mot gängkriminalitet, bombdåd, skottlossningar, barnrån, förnedringsrån, handgranater på vift, kiss i munnen på brottsoffer etc… Justitieministern grubblar i månens sken – likt Viktor Rydbergs tomte:

”…tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.”

Eller i ditt fall:

”Ingen kan väl vara så rutten…?”

Käre Morgan… vi VET att folk kan vara så ruttna. Man kan t.o.m. vara så rutten att man skjuter ihjäl – slaktar – ett stort antal oskyldiga barn och ungdomar på en liten konferensö i södra Norge. Man kan mörda tiotals miljoner människor för att man är övertygad om att man gör det rätta. 

Denna ondska existerar.

Det är ett tragiskt faktum.

Det kan näppeligen komma som en nyhet varken för dig eller din regeringschef.

…och att folk inte vågar vittna mot barnamördare – det har mycket litet med ondska att göra… Det handlar fastmer om att staten inte förmår skydda dessa vittnen. Speciellt inte i Orten. Människor som bor där är rädda. Folk är numera rädda även i små och mellanstora orter som Lund, Filipstad, Gislaved, Piteå, Askersund, Tingsryd, Trollhättan, Fagersta, Vetlanda, Linköping, Mellerud, Tranås, Borlänge, Värnamo etc… De är rädda för att hamna ”i vägen” för en explosion, för en skottlossning, för ett knivdåd, för en ”skenande lastbil”… och lika rädda är de för att eventuellt behöva vittna om de skulle råka stå där och titta när ett brott begås. (17) Denna rädsla är, oavsett var människor bor, ett underbetyg till rättsstaten. Ett underbetyg till  regeringen. Ett underbetyg till dig som minister.

Men jag älskar dig ändå.

Som det dåliga skämt du är. 

Jens Ganman

…………………………….

Källor:

1) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trots-rimfrost-antalet-skjutningar-okar

2) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/antalet-sprangningar-okar-i-sverige

3) https://mitti.se/nyheter/unga-bromma-drabbade/?omrade=bromma

4) https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/segregationen-oekar-i-209-kommuner-24868

5) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/116-granatattacker-pa-atta-ar-sverige-sticker-ut

6) https://www.expressen.se/nyheter/pappan-sag-mordarna-blev-ihjalhuggen-efter-poliskontakt/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jdJ2jA/kjall-57-forsokte-stoppa-ran–mordades-ingen-gripen

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/man-misstanks-ha-slagit-ihjal-aldre-kvinna-i-soprum/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skjutningarna_vid_Vårväderstorget

7) https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Joke54/svts-svar-efter-debattkritiken-blev-inte-sa-bra-for-tittarna

8) https://www.regeringen.se/regeringens-politik/ett-tryggare-sverige/34-punktsprogrammet-regeringens-atgarder-mot-gangkriminaliteten/

9) https://www.expressen.se/nyheter/nej-till-kartlaggning-av-misstanktas-ursprung/

10) https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/a2pOp7/regeringen-skjuter-till-pengar-till-polisen

11) http://polistidningen.se/2017/04/morgan-johansson-polisen-speciellt-prioriterad-i-budgetforhandlingarna/

12) https://www.youtube.com/watch?v=TOa5XdSUm8M

13) https://www.di.se/nyheter/morgan-johansson-om-eliasson-har-gjort-ett-bra-jobb/

14) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/krav-ny-undersokning-av-utrikesfodda-och-brott

15) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/justitieministern-darfor-far-rikspolischefen-nytt-jobb

16) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/99-skjutningar-och-15-doda-i-ar-trots-operation-rimfrosthttps://

http://www.expressen.se/nyheter/600-utvisningsdomda-ar-kvar-i-sverige-ett-svek/

17) https://omni.se/sabuni-ska-betala-igen-var-integrationsskuld/a/lAad4o

18) https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AdqgEj/justitieministern-det-har-ar-ingen-teater

19) https://poddtoppen.se/podcast/308296631/studio-ett/studio-ett-4-augusti

20) https://sn.se/nyheter/katrineholm/ungdomar-radda-for-att-vittna-i-rattegangar-sm4532337.aspx

7 reaktioner på ”JAG ÄLSKAR DIG, MORGAN JOHANSSON

 1. Funderar mycket, -samtalar mer än gärna ännu oftare. Inte sällan med vänner, familj och nära och kära, inte sällan med deras ogillande och obekvämlighet gällande det samma.
  Vad var det som hände? Hur kommer det sig att jag, inte med F1-bilens snabbhet, snarare med min kusins traktors utväxling, gick ifrån att citera Reinfeldts ”öppna ditt hjärta” som det vackraste jag hört ifrån en politiker, till att på riktigt börja ta mina nära, kära, vänner och andras åsikter, som en direkt provokation?
  Tror orsaken till ovan är en kombination utav att jag alltid försöker utmana och ifrågasätta mig själv. Vad är det som driver mig, hur jag beter mig, hur jag tänker, vad jag säger och vad jag egentligen tycker? Var jag kommer ifrån, min uppväxt, uppfostran och mina värderingar.
  Ju mer påläst någon är, desto ivrigare blir jag att lyssna och läsa mer, för att sedan utmana mig själv och mina egna åsikter.
  Tydligt är, att ju mer jag lyssnar och läser, desto mer ifrågasättande blir jag.
  Jag förstår verkligen orsaken till den sömniga, arroganta och social-liberala inställning som allt för många Svenskar idag går omkring och förmedlar, sällan medvetet, oftast omedvetet.
  Mest provocerad blir jag inte när jag själv blir ifrågasatt, utan när människor brunsmetar andra intellektuella, dedikerade, pålästa, nyfikna, drivna och ansvarsfulla publika personer.
  När människor omkring mig med starka social-liberala åsikter, inte känner till ”att den där knickers-pajasen”, gamla fjolliga musikern, tillika Idol-kärringen, är mer påläst än hela det samlade social-liberala-patrasket tillsammans. De flesta känner inte ens till Ganman och Flam. Hanif Bali tror och tycker de flesta bara är en gapig provokatör.
  Blir låg utav att förstå att jag förmodligen ligger i graven, när dessa motsvarigheter ifrån en yngre generation än min egen, kommer få genomslag i det Svenska samhället.
  Just det, -orsaken till att jag återkopplar är min beundran och tacksamhet över att framförallt Jens och Aron både orkar och vill fortsätta ploga för oss andra lika frustrerade, men tyvärr inte lika kapabla.

  Tusen tack 🇩🇰

  Gillad av 3 personer

 2. Sju punkter:

  . Morgan Johansson bemöter ingen under ministernivå.
  . Socialdemokraterna skiter i de 20 procentenheter de förlorat. Den egna karriären är det enda som betyder något.
  . Den politiskt korrekta verkligheten är en helt annan verklighet än den verkliga verkligheten…
  . 40 procent av svenska folket tänker likadant som Morgan Johansson: Det finns inga problem som inte kan lösas med lite bättre integration…
  . Morgan har i varje fall slutat rodna när han blir intervjuad.
  . 70 procent av de övriga statsråden ser man aldrig till. Överhuvudtaget…
  . Det har varit väldigt tyst om Ylva Johansson på sistone. Skulle hon inte lösa flyktingfrågorna på EU-nivå?

  Gillad av 5 personer

 3. Oacceptabelt är tydligen det nya modeordet. Det var oacceptabelt att kritisera invandringen – nu är det oacceptabelt att invandrarna begår brott. Fast jag antar att det är acceptabelt att fatta beslut som leder till oacceptabla skeenden?

  Gillad av 3 personer

 4. Någon har bevisligen varit så rutten att han har skjutit ihjäl en 12årig flicka, men Morgan finner det helt osannolikt att någon skulle kunna vara så rutten att han skyddar den som har skjutit ihjäl den 12 åriga flickan. 🙄
  Det är väl för fan MER ruttet att skjuta ihjäl någon än att inte tjalla på den som har skjutit ihjäl någon ?
  Detta resonemang känns aningen absurt eftersom Morgans verkar tänka ”Någon kan vara 100 % rutten, men ingen kan väl vara 75 % rutten?” .
  Morgan och tänka. I samma mening.
  Ja, jag vet.

  Felet är i alla fall att Morgan berättar att han tycker att det är ruttet. Eller att det är oacceptabelt. Eller att han blir arg.
  Jag skiter i om Morgan blir arg eller glad. Jag skiter i om Morgan tycker att det är ruttet att skydda mördare.
  Morgan – och de flesta andra politiker – kan bespara mig sina känslor. Deras känslor av upprördhet eller ilska är lika ointressanta för mig som deras skostorlek eller deras favoritmat.

  En justitieminister ska ansvara för att kriminellt pack blir inlåst så att brottsligheten minskar.
  DET är justitieministerns jobb.
  Sina känslor kan han informera sin fru om .

  Gillad av 3 personer

  1. När man är en djävulsdyrkare som är med i frimurarorden så är förmodligen inte det verkliga uppdraget att låsa in kriminella, men istället att skapa kriminalitet genom ökad ojämlikhet, massmigration av diametralt olika kulturer, segregera, skapa hat, sjukdom och kaos som djävulen kan profitera på.

   Engagera er för det som är rätt och riktigt, mina goda vänner! Var lugna, modiga och framförallt använd förståndet och samverka!

   Gilla

 5. En otroligt bra, underhållande och strukturerad djupgående analys av en av Sveriges genom tidernas farligaste män, Morgan Johansson; ett genuint fiasko till justitieminister.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s