DEN SKRATTANDE RASISTEN

 

Kuk, fitta, knulla, piss, skit, röv, arsle, bajs. Jag vet. Det är en vulgär början på en text. Alla från Helle Klein till Ebba Busch rodnar. Men ibland måste orden sägas. Om så bara för att påminna om var gränsen går. Ståuppkomikern George Carlin brukade inleda sina monologer med att prata om de ”sju fula orden” man inte fick yttra live på amerikansk teve (”Shit”, ”piss”, ”fuck”, ”cunt”, ”cocksucker”, ”motherfucker” och ”tits”). Och det är delvis det humor och satir handlar om. Gränser. Som är något bra när det gäller humor (tycker vissa) men något dåligt i andra sammanhang.

Det blev lite rabalder efter att tidningen Fokus, i förra veckan, utnämnde mig till ”Årets Svensk”. Märkte ni det? I och för sig var det ett helt väntat rabalder där mina kritiker fick kollektivt spader över att Adolf Hitlers oäkte sonsonson nu släppts in i det kulturella finrummet.

Och oss emellan: det var lite därför jag tackade ja – för att se hur det hela skulle utveckla sig. Nu var det i och för sig många som gratulerade mig snällt och tyckte att jag hjälpt till att sätta fokus på etablissemangets institutionaliserade hyckleri i frågor som rör till exempel invandring och integration.

…medan andra anförde argumentet att jag är alldeles för okänd och obskyr för att förlänas den här utmärkelsen. Ungefär som när Masoud och Shanaz Garakoei fick det 2006. Eller Christopher Kullenberg 2011. Eller Johan von Schreeb 2014.

En jävla gubbe från norrland dessutom. Som inte presterat annat än några trötta pajdiagram på nätet.

Johannes Klenell skriver insiktsfullt om fenomenet i tidningen Arbetet (1).

Han skriver:

”Åtminstone halva Ganmans konstnärsskap handlar om illusionen av att PK-eliten provoceras av honom. Därför upprepar han om och om igen att så är fallet.” 

(Obs! Johannes tillhör inte själv ”PK-eliten” och han provoceras heller inte av mig. )

En tredje kategori kritiker drog – lite oväntat – rasistkortet. Och inte bara det, jag var även ”nazist”, ”idiot”, ”högerytterpopulist” och i en Flashbacktråd ”lappdjävel”.

Blandad kompott med andra ord.

Några dagar senare: en händelse som ser ut som en tanke – DN-medarbetaren Kajsa Ekis Ekman tilldelas det prestigefyllda Leninpriset. NYTT rabalder! Upprörda artiklar på alla kultursidor av rang och i alla rättskaffens bloggar och poddar. Krav på avbön. Krav på historiska kunskaper.

Eller, vänta…

Jag drömde visst, som Pamela Ewing i Dallas.

Den här gången uteblev den moraliska indignationen. Endast några sippa högerskribenter reagerade men vad annat var att vänta? Såna har ju ingen humor och visst, kommunismen och dödsläger och förföljelse av oliktänkande och politiska utrensningar, Nikolay Berdyaev (2) och allt det där, men kom igen… Kajsa kan inte rå för att hon fått ett pris. Det är ju mest en kul grej.

Good for her!

(Fattig, förtryckt kulturarbetare dessutom.)

***

Fredrik Reinfeldts före detta talskrivare Moa Berglöf slog fast på twitter att ”Årets Svensk” blivit ”rasisten”. Som abstrakt koncept, rättade hon sig själv i efterhand.

Skärmavbild 2020-01-24 kl. 22.55.24

Jag uppmanade henne att presentera konkreta bevis så skulle hon få 20 000 SEK att donera till valfritt antirasistiskt ändamål. Jag har ännu inte sett om Moa hittat dessa bevis.

Men andra anser sig ha hittat.

I mitt Twitterflöde bland annat. Jag har sett bilderna cirkulera så vi kan väl titta på dem tillsammans. Först är det en bild på Jerzy som vissa anser vara grovt ”antisemitisk”.

Skärmavbild 2020-01-27 kl. 10.32.00

Nu är det förstås inte Jerzy på bilden.

Det är jag.

I julas förvrängde jag en bild på mig själv med samma fotofilter som de flesta har i sina mobiler, skickade till en kompis (i ett helt annat sammanhang). Vi konstaterade att jag var lite lik Jerzy på bilden. Så jag gjorde ett meme av den och önskade mina följare på Twitter en ”god brottsfri jul”.

Antingen fattar man det roliga i den hälsningen eller så gör man det inte, men jag förklarar i korthet: Jerzy har blivit en symbol för ett etablissemang som med jämna mellanrum känner sig nödgat att gå ut och förklara att brottsligheten går ner, att det inte är någon fara att det skjuts och sprängs och rånas barn etc.

Skärmavbild 2020-01-27 kl. 10.41.34

Jerzy är precis som Greider en av socialdemokratins pålitligaste taltrattar. De har varit framme och tutat i trumpeten så många gånger i Aktuellt och P1 att det numera blir roligt bara man ser dem. Lite som Sean HannityFox News. Eller Cathy Newman på BBC. Eller Jens Ganman på Facebook. Jag tyckte därför det vore skoj om just Jerzy hoppade fram ur gökuret och önskade en ”God och Brottsfri Jul” .

Men alla höll alltså inte med.

De såg något helt annat i bilden.

De såg antisemitism.

Judehat.

Och här kommer vi till något intressant. Dessa människor vägrade att tro att jag lagt ut den där bilden (på mig själv) utan att ha sett vad den e-g-e-n-t-l-i-g-e-n föreställde. Och även om jag inte sett det de reflexmässigt såg… så b-o-r-d-e jag ha sett det.

Jag svarade dem: ”Förlåt, men ni kan inte placera er egen rasism i mitt huvud. Allra minst retroaktivt.”

Jag fick i retur:

”JO DET KAN VI! SKÄMS PÅ DIG!”

Och, tja… så där höll det på i några dagar, och vissa håller på än, och vid det här laget undrar kanske några av er: ”Men vaddå? Jag fattar inte? Vad är det man förväntas se i bilden..?”

Good on you.

Ni ser något helt annat. Än antisemitism alltså. Men fortsätt stirra en stund till, som man gör på såna där 3D-bilder, så kanske ni också ser. Och nu skulle jag kunna skriva något förnumstigt om hur jag faktiskt umgås med judar ibland. Och muslimer. Och kurder. Och värmlänningar. Och funktionsutmanade. Men det blir lite ”my black friend” över det så jag tror jag hoppar över.

Se där, ett exempel på ironi som mina belackare kommer att sitta och klia sig i huvudet över: ”Men han skrev ju precis att han inte skulle nämna att han umgås med judar… och så skriver han det ändå!! Vad menar han!??”

Jag säger som i Seinfeld:

1808_500

Det är kanske bara att inse att det finns en grupp människor i samhället som det inte går att resonera med om begrepp som ”rasism”. Eller humor. De är fixerade vid hudfärg och etnicitet och deras rasistradar piper oavbrutet. De letar alltid – i den omvända generositetsprincipens namn – efter verkliga eller inbillade moraliska överträdelser. Det spelar ingen roll vad du själv tänkt eller faktiskt menar. De tänker åt dig och om de ser rasism i något så är det rasism.

Basta.

***

En annan bild som moralpolisen hittade i mitt twitterflöde och som anfördes som ”rasism” var den här på ASAP Rocky.

Skärmavbild 2020-01-27 kl. 10.34.45

Jag vet fortfarande inte vad det ”rasistiska” är här, men kanske att jag nämnde ”blonda människor”? Seriöst, jag förstår verkligen inte (just för att jag är rasist – jag vet, jag vet…).

Men är det verkligen rasistiskt att skoja om ”mångkultur”?

ASAP Rocky kom till Sverige och hamnade i bråk med några afghanska killar. Det vet de flesta. Dessa killar är en del av den svenska mångkulturen och på grund av det fick Rocky stanna (i finkan).

Pretty damn funny! 

Om man har svart humor.

Och nej… nej… inte sån svart humor… snälla… ni kan inte mena att ni tänkte på det på en gång? Gjorde ni det? På allvar?

Herregud.

Skämt åsido: så här kan vi hålla på tills korna kommer hem, allt medan de verkliga rasisterna, fundamentalisterna och terroristerna meckar på med sitt i det tysta. Jag tror att de flinar åt oss, åt vår echaufferade övre medelklassupprördhet; ”Låt dem hållas… snart säger det pang…”

De tycker att det är mycket praktiskt att vi distraherar varandra med våra ändlösa twitterbråk och indignerade kulturartiklar; att vi sitter hemma och lurpassar på varandra bakom tangentbordet, väntar på nästa klavertramp, på nästa försök till satir som ”inte är rolig”. Och vi vet ju alla att det finns en manual för sånt; en bok där man kan slå upp ifall något är kul eller ej.

Själv tycker jag att rullstolsutmanade Timmy i Southpark är rolig. Och Peter Sellers i Dr Strangelove. Och Nordegren & Jeffrey Epstein didn’t kill himself i P1 som är ett satirprogram, vad ni än hört i andra sammanhang.

Prove. Me. Wrong.

***

Nästa tweet:

Skärmavbild 2020-01-28 kl. 00.20.43

Den här bilden har en del tolkat bokstavligt. Jag vet – det är osannolikt, men… det finns de som gör det. ”Människor är till för att experimenteras med” – det är det jag menar (not). Och jag nämner ju nazister. Och Dr Frankenstein. Så… alle man mot livbåtarna!

De flesta som läser Birgitta Ohlssons tweet förstår ironin i det jag skriver.

Jaså, inte det…?

deja_q_hd_046_resized_6484

Ok.

Men så här: Birgitta Ohlsson är en privilegierad vit människa som sitter högt i sitt elfenbenstorn och tittar ner på de mångkulturella små barnen i det där fotbollslaget. För henne är de ingredienser i en kaka. Det är ”härligt” att baka sådana kakor. ”Stoppa ihop” människor ”till något nytt”.

Ja, jag vet – Birgitta vill välmen… det hon skriver är en sketch. Det blir parodi. I alla fall för mig. En parodi på ”social engineering”. Mentaliteten beskrivs bra i Jane Eyre (Charlotte Brontë).

”Den mänskliga kärleken springer upp som en källa inom mig och dess ljuvlighet flödar ut över hela den åker som jag har berett så omsorgsfullt och med sådan möda, besått så träget med de goda föresatsernas och de självförglömmande planernas utsäde.”

De mest framgångsrika samhällena är ”oftast mixade” enligt Ohlsson.

Det får man självklart hävda men är det verkligen sant? Vad betyder ”framgångsrik” i sammanhanget?  USA är bitvis extremt diversifierat, men också extremt segregerat. Och fattigt. Och våldsamt. (3) Sverige däremot var ett etniskt homogent land fram till 1970-talet. Invandringen var marginell. Vi var extremt framgångsrika när det gällde teknik, innovationer, idrott, kultur… Folk slog ihjäl varandra på fyllan, sant, men det gängvåld vi ser idag var begränsat.

…och ja, jag vet att jag blir en parodi här – på sura gubbar som dissar mångkultur – jag vet!

Och jag köper det.

Jag skulle köpa om Birgitta Ohlsson skrev något liknande taskigt, ironiskt tillbaka om något jag lagt ut på Twitter. Eller så skulle jag hota att dra henne inför rätta om hon kallade mig rasist, FÖR DET ÄR FAN INTE OKEJ!

(Lugn. Jag skojar.)

(…eller gör jag…)

***

Till sist ett gäng memes som jag tidigare publicerat på Facebook och Twitter och som gör att vissa grupper i samhället hatar mig. Ni kan ju titta på dem och fundera på varför i all världen det är så. De är varken särskilt roliga eller provocerande, men… vi är i Sverige... så… ribban ligger inte så högt.

I övrigt vill jag bara säga till mina kritiker, alla ni som kallar mig ”rasist” och ”nazist” och allt vad det är.

Kärlek är svaret.

Inte hat.

Kärlek.

/J

zazss

1ax78b

Unknown-3 kopia 3

Unknown kopia 9

1b7b1k kopia1bvz9q 21d539b

1bgj6t

1cm6cx

1g2slk

1jq4ha

2l5kml

31v37t

333azp

generate 2

Unknown (kopia 4)

Unknown (kopia)

Unknown kopia

Unknown-1 (kopia 5)

Unknown-3 kopia 2

Unknown-3 kopia 4

Noter:

(1) https://arbetet.se/2020/01/29/arets-svensk-ar-jens-ganmans-svans/?fbclid=IwAR1N2gdX14GXGS0SvpbYUfmF4dLnBkPt-JpXSfuL2RSS4OQAuKbzzUBPPRQ

(2) Lenin’s Private War, Lesley Chamberlain, 2008.

(3) https://time.com/5763856/baltimore-12-shot-5-killed-shootings/

11 reaktioner på ”DEN SKRATTANDE RASISTEN

 1. ”… den ä allt fördj-vla bra den!”

  Problemet för ”etablissemanget” är att de inte begriper att du och andra i minst ett decennium försökt syna. De fortsätter höja.
  Alla spelar med öppna kort. Det finns inget kvar att avslöja.
  Liknelsen faller ihop som ett korthus byggt på lösan sand.

  Gillad av 2 personer

 2. Problemet är egentligen inte alla oseriösa bortförklaringar och påhopp som har förekommit under åren. Problemet är egentligen att ingenting blev sig likt efter det att SD kom in i riksdagen för ca tio år sedan.
  Det är nämligen etablissemangets motstånd mot SD som har i grunden förstört det här landet och förpestat debattklimatet. Man kan tycka vad man vill om det partiet, men inte f-n har saker och ting blivit bättre av att behandla det partiet på alla möjliga ogenomtänkta grunder. https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/de-hade-sa-fullt-upp-med-sd-att-de-blundade-for-katastrofen/

  Gillad av 3 personer

 3. Jens, det är samma människor som hävdar att det inte finns någon åsiktskorridor som inte förstår din satir eller medvetet vantolkar den som hot, hat och rasism. I takt med att dessa människor förlorar i debatten så tilltar deras aggression. Argument biter inte på dem eftersom de anser sig vara moralens yttersta försvarare.

  Jag tycker dock att din satir också speglar folkets röst. Därav föraktet från eliten och deras kolportörer i medierna. Du har stora delar av folket bakom dig. Glöm inte det när du tar del av nästa illasinnade brunsmetning från Reinfeldts talskrivare eller Kristina Lugns dotter.

  Gillad av 6 personer

 4. När jag tror att världen är galen läser jag Jens Ganman.
  När jag behöver skratta läser jag Jens Ganman.
  SVT hade ingen aaaaaaning när de släppte fram Jens Ganman hos Jesper Rönndahl. Att de närde en orm vid sin barm.
  Får jag uppleva en krönika av Jens Ganman i DN?
  Det finns mycket att undra över i denna värld.
  Tur att Jens Ganman förklarar.
  Karin E.

  Gillad av 2 personer

 5. Hej Jens. Du har återigen producerat en träffsäker text. Själv håller jag på och läser din och Mustafa Panshiris bok för tillfället (jag är lite efter, jag vet). Jag skulle tycka att det vore intressant att utvidga ”de låga förväntningarnas rasism” -begreppet till fler delar av samhället. Närmast tänker jag på synen på elever på universitetens lärarprogram. Jag har läst ett sådant program i snart fem år och stöter ständigt på hur förväntningar skiljer sig åt beroende på vilka program en elev väljer. Det råder en mycket nedlåtande retorik mot till exempel elever som väljer praktiskt inriktade program.

  Det ovan nämnda har givetvis inte med rasism grundad i etnicitet vilket gör att man kanske bör uttrycka det på ett annat sätt eftersom jag som du tycker att ordet rasism är för viktigt att användas på fel sätt. ”Den låga förväntningen på arbetarklass”. Jag vet inte vad man ska kalla det men fenomenet är detsamma som du och Mustafa Panshiri lyfter fram. Det vore intressant att prata om det med dig. Hör av dig om du har ett sådant intresse.

  Vänligen

  Ingemar Gustavsson

  Gillad av 2 personer

 6. Nu var det Aftonbladets nya kulturchefs tur att ge sig på dig, Jens. Mångmiljonärskan Karin Pettersson (hon har gått Handels, då får man alltid dubbla lönen för samma jobb). Hon lär också vara sosse även om jag aldrig förstått hur. Hursomhelst är hon nyliberal och älskar id-politik (arketypen för dagens sossar i storstaden?).

  Hon kände naturligtvis inte till dig (det hade varit ett etikettsbrott i hennes kretsar) så hon var tvungen att googla dig. Det hon hittade bedömde hon som ”fruktansvärt grovt”. Hon skriver illa för övrigt. Mångordigt utan stringens. Nåväl, jag är inte förvånad.

  Gillad av 3 personer

 7. Apropå Daniel Swedins utnämning till Stefan Löfvéns talskrivare. Det finns ingenting oberoende med Aftonbladets ledarsida. Där Expressens ledarskribenter tillåts tänka själva är enkelriktningen total på Bladets ledarsida. Allt under Anders Lindbergs fogderi. Bröderna Grimms sagor är mer trovärdiga än Bladets ledartexter. Och bättre skrivna…

  Gillad av 1 person

 8. Nu, i elfte timmen, har Aftonbladets ledarchef Anders Lindberg uppmärksammat barnrånen. Tydligen helt omedveten om sin egen skuld till fenomenet (AB:s ledarsida har drivit på asylinvandringen i decennier) lägger han all skuld på polisen. I hans värld är det uppenbarligen polisens fel att samhället faller samman. Något fel på politiken kan det inte vara…

  Gillad av 2 personer

 9. Jens, jag har noterat en sak i etermedia (public service). Både i lokal- och riksmedia. När du, eller någon annan, säger något som kan strida mot värdegrunden så lägger de in formuleringen ”svepande åsikter” som avslutning på samtalet. Det låter som order uppifrån. Som ett förbehåll.

  Gillad av 1 person

  1. Jag mediterade på den där formuleringen ”svepande åsikter” och förmodligen kommer ordern från USA via CIA.

   Viljan är förmodligen att köpta journalister ska börja beteckna vissa kategorier som ”sweeping opinions”. Detta syftar förmodligen på betydelsen att åsikten böjer av från den raka linjen, eller den raka kursen, som har bestämts av den djupa staten i USA. D.v.s. att signalera att åsikten inte är politiskt korrekt och bör mörkas av alla vasaller.

   Men eftersom köpta journalister inte direkt är genier, så har de direktöversatt ordern att använda ”sweeping” till ”svepande”. Det är ungefär som när svenska förband började betecknas som ”trupper” eller när invasion blev ”mission”.

   Köpta journalister lyder husse CIA, men deras lydnad avslöjar arbetsgivaren.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s