DET HANDLAR OM BARN

Greta Thunberg och hennes mamma Malena Ernman anser att vi måste sluta konsumera. I princip allt. Annars går jorden under inom några år. Våra ”utsläppsnivåer” måste ner på noll redan idag. Samtidigt har Greta Thunberg på rekordtid blivit ett internationellt varumärke; en produkt och en klickmagnet. Därmed är hon också ett fantastiskt sätt för media att sälja annonser för konsumtionsvaror. Precis det familjen Thunberg säger sig vilja motverka. Ironin är påtaglig. För den som vill se den.

”Scener ur Hjärtat” är en märklig bok. Ett anarkistiskt primalskrik mot det förljugna konsumtionssamhället, men också ett deprimerande tidsdokument över Sverige ”post-truth”. Oväntat välskriven och ambitiös. Jag betvivlar inte en sekund de goda intentionerna bakom det här projektet, men bitvis är den här texten extremt problematisk. Inte minst med tanke på Malenas Ernmans, i mitt tycke, fascistiska inställning till oliktänkande.

Det står mycket huvudlöst i ”Scener ur Hjärtat” men den här meningen sticker ut lite extra; den tål att läsas både en och två gånger:

”Mitt samvete tillåter mig inte att arbeta för tidningar som ger redaktionellt utrymme åt klimat- eller förintelseförnekare.”

Det är Malena Ernman som säger det här (sid. 110).

Detta apropå att hon har hamnat i diskussion med sin arbetsgivare Mittmedia. Hon tycker inte att de ska släppa fram röster som ifrågasätter klimatalarmismen – de tycker att hon borde kunna skriva om något annat än just klimatfrågan i sina krönikor.

En önskan som alltså får Malena Ernman att säga upp sig.

Ett rakryggat, principfast beslut.

Oss emellan tror jag dock inte att Mittmedia grät särskilt mycket över det här. Malena Ernmans fanatiska inställning till klimatfrågan är antagligen lite avtändande för många läsare. Kanske t.o.m skrämmande. Enligt henne finns det inget att diskutera. Jorden håller på att dö. Vattnet i världshaven stiger i alarmerande takt (mellan 50 och 100 cm fram till 2100 enligt The Royal Society) och även om mänskligheten, historiskt sett, överlevt både vulkanutbrott, jordbävningar, världskrig, skogsbränder, pest, farsoter och översvämningar kommer vi inte att klara denna omställning.

Detta vet Malena Ernman (och hennes tonåriga dotter).

Inga andra åsikter, inga andra fakta, är tillåtna.

Facebook_meme_Global_Cooling_11.gif

https://www.snopes.com/fact-check/the-coming-ice-age/

Är du ”klimatförnekare” är du att likställa med någon som förnekar förintelsen. En sådan person är professor Lennart Bengtsson, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och en av världens mest erfarna klimatforskare. Han delar inte Ernmans analyser och därmed är han en sådan människa, som enligt henne, inte bör släppas fram i debatten.

https://www.expressen.se/premium/nyheter/forskaren-om-klimathotet-ingen-anledning-till-oro/

Som ni förstår är Malena Ernman en farlig människa.

Snäll och trevlig, verbal, vacker, musikaliskt begåvad, med stort hjärta för flyktingar och miljöfrågor, men i rollen som opinionsbildare är hon antidemokrat.

George Orwell skriver:

”In our society, those who have the best knowledge of what is happening are also those who are furthest from seeing the world as it is.

In general, the greater the understanding, the greater the delusion; the more intelligent, the less sane.

One clear illustration of this is the fact that war hysteria increases in intensity as one rises in the social scale…”

Kriget, om vi ska applicera Orwells resonemang på den svenska samtiden, är kriget mot ”klimathotet” och mot de leda ”klimatförnekarna”. Ett mycket märkligt ord det senare, men som ni vet har det smugit sig in i vår standardvokabulär. Vi slänger oss numera med det som vore det inte det minsta motsägelsefullt. ”Klimatförnekare” är f.ö bland det absolut värsta du kan vara i detta land våren 2019.

Det är nästan lika illa som det var att vara ”rasist” 2015.

Vilken bannbulla som kommer att utdelas 2021 vet vi inte, men just nu är det ”klimatet” vi ska frukta. Vetenskapen är nämligen enig på den punkten. Trots att den inte alls är det. Det finns många röster som opponerar sig mot de tvärsäkra teorierna om global uppvärmning, isavsmältning, höjning av havsnivån och inte minst  mot företeelsernas orsaker och långsiktiga implikationer. Och det finns också massor med journalister som rapporterar saker hals över huvud; utan att bry sig om den vetenskapliga basen.

Miljöalarmism säljer lösnummer.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/pinsamt-avslojande-for-fn-s-klimatpanel-totalt-fel-i-larm-om-katastrof?cmpid=del%3Afb%3A20190216%3Apinsamt-avslojande-for-fn-s-klimatpanel-totalt-fel-i-larm-om-katastrof%3Anyh%3Alp

Den här aspekten – den mediala sensationalismens tveeggade svärd och klimatalarmisternas  bekräftelsebias – diskuteras inte i Ernman/Thunbergs bok. På sidan 91 slås det tvärtom fast att ”det nästan inte finns någon som förnekar klimatkrisen längre”.

Det beror förstås var man letar; och hur man ropar i skogen.

https://www.forbes.com/sites/alexepstein/2015/01/06/97-of-climate-scientists-agree-is-100-wrong/#212ca1423f9f

https://news.nationalgeographic.com/2018/02/ross-ice-shelf-bore-antarctica-freezing/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kv8ELE/nordpolens-is-borta-om-sju-ar?fbclid=IwAR3dRvcYBNRscV-jhSSVS1mZbyVxMolz0v0yNxyDjfChSwRxKxpiAh_Id8c

”…och som vi vet: om allt man har är en hammare ser hela världen ut som spikar.”

Malena Ernman har en hammare fastlimmad i vardera handen och även om hon emellanåt visar tecken på klädsam självinsikt – hon kritiserar sitt eget konsumtionshyckleri på flera ställen i boken – behöver man inte läsa speciellt många kapitel för att förstå att familjen Ernman/Thunberg har sublimerat sin familjs mycket svåra, och mycket lokala, relationsproblem till att handla om en ”global” kris.

”Klimatet” blir en projektionsyta för deras egna demoner och sociala ”störningar”

Kanske är det ingen vild gissning att tro att döttrarna Ernman/Thunberg en dag kommer att ångra att de medverkade till denna bok; kanske kommer även Malena Ernman att ångra att hon outade sina minderåriga döttrars mindre smickrande sidor på det här sättet; att hon inte satte ner foten för Gretas medverkan i Skavlan, The Guardian, DN, Aftonbladet, Expressen, SVT, SR m.m.

För även om temat – att ”rädda klimatet” – är behjärtansvärt är det här i slutändan, först och främst, en allmänt publicerad gruppfamiljeterapi och det är det som gör den här boken så problematisk ur ett etiskt perspektiv.

”Scener ur Hjärtat” är, kan man anta, en katharsis för föräldraparet Malena Ernman/Svante Thunberg; ett sätt att bearbeta familjens svåra, psykiska problem, ett sätt att blir hörda, förstådda, bekräftade, men… man blandar teorierna om klimat och klimatpåverkan med kritik mot ett ”själlöst samhälle” och en dåligt fungerande barnpsykiatri på ett mycket märkligt sätt.

De dramatiska påståendena staplas på varandra.

Ernman hävdar exempelvis att ”ofrivillig ensamhet blivit en kronisk folksjukdom” (sid. 91) och jag tänker osökt på alla människor som inte får vara ensamma trots att de kanske skulle behöva det; barn som bor trångt i förorten bland skiftsovande släktingar och som därför har problem att läsa läxor. Men det är förstås en mindre privilegierad värld än den Malena Ernman och hennes familj rör sig i till vardags.

Deras värld är den vita, övre medelklassens; kanske den största ekokammaren av dem alla. I den världen regerar känslorna, värderingarna, värdegrunden… Viljan att problematisera de egna dogmerna, och de historiska kunskaperna om hur miljöfrågan rapporterats de sista 40-50, åren lyser med sin frånvaro.

43485872_2357417487606926_2679666010490929152_n

Dagens Nyheter 1972

Oavsett varför Malena skrev sin bok och oavsett varför hon knuffade fram sina barn i rampljuset har dottern Greta blivit en slags vetenskapsauktoritet i Sverige, varsamt uppburen och okritiskt hyllad av mainstreammedia. Äntligen ett litet barn som säger sanningen! Lite som under häxprocesserna under 1600-talet då vuxna också lyssnade andäktigt på vad små barn hade att säga; hur motsägelsefullt det än var.

CaptainAldenDenounced.png

Vanligtvis sansade… eller kanske vanligtvis osansade… journalister och skribenter slog tidigt fast att Greta Thunberg ”har rätt”. Hon ”säger som det är”. Okej, hon kanske inte är klimatforskare, men Greta vet – och nu har vi inte tid med eftertanke – alltså just den känslomässiga alarmism som så många retar sig på när det gällde invandringens eventuella konsekvenser; de enkla lösningarna, den blinda paniken: ”STÄNG GRÄNSERNA! UTVISA ALLA INVANDRARE! SÄTT UPP EN KULSPRUTA PÅ ÖRESUNDSBRON!”

…som översatt till miljöalarmistiska blir: ”FÖRBJUD FLYGET! FÖRBJUD OLJA! FÖRBJUD ALLA SOM SÄGER EMOT!”

Mittmedia i min egen hemstad Östersund är inget undantag när det gäller den här infantila sortens journalistik. Att även de, och vissa av deras anställda, skulle hylla Greta okritiskt på sina plattformar var helt förutsägbart (ungefär lika förutsägbart som att jag skulle säga emot dem.)

Skärmavbild 2019-02-18 kl. 15.18.45

Skärmavbild 2019-02-18 kl. 14.51.09

Skärmavbild 2019-03-11 kl. 12.15.27.png

Notera ordvalet: Greta ”säger som det är” = det finns inget utrymme för diskussion här.

Det är så här nu.

Basta.

Och det är intressant…

När sådana som Joakim LaMotte, Katerina Janouch, Hanif Bali eller Alice Teodorescu ”säger som det är” (utifrån sina personliga perspektiv) – när de larmar och pekar ut tecken i skyn rynkar vänstern på näsan och ropar:

”För enkelt! Effektsökeri! Populism! ALARMISM!”

När Greta Thunberg gör samma sak (bokstavligt talat)  – som dotter till vänsterprofilen Malena Ernman – är saken klar.

Utan diskussion.

Jorden håller på att gå under. Precis som amatörklimatologen (och storflygaren) Al Gore varnade för i sin trendsättande film från 2006 An Inconvenient Truth – ni vet den där han hävdade att i värsta fall skulle polarisarna ha smält helt runt 2012. På Wikipedia kan man, apropå det här, läsa följande passage om filmen:

”En engelsk domstol ansåg i synnerhet nio punkter vara så felaktiga att filmen bara får användas i undervisningssyften om den kompletteras med en skriftlig handledning för lärarna där de nio ifrågasatta punkterna tas upp.”

https://www.skepticalscience.com/al-gore-inconvenient-truth-errors.htm

https://www.snopes.com/fact-check/al-gores-energy-use/

***

Jag läser ”Scener ur Hjärtat” med en stigande obehagskänsla. Inte p.g.a av det undergångsscenario Malena Ernman målar upp om jordens snara undergång, utan för att hon (och hennes dotter) upphöjts till allmänna sanningssägare. Ungefär som Henrik Schyffert och Jonas Gardell under flyktingskrisen.

Man kan fundera över varför det är så.

Malena beskriver sig själv (i boken) som en person som värmde bröd med plasten på i ugnen när hon var tjugo (hon förstod inte att man inte kunde göra så). Hon beskriver sig som en person som ”aldrig lyckats logga in på internetbanken för att betala en räkning” (sid 196) och, mest iögonfallande, som en person som ”inte visste nånting om klimatkrisen för tre, fyra år sen” (sid. 172).

Det kan låta hårt, men sådana detaljer gör att jag har svårt att ta hennes expertanalys om vad som händer med jorden på allvar. Det fyller mig snarare med misstänksamhet. Hon och hennes dotter har upphöjts till ovedersägliga klimatorakel men det är oklart på vilka grunder – annat än att Malena Ernman är kändis och upprörd och att hennes dotter Greta (p.g.a av sin diagnos?) var en av ”det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat” (sid. 43)…

”…en ung tjej med Aspergers, högfungerande autism och OCD med tvångssyndrom.”

(sid 41)

Än en gång: Malena Ernmans bok handlar inte om ”klimatet”. Klimatet är en symbol för något helt annat. ”Scener ur Hjärtat” handlar (som titeln antyder) om hennes personliga demoner; hennes egen ADHD som verkar ha gått i arv till döttrarna och sett ur det perspektivet är texten intressant; det är hemskt att det finns människor som hamnar utanför sjukvårdssystemet och inte får den hjälp de behöver och har rätt till. Men allt Malena skriver om klimatet måste också ses genom just det perspektivet: klimatanalysen är gjord av en sjuk människa som de senaste åren lidit av både depression och utmattning. En människa som skriver att hon ”hatar sig själv, hatar alla” (sid. 119) och som så sent som 2016 genomgick neuropsykiatrisk utredning (sid. 126) för att få bukt med sina svåra stressymptom.

Jag förringar inte Malena Ernman som person, jag förringar inte hennes diagnos, eller hennes ambition och engagemang… men kanske är inte ovan beskrivna mentala tillstånd det bästa när man ska skriva en sådan här bok; en bok som gör anspråk på att ha gjort en genomgripande samhällsanalys och som därtill ropar efter ”kollektiva lösningar på kollektiva problem”.  En bok som drar direkta (men svårtolkade) paralleller mellan bankkrisen, den arabiska våren, Jeremy Corbyn, Trump, dieselns vara eller inte vara och #metoo-rörelsen (sid. 202).

Malena Ernman vill se en ”radikal politik” (när det gäller miljöfrågorna).

Ungefär som kommunisten professor Torbjörn Tännsjö:

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/drommen-om-klimatdiktaturen-kittlar-och-bubblar-under-ytan/

Hon skriver om en ”snedvriden världsordning”, om hur bortskämda vi svenskar är (sant) och påminner oss lakoniskt om att de enda som drabbades av flyktingkrisen 2015 var handläggarna på Migrationsverket och de brandmän som var tvungna att rycka ut och släcka bränder på olika asylboenden.

Jag fultolkar den passagen som att den tidigare asylaktivisten Ernman vill påminna oss om att det var nazister som brände ner alla dessa boenden. Det var det inte enligt statens egna utredningar, men det kanske är en bisak i sammanhanget.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6452483

***

Malena Ernman skriver: ingenstans på jorden är kvinnan jämställd mannen (sid. 89).

Jag tänker: är det verkligen så?

Ingenstans?

Inte i något enda sammanhang?

”For the first time, the nation’s defense hierarchy is no longer dominated by men.”

https://www.politico.com/story/2019/01/02/how-women-took-over-the-military-industrial-complex-1049860

Och jag tänker så många, många gånger under den här läsningen, när jag snubblar över märkliga generaliseringar och stereotyper som man annars bara hittar i mina egna pajdiagram (som oftast är satiriska, ska tilläggas.)

Ernman skriver: ”juli 2018 var den varmaste månaden som någonsin uppmätts på jorden hittills” (sid. 113) och jag undrar: när, exakt, började man mäta detta?

För hundra år sen? Femhundra? Femtusen?

Hon skriver: ”jordens arter dör ut i en hastighet som är uppemot tusen gånger större än vad som anses vara en normal utrotningstakt” (sid. 121)

”Normal utrotningstakt”?

Enligt vem?

Jämfört med vad?

På sidan 126 är den globala fördelningspolitiska teorin ”ren förskolematematik”… men på sidan 136 är ”ingenting svartvitt” och ”världen är komplex”.

På sidan 145 är Ryssland, Sverige, Kanada och Finland de enda länderna i världen där det växer skog i någon större omfattning.

Etcetera, etcetera.

De dramatiska påståenden kommer slag i slag och det talas med jämna mellanrum om ”världens vetenskapsmän” (sid. 117) och om ”ledande forskare” (sid. 80) som om det vore en homogen grupp där alla tycker lika och är överens.

Den som säger emot är kättare.

Tonen i familjen Ernmans/Thunbergs pamflett är dock lite ”all over the place” som prins Daniel kanske skulle ha uttryckt sig. Den är ömsom oresonlig, desperat, hotfull, defaitistisk, ömsom optimistisk och självinsiktsfull.

Ernman hatar också, helt väntat, loss på president Donald Trump och hon vänder sig mot en av hans bästsäljande böcker: ”THINK BIG!” (sid. 86) samtidigt som hon sin egen bok igenom efterlyser just ett större, mer globalt tänkande av ansvariga politiker.

Ja, jisses.

Sedan skriver hon detaljerat om sina döttrars viktkurvor, vredesutbrott, matvanor, medicinska diagnoser… deras selektiva mutism och deras användning av  läkemedel som Theralen.

Och visst, den informationen ger historien svärta, men som vuxen person ryser man över att hon lämnar ut sina barn på det här gränslösa sättet. Det skänker en besk eftersmak åt hela projektet.

Föräldrarna Ernman/Thunberg borde ha skrivit en bok som bara handlade om deras oro för miljöförstöringen och lämnat döttrarna utanför. Det hade antagligen inte blivit lika medialt gångbart men det hade varit oändligt mycket renhårigare.

Överlag är ”Scener ur Hjärtat” en symbol för den svenska samtidens polariserande, dogmatiska sätt att föra debatt. Det religiösa tonfallet skrämmer mig lika mycket som  NMR-ledarnas glosögda skrikande i talarstolen. Många av mamma Ernmans politiska teorier är, i brist på bättre ord, lika skogstokiga. Hennes analyser är trubbiga, känslobaserade, sammelsuriska och hennes och Svante Thunbergs sätt att använda sina barn som medial murbräcka går bortom det cyniska.

MEN det finns ett jättebra citat i kapitel 83 som handlar om det här med ”klimatkompensering”, alltså när rika västerlänningar ”kompenserar” exempelvis sina flygutsläpp med att köpa solpaneler åt fattiga människor i Indien.

”att klimatkompensera är som att betala fattiga människor för att banta åt oss”.

(sid. 204)

Jag vill sluta den här texten med det och passa på att påpeka att min kritik av ”Scener ur Hjärtat” inte bottnar i varken ”klimatförnekelse” eller en högerpopulistisk, CIS-normativ irritation mot att Malena Ernman är själva sinnebilden för den sorts ”bleeding heart liberals” jag så innerligt avskyr.

Däremot tycker jag att hennes inställning till oliktänkande är djupt problematisk.

Jens Ganman

…………………………………………………………………….

EDIT: Jag lägger till en intressant passage ur Nature 2020-01-29. Den handlar om vilka av IPCC:s uppgifter media förmedlar. Och hur. Läs gärna hela artikeln.

”In the lead-up to the 2014 IPCC Fifth Assessment Report (AR5), researchers developed four scenarios for what might happen to greenhouse-gas emissions and climate warming by 2100. They gave these scenarios a catchy title: Representative Concentration Pathways (RCPs)1. One describes a world in which global warming is kept well below 2 °C relative to pre-industrial temperatures (as nations later pledged to do under the Paris climate agreement in 2015); it is called RCP2.6. Another paints a dystopian future that is fossil-fuel intensive and excludes any climate mitigation policies, leading to nearly 5 °C of warming by the end of the century2,3. That one is named RCP8.5.

RCP8.5 was intended to explore an unlikely high-risk future2. But it has been widely used by some experts, policymakers and the media as something else entirely: as a likely ‘business as usual’ outcome.

A sizeable portion of the literature on climate impacts refers to RCP8.5 as business as usual, implying that it is probable in the absence of stringent climate mitigation. The media then often amplifies this message, sometimes without communicating the nuances. This results in further confusion regarding probable emissions outcomes, because many climate researchers are not familiar with the details of these scenarios in the energy-modelling literature.”

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00177-3

…………………………………………………………………………………………………

V.g observera: min kritik mot ”Scener ur Hjärtat” riktar sig inte på något sätt mot Greta Thunberg eller hennes syster.

De är barn.

Dessutom har de flera diagnoser, med allt vad det innebär.

Det är deras föräldrar som placerar dem i rampljuset och det är också de som måste ta ansvar för det maniska opinionsbildandet kring ”klimatet”, och för att ha hjälpt till att skapa produkten Greta Thunberg. 

Kompletterande läsning:

https://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html

https://royalsociety.org/topics-policy/projects/climate-change-evidence-causes/question-14/

https://www.skepticalscience.com/argument.php

76 reaktioner på ”DET HANDLAR OM BARN

 1. Hatten av återigen för en utförlig och vederhäftig analys av detta mediala tokeri, huvudet på spiken, som pitten i Lisa, you name it…du lyckades att på ett slagfärdigt och med ett icke desto mindre sakligt driven argumentation klä av detta gränslösa hyckleri inpå bara skinnet. Jag fröjdas återigen och swischar omgående…

  Gilla

 2. Jag har själv autism och det är mycket autismen som gör Greta så enkelspårig och fyrkantig. Rädda klimatet eller dö. Till diagnosen hör också att man svårt att se samband och förstå helheter. Autism är trots allt ett funktionshinder – ingen superkraft.

  Gillad av 3 personer

  1. Tack, fin analys och slutledningar. Men faktum är att den enda vetenskapligt riktiga analysen av klimatfrågan är att CO2 har mycket nära noll påverkan. Allt annat är falsifierat genom verkliga fakta. Man kan skala ner allt till en enda faktor, havsnivåernas utveckling, precis som Professor Anna Wåhlin, havsforskare, gör. Man kan säga att ”Science is settled” i vetenskaplig mening, men tvärs emot den påstådda. Märkligt att man frångår vetenskapliga principer just här. https://drive.google.com/open?id=1EkDly1PFJfJHpLulSbmhU5dU-K9T_Alh
   Att skrämma barn och okunniga är lätt men allt kommer att falla på naturens egen motbevisande kraft. Och det kommer inte att bli lätt att leva med vare sig för Greta eller föräldrar och propagandamaskinen runt henne, när allt detta avslöjas mera tydligt för alla.

   Gillad av 1 person

  2. Hej! Först och främst vill jag säga att du är BÄST!! >Du skulle bli svensk statsminister eller kanske kommunikationsminister eler vadsomhelst. Filmen the swedishelephant säger allt. Din blogg är kanon men tekniskt helt ute och svävar, här skulle du behöva hjälp. Du skulle ha en egen domän och se till att få struktur på bloggandet. Allt du gjort är busenkelt att spara. Jag hjälper dig mer än gärna HELT kostnadsfritt, det finns ingen dold agenda mer än att jag 100% delar allt du säger och gör….
   Hör av dig! robert@falbygdensit.se

   PS Jag visar dig riktlinjerna och grunde, jobbet måste du göra själv…. 🙂
   ☘️

   Gilla

 3. Forskarna är överens om att klimatkrisen är orsakad av människan och att CO2 producerad av människan orsakar en uppvärmning som helt saknar motstycke i världens historia (och jordens temperatur går att härleda mycket längre tillbaka än dagens mätningar).
  Att enstaka forskare har avvikande uppfattning förändrar inte det faktum att forskarvärlden är överens i frågan.

  Annars kan man ju hävda att det inte finns konsensus i någon fråga. Kanske är jorden platt…

  Rekommenderad läsning:

  Gillad av 1 person

  1. Att påstå att forskarna är överens är en grov förenkling. För länge sedan vara alla överens om att jorden var platt. Var man av avvikande åsikt blev man fördriven eller avrättad. De som är ‘överens’ är 100% av en utvald delmängd av forskare. Med detta kan ju bevisa vad som helst.

   Gillad av 1 person

  2. Det har aldrig lyckats observera en ökad växthuseffekt som funktion av ökad halt CO2 i jordens atmosfär sedan satelliter kunde mäta jordens utstrålade spektra och energi.

   Bara de senaste årtiondena har konstbevattning förvandlat öken till skog motsvarande hela Amazonas och öknar kyler då utstrålad energi ökar med temperaturen upphöjt till fyra.

   Sahara strålar som exempel ut 16,3% mer energi än om den vore skogklädd, därför hela det norra halvklotet får ett varmare mer livsvänligt klimat då Sahara inte är öken, exempelvis då det norra halvklotet är närmast solen på sommaren till skillnad mot nu, trots att skillnaden bara är 7% i soleffekt och solen inte ens på sommaren lyser dygnet runt över hela det norra halvklotet.

   Varför har klimatalarmister så tvärsäkra åsikter som de vägrar underbygga med studier i alla relevanta discipliner?

   Vi lever i en istid sedan flera miljoner år, förra mellanistiden var 2,5C varmare globalt och 8C varmare under 6000 år på Grönland, ändå övergick istiden i en djupare fas.

   För att ta jorden ur denna långa istid krävs 5C högre global medeltemperatur.

   Ändrad global medeltemperatur säger noll och nix om ändrad växthuseffekt.

   Tag som exempel två lika stora svartkroppar med jordens normala ytterligheter en svart sand i solsken och marken en klar natt på Antarktis, 50C resp -80C.

   Ser vi dessa ytor från rymden ser de ut att vara 7C för det är deras sammanlagda utstrålade energi inte medeltemperaturens -15C.

   Alla istidsteorier baseras på just ändrade temperaturskillnader, nu kommer nya som handlar om molnbildning genom kosmiskt infall av kondensationskärnor.

   Det finns även en hypotes om en stor meteor som exploderade för 3 miljoner år sedan och lett till dagens långa istid.

   Klimatalarmister är vetenskapsförmekare och drivs av en oändlig katastroflängtan.

   Eller hur Jens?

   Gilla

  3. @Stefan:
   Du vet inte vad du talar om. Den största växthuskatastrofen inträffade för ca. 55 miljoner år sedan och är antagligen upphovet till däggdjurens (och ytterst vår egen arts) dominans sedan dess:
   https://fof.se/tidning/2004/1/artikel/varsta-vaxthuskatastrofen

   Därmed inte sagt att det inte är en stigande temperaturtrend f.n. Vilka konsekvenserna blir är däremot ytterst osäkert. Tidigare värmeperioder under människans levnad har oftast varit gynnsamma. T.ex. stenåldern/bronsåldern. Då var det varmare än idag.

   Gillad av 4 personer

  4. Tänk att du läste allt det här och sedan visar det sig att du tror på Malena. Ja kära nån. Klimatkrisen (vilken?) är orsakad av människa. Ja jösses.

   Gilla

  5. Kan du komma upp med ETT ENDA exempel på evidensbaserad empiri som visar att någon av alarmisternas profetior har gått i uppfyllelse?
   ETT ENDA EXEMPEL!

   Gilla

 4. Ännu en fullständigt briljant, komplett och så nära sanningen det bara går-analys av Jens Ganman! Jag instämmer i allt! För kännedom så har jag, personligen, inte något emot vare sig Greta Thunberg eller hennes mamma. Men detta har tagit sig åt h-e för stora proportioner(både i Sverige och utanför) och jag kommer osökt att tänka på bl a sagan om Kejsarens nya kläder. Det är tragiskt, mycket tragiskt, det hela och mest synd är det ju egentligen om flickan Greta, 16 år. Men det tycks ingen av hennes föräldrar begripa. När ballongen spricker, vilket den snart lär göra(även om miljöproblemen naturligtvis finns kvar), kommer Greta att få ännu större problem med sig själv. Tyvärr. Hon kommer glömmas bort. Hon också. Och det kan vara svårt att komma över. Inte minst i den åldern…

  Gillad av 12 personer

 5. Hej.

  Brasklapp: har över tjugofem års erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och vuxna med autismspektrumtillstånd och Adhd. Aspbergers syndrom finns inte längre som diagnos utan kallas numera just högfungerande autism.

  Ernman kanske skulle överväga medicinering – förslagsvis Concerta. Det hjälper personer med Adhd att hålla tankarna samlade och fokuserade, och hjälper dem att sortera och ignorera intryck, vilket i sin tur hjälper den allmänna mentala hälsan då mer energi kan ägnas åt att s.m.s ‘hålla ihop sig’. Greta är det synd om: hon utnyttjas av en hysterisk mamma, och kan som autistisk svårligen avgöra om eller hur hon blir lurad – just autister och särskilt barn har mycket svårt (för att inte säga snudd på omöjligt) att förstå den sortens lögner som neurotypa inte ser som lögner.

  Med det sagt: den som har klimatångest och tror på tramset kan lätt lösa hela problemet. Omsätt alla dina tillgångar till kontanter och kompostera sedlarna. Begå sedan självmord diskret. Förslagsvis i skogen så att naturens nedbrytare tar hand om kroppen. På så vis slutar du belasta klimatet och miljön.

  Som en lärare sade till oss förra årtusendet: ”Lite kunskap är mycket farligt”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Blir det fler reportageresor i framtiden? Minns ditt Malmö-besök och hoppas på mer liknande. Kanske ett tag-team bestående av Lamotte och Ganman, eller varför inte Det Goda Samhällets skribent Muhammed Omar, som numera kallar sig Eddie? DS

  Gillad av 12 personer

  1. Rikard, tack för din kommentar, minst lika välskriven och träffsäker som Jens’ artikel. Kungligt.

   Gilla

  2. Aspergers syndrom slopades som diagnos därför att Aspberger ansåg att symptomen orsakades av traumatiska upplevelser i barndomen. Därmed skulle man skuldbelägga föräldrarna och det går ju inte för sig (åtminstone inte i Sverige)

   Gilla

 6. ” Forskarna är överens om att klimatkrisen är orsakad av människan och att CO2 producerad av människan orsakar en uppvärmning som helt saknar motstycke i världens historia (och jordens temperatur går att härleda mycket längre tillbaka än dagens mätningar). ” Nu har det faktiskt varit så att geologer, arkeologer och marinbiolog ..har kommit till en punkt som visar att jordens 4,5 miljarders år av existens..omfattar stora och skiftande is perioder och torka.. Resonemanget ovan (citat) påminner mig hur som helst om den klassiska cirkulära argumentationsteknik vilken en religiös fundamentalist använder till sitt försvar av sina ståndpunkter om Guds existens, och att Gud har skapat jorden/universum..genom att hänvisa till Bibeln eller Koranen.. Tyvärr !!

  Gilla

 7. Det är sorgligt att så många som är skoltrötta eller direkt hatar skolan får adoptera detta klimatpanik bara för att de finns med där. Greta själv kanske fattar detta, att tala om miljön var hennes enda chans att slippa jävla skolplikten. När jag gick i skolan hade jag gått med i vilket som helst tåg och hävdat nästan vilka värderingar som helst bara för att man var så desperat att slippa skiten.

  Gilla

 8. Överanalyserande och empatifattigt !
  Barn och vuxna oroar sig verkligen för klimatet.
  När jag var i den åldern oroade jag mig för vietnamkriget och engagerade mig mot det.
  Jag oroade mig för att kraftverksdammen skulle ge vika.
  Jag oroade mig för att livet skulle ta slut.
  Ni som inte oroat er, tydligen eftersom ni inte kan förstå det, var glada för att ni lever i lycklig okunskap. Kanske ni saknar fantasi nog att föreställa er saker eller också är ni bara aningslösa. Jag avundas er, jag vill också vara en glad kanin som skuttar runt och tuggar hö.

  Gillad av 1 person

  1. Jag oroar mig för att teknikfientlighet hindrar mäsnkligheten att skapa en global välfärd till 2050 för den enda teknik vi nu vet fungerar med den potentialen är massproduktion av walkaway safe kärnkraft GenIV vilket hatas av obildade katastrofprofeter.

   Utan en global välfärd ingen global miljövård och ett ständigt ökande migrationstryck mot fungerande välfärdsländer.

   Jag oroar mig över att makten flyttas allt längre från folket genom organisationer som FN som så tydligt genom åren utvecklats till att verka mot lösningen av de problem organisationen på papperet bildades för att lösa.

   Numer verkar FN allt mer för att öka sin makt vilket med önskvärd tydlighet visas genom IPCC som ju skulle lagts ner i början av 00:talet då CO2-hotet blev vetenskapligt avvisat genom sammanställningar av satellitmätningar och slutligen avsaknaden av hetområden i atmosfären över tropikerna.

   Ett annat exempel är flyktingkonventionen som bildades efter WWII för att den tidens flyktingar i Europa skulle få en större chans att etablera sig i nya länder.

   1967 skulle flyktingkonventionen avvecklas då den fullfört sitt syfte, i stället utvidgades den till att gälla globalt med påföljd att alla länder som skrev under såg till att ingen kunde söka asyl från ambassad eller konsulat samt införde ett transportöransvar så inte människor med uppenbara asylskäl bara kan boka en flygbiljett.

   Alla vet att det finns flera hundra miljoner som uppfyller asylkraven och kanske en miljard om de anpassar sina liv lite lägg till Svensk tolkning där de som lyckas ta sig till landet får asyl utan att uppfylla ens FNs flyktingkonvention till 93%.

   Bara 7% av de som fått asyl i Sverige uppfyller konventionen.

   Så börja oroa dig för verkliga hot det finns det många av dock ej från ökad halt CO2 i dagens atmosfär.

   Gilla

  2. @Aina:
   Tvärtom tycker jag Jens uttrycker empati med familjen och särskilt barnen. Kärnan i det han skriver är ju att bara för att du känner empati inte behöver bli skogstokig du med.

   Gillad av 5 personer

   1. Det hade ju varit klädsamt om Jens, uttryckt en egen åsikt kring klimatfrågan. Istället så ägnar han sig åt avledningsmanövrar, som bara förvillar och förvirrar. Fatta att klimathotet är reellt, då är det enkelt att förpassa såna här drapor kan till papperskorgen.

    Gilla

  3. Jaha ok. Och hur exakt påverkade din ”oro” sakernas utveckling? Tog Vietnamkriget slut snabbare? Höll kraftverksdammen? Eller brast den? Lever du fortfarande?

   Den svenska akademiska medelklassen måste alltid ha minst en världsförbättrande fråga (miljö, krig, migration etc) att engagera sig i och diskutera sinsemellan på parmiddagarna. Men gör det någon real skillnad? Nej.

   Gillad av 1 person

  4. Hej.

   Bodde du i Vietnam som barn? Annars tror jag du bör ta dig en funderare på hur du var hotad av just det kriget, här i Sverige. Om du är rädd för att en kraftverksdamm skall rasa, prata med en ingenjör som kan förklara konstruktionen och vad som skall till för att det skall hända i Sverige, och hur osannolikt det är. Konfrontera oron genom att skaffa dig kunskap, helt enkelt.

   Det är viktigt att kunna bromsa in och fundera på om oron är rationell och befogad, annars är man på väg mot utmattningsdepression i värsta fall, och i bästa fall att bli utnyttjad av sådana som Gretas marknadsförare och andra kolportörer i skräckpropaganda.

   Jämför McCarthys retorik med hur de som hotar och skräms med växthuseffekten/global uppvärmning/klimathotet.

   Låt inte andra styra dig genom att skrämmas.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

 9. Tack Jens, för en utmärkt recension! Jag vill passa på och tacka för dina övriga inlägg i debatten, speciellt den om den public service. Jag har lyssnat på din medverkan hos Navid Modiriflera gånger.

  Gilla

 10. Riktigt bra recension av av ett till, oroande masspsykos som breder sig. Vidare vill jag berömma Jens för hans mod att behandla det sublimativa fenomenet..och behovet att flytta fokus från de interna familjära ( av allt att döma – patologiska ) relationsmönster till en s.k global kris.. Jag skulle kunna utveckla det ännu mer men låter bli. Jag tycker det är av vikt att som han har gjort – ” freda” barnen från ansvar för hela spektaklet..
  – Det finns fog enligt mig, att utreda på djupet föräldraförmåga, utan att bli påverkad av politiska övertygelser eller kändisskap…. 🤨 Beteendet (föräldraförmågan) hade granskat ordentlig i ett annat fall där föräldrar ( .. från en vanligare bostadsområde och utan fina meriter..) hade använt/uppmuntrat eller visat samma omdömeslöshet i frågan om barnomsorg ( Barn som finns dessutom inom LSS-personkrets/diagnostiserade) ..

  Gilla

 11. Jag kommer från Sundsvall. I Sundsvall har landhöjningen hittills varit ca 1 cm per år. Vår sommarstuga har tyvärr flyttats åtskilliga meter längre från havet sen vi sålde den i början på 80-talet.
  Vi kan alla flytta dit, och tillsammans se hur övriga världen drunknar när haven svämmar över.

  Gilla

 12. Ja 97 ‰ av klimat forskare ansåg att människan stod för uppvärmningen. Men att dom hade tagit bort mer än 3000 svar från andra forskare för stt dom inte hade klimat som just huvudämnde, utan tog bara svaren från dom som dom tyckte stämde med deras bild av klimatfrågan det frammkommer såklart inte. Sen kan man oxå nömna att det var 10000 forskare som frågades men så få som räknades. Eller att det var en serietecknare som gjorde undersökningen. Eller att dom bara läste dom korta sammanfattningarna ect.

  Gilla

 13. Det hade ju varit klädsamt om Jens, uttryckt en egen åsikt kring klimatfrågan. Istället så ägnar han sig åt avledningsmanövrar, som bara förvillar och förvirrar. Fatta att klimathotet är reellt, då är det enkelt att förpassa såna här drapor kan till papperskorgen.

  Gilla

 14. Tack för den texten. Jag har också läst boken och du sätter verkligen ord på det jag själv tyckte och tänkte när jag läste den.
  De som har läst IPCCs rapport AR5 WG1 vet att de inte vet. De vet faktiskt inte hur mycket människans utsläpp av CO2 påverkar klimatet. Då kan man ju inte påstå att forskarsamhället är enigt och att vi går mot en snar klimatkatastrof. Däremot är det rimligt att anta att vi påverkar klimatet och att vi bör hitta nya lösningar som inte släpper ut CO2. Om dessa nya (och nygamla) lösningar må vi ändå diskutera då jag själv ex inte tycker att det är ok om de förstör naturen. Titta här, ni har förvandlat ett groteskt stort område till industrimark. Jo men vi måste för att rädda klimatet. Tack men nog kan vi bättre än så.

  Gillad av 3 personer

  1. Tack! Mycket välformulerad och träffsäker analys. Men den går inte fram till de redan frälsta, bara några svar senare hävdas i ett inlägg att ”forskarna är eniga”. Suck… Men fortsätt skriva, hysteri av det slag som Ernman och hennes familj piskar upp måste bemötas och detronisrras.

   Gilla

 15. Malena skriver att juli 2018 är den varmaste månaden någonsin. 1 min googlande visar på att det påståendet är väldigt tveksamt:
  The Northern Hemisphere was characterised by rather marked regional differences (see p. 2). Parts of northern Europe and NW Russia were warm compared to the previous 10 years, while northern Canada, Greenland, and Siberia were cold. The much-published warm region over northern Europe represents less than 2% of the total planet surface area. Most of the Arctic had temperatures below the 10-year average, although the GISS surface air temperatures north of 80o N still appears to have an issue with interpolation in this region. The Arctic sea ice now appears to be displaying an interesting overall thickness increase, compared to the situation one year ago (see diagram on p.32).
  Källa:
  http://www.climate4you.com/
  https://www.giss.nasa.gov/
  Men hon litar väl på att läsaren köper allt och inte bryr sig om att kolla upp fakta själv..

  Gilla

 16. Tack, fin analys och goda slutledningar. Men faktum är att den enda vetenskapligt riktiga analysen av klimatfrågan är att CO2 har mycket nära noll påverkan. Allt annat är falsifierat genom verkliga fakta. Man kan skala ner allt till en enda faktor, havsnivåernas utveckling, precis som Professor Anna Wåhlin, havsforskare, gör. Man kan säga att ”Science is settled” i vetenskaplig mening, men tvärs emot den påstådda. Märkligt att man frångår vetenskapliga principer just här. https://drive.google.com/open?id=1EkDly1PFJfJHpLulSbmhU5dU-K9T_Alh
  Att skrämma barn och okunniga är lätt men allt kommer att falla på naturens egen motbevisande kraft. Och det kommer inte att bli lätt att leva med för Greta som kommer att känna sig lurad av föräldrar och propagandamaskinen runt henne, när allt detta avslöjas mera tydligt för alla.

  Gillad av 1 person

 17. Hon måste var väldigt farlig när ngn använder såå många ord. Det finns ett chilenskt uttryck: ”När hundarna skäller betyder det att vi avancerar” .Ja, vi avancerar och hundarna skäller.

  Gilla

 18. Är man bokstavsbarn och har kämpat sig till en högskoleutbildning men ändå inte får jobb känns det ganska surt att kändisbarn kan hoppa av redan i grundskolan och ändå ha en framtida försörjning som proffstyckare och politisk broiler säkrad.

  Hade ett barn från arbetarklassen skolkat och angett klimatet som orsak hade det bara varit en mupp. Inga medier eller kändisar hade brytt sig.

  Sen är det konstigt att det bara pratas om CO2. Konfliktmineraler och sällynta metaller i elektronik växer inte på träd, men CO2 tas upp av växtligheten.

  Gilla

  1. Du verkar ha missat att hon inte alls hoppat av från grundskolan. Du borde vara glad att hon fått ett enormt genomslag och faktiskt påverkar i positiv riktning för jordens klimat.

   Gilla

 19. Tänk om vi behöver bli uppskrämda av ett barn som oroar sig för sin framtid? Oavsett mammans intentioner, så måste vi ta våra barns rädslor på allvar. Vi KAN ju fatta beslut som påverkar politiken, som påverkar miljön, som påverkar oss. Vi andas samma luft och dricker samma vatten. När det var så varmt och torrt i somras, o en skogbrand härjade 5 mil bort kändes det obehagligt. Vintern 2018 hade vi så mycket snö att vi knappt kunde ta oss till jobbet. Man kan tänka att det ”bara är vädret”, men om vi kan påverka ”vädret”- så det inte blir VÄRRE- då måste vi agera. Mindre plast, mindre utsläpp, mindre import från t.ex. Kina/ Sydafrika/ Argentina dvs det som ligger längst ifrån… det finns så många små val vi kan göra enskilt. Men stora förändringar måste ju ske politiskt. Och massorna KAN påverka politiken. Greta lyfter problemen och för dem upp på agendorna. Visst är det lite fanatiskt- men stark övertygelse har gett resultat förr! Och då tänker jag på sufragetterna, franska revolutionen, motboken, arbetsrättsliga fajter, djurrättsaktivister eller att vi inte får slå barn… jag känner hopp i detta. Om Greta vore ”normal”, skulle hon välja färg på läppglans, spendera timmar på insta och göra duckfaces, istället för att försöka rädda världen… Tack o lov är hon inte ”typisk” tonåring.
  / Jenny

  Gillad av 1 person

 20. Jordens klimat styrs av solens magnetiska påverkan. Det kommer att bli kallare om några år. Ca 400 – 550 efter Kristus hade jorden en väldigt kall period som orsakade stora problem för jordens befolkning. Denna klimatförändring kommer tydligen i cykler.
  Vad som däremot ”klimatförespråkare” bör engagera sig i är hur vi behandlar våra vatten, hav och oceaner; utsläppen och fisket. Det är allvarligt och där är det vi människor som är skyldiga!
  I övrigt har vi haft en hel del ”larm” under de senaste decennierna, detta för att ta bort focus från ”skumma” politiska rörelser och politiska beslut. Detta pågår just nu.

  Gilla

 21. Det behövs vuxnas och ungdomars engagemang för att se till att jorden är en bra planet för framtiden. Vi kan alla bidra med något och vi kommer att få gör uppoffringar på olika sätt.

  Saxat från Falköpings tidning: Greta Thunberg och de tiotusentals unga som deltar i fredagens klimataktion tar ställning i en av mänsklighetens största frågor och förtjänar respekt.

  Det skriver över 230 klimatforskare från svenska universitet som i en debattartikel i Dagens Nyheter ställer sig bakom ungdomarnas krav.

  ”Det finns vetenskapligt stöd för deras oro”, anser forskarna i artikeln.

  De påpekar att det i praktiken inte längre går att förhindra mycket stor avsmältning av landisar på Grönland eller förstörelse av merparten av korallreven.

  ”Ungdomarnas metoder må vara kontroversiella i vissa ögon, men de gör uppoffringen för att undvika betydligt större uppoffringar i framtiden”, skriver forskarna.

  Gilla

 22. Egentligen borde fler människor få möjlighet att umgås med naturen på ett mer språklöst sätt. Att ha orediga tankar i en redan oredig värld måste vara ett elände. Var hittar man koordinatsystemets centrala delar om man hamnat i en tredjegradsekvation långt från både x och y-axeln?

  Jag skulle rekommendera Ernmans att gå en promenad en bit utanför asfaltsdjungeln och sedan slumpvis bara gå vinkelrätt in i skogen tio meter och berätta vad de ser. Kanske känna lite på bladen och sticka ner fingrarna i jorden. Dofta gärna på mossan.

  Nånstans här borde man starta om och sakta, i mån av självtillit, närma sig det komplexa samhället igen. Sakta skruva upp ljudet på radion och skruva ned det igen om det känns stressande eller kroppsfrämmande.

  Funkar det inte har de varit för kort tid i skogen och det är bara att återvända tills man är botad.

  Det gör inget om det är 30 cm djup snö. Gå bara rakt in i skogen och gräv ända ner till marken. Något mer avancerat tror jag inte gör någon nytta.

  Kanske senare åka till en bondgård och titta på kossor som äter hö. Det kan ge insikter. Bara titta på saker och låta dem fungerar precis som de redan gör.

  En del kallar det meditation.

  Eller kan det vara origo?

  Gilla

 23. Jag har tidigare varit väldigt inkompetent om känsloargumentationens potential att sprida rationalitet till de som begåvats med mindre förmåga att se samband.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2019/03/04/olika-former-av-logn-del-7-kansloargument-kan-leda-bade-till-rationalitet-och-logn/

  Jag hoppas att detta kan hjälpa oss alla ut ur det medeltida mörkret som åter börjar dominera människors världsbild. Lycka till!

  Gilla

 24. Det krävs grundläggande analytisk förmåga för att förstå FN:s rapport gällande vårt klimat. Jag hoppas att detta är jensganmans problem, iså fall är det en utbildningsfråga . I värsta fall hör jensganman till de grupperingar som på suspekta beställares uppdrag försöker underminera vettiga beslut. Vem är du egentligen? Vem finansierar ovanstående falsarier ? Kan jag vänta mig uppriktiga svar från skribenten ? Jensganmans svans är jag ointresserad av . Till sist ett råd : börja studera miljöfrågorna !

  Gillad av 2 personer

 25. Det är bra att man kritiserar Ernman/Thunberg – de har inte rätt och det inser man när man läser olika forskningsresultat om klimatförändringarna, mycket är motstridigt och ger en oklar bild av det egentliga hotet. Troligast är att mänskligheten alltid oroar sig för jordens undergång! Inte ovanligt inom religiösa kretsar. Inte heller inom de nya religionerna kring klimat osv. Sedan tycker jag inte att man skall utnyttja barn – ännu mindre om man har högfungerande autism samt andra problem. Enbart tråkigt och sorgligt som sagt.

  Gilla

 26. Gick det inte att skriva ett längre inlägg än så? Blir något förvånad, inte.

  Vilken är din egen diagnos då Jens Ganman?

  Definiera gärna ”psykiskt frisk”, så att dina läsare hänger med i dina tankar och kanske därefter, likt allsköns öcerlevare – ”preppers” – fyller på sina tankar med bensin, saft eller sedvanligt kärnbränsle, kanske från ett nedskjutet flygplan, i Iran? Men utan så värst mycket känsligt uran?

  Eftersom ju planeten kommer undan vid namnet ”Tellus”, snarare än ”out of Uranus”?

  Liksom sticker under stol med de. Inte helt olikt en muta till en alltid korrupt behälhavare.

  Gilla

 27. ”Eftersom ju planeten kommer undan med”

  ”Liksom sticker under stol med det.”
  Bara ett par språkliga vardagsbrott.
  Ingen språkpolis fanns där närvarande, för handen. Därför tog jag risken och chansen, varhelst jag fann den.

  Att skriva fel, till skillnad från rätt.
  Lär dig att se skillnaden, Jens.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s