ÅRHUNDRADETS POLITISKA BLUNDER

2bx9yh

Den gula stapeln i opinionsundersökningarna är snart lika stor som den röda.
Och över detta grimaserar socialdemokratin lika magsurt som Kermit i Mupparna när något går honom emot. Man ser den tysta tankebubblan ovanför Stefan Löfvens huvud i alla intervjuer där Sverigedemokraternas framgångar kommer på tal:

”Hur är det möjligt? Hur kan så många av våra före detta väljare tänka sig att rösta på ett parti som har nazistiska rötter! Har de gått och blivit … rasister!?”

Svaret för alla rationellt tänkande människor är givetvis nej och socialdemokraterna behöver bara titta på sin egen historia för att förstå mekanismerna bakom SD:s ”obegripliga” framväxt.

De är busenkla.

Socialdemokratin började själva som ett ”missnöjesparti” 1889. Det startades av arbetare som var trötta på att inte ha rösträtt, på usla arbetsvillkor, på långa arbetsdagar, på låg lön, på dålig arbetsmiljö och på liten eller ingen semester.

Ur detta missnöje växte ett parti med bred folklig förankring.

Idag känner många människor i Sverige ett stort missnöje över andra saker – saker som otrygghet i offentliga miljöer, segregation, gruppvåldtäkter, granatexplosioner, automateld mot polisstationer, misskötsel av statliga verk, skandaler inom polis och rättsväsende, politisering av public service, av offentliga inrättningar som bibliotek och badhus, av universitetsvärlden etc.

https://www.expressen.se/gt/ett-barn-i-8-arsaldern-har-dott-i-explosion/

https://www.expressen.se/kvallsposten/dubbla-attacker-mot-polisstation-inatt/

https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/886806-orovackande-rapport-minst-150-000-kvinnor-i-sverige-ar-konsstympade

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/vikingar-bar-arabiska-tecke

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/allah-viking-burial-fabrics-false-kufic-inscription-clothes-name-woven-myth-islam-uppsala-sweden-a8003881.html

Detta folkliga missnöje är inte lika fint som originalmissnöjet från förr (rösträtt etc.), men likväl finns det där och ur denna pyrande frustration har det – hundra år senare – fötts ett nytt parti.

(Även detta ur arbetarklassen, nota bene.)

Trots den enkla ekvationen kämpar fortfarande stora delar av det svenska etablissemanget med att greppa fenomenet på ett intellektuellt plan. Man stirrar på SD med samma konsternerade min som vore det en perspektivförvrängd teckning av M. C Escher, eller som en sådan där 3D-bild som kom med kvällstidningarnas söndagsbilagor förr i världen, och som vid första anblicken inte verkade föreställa något … för att sedan – plötsligt, voilá!

En fullriggare!

…eller ett nytt +25%-parti.

Försvarsmekanismen från politiker och journalister har, i det längsta, varit att blockera den obehagliga uppenbarelsen. Eller att ägna sig åt systematiskt dubbeltänk; allas lika värde … men bara för dem jag själv håller med.

 

2bx3un

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tvångssterilisering_i_Sverige

Olga Khazan på The Atlantic skriver, apropå ”mysteriet” med de amerikanska ”SD-väljarna” – alltså de som röstade på Trump:

”…du kan omskola arbetslösa kolgruvearbetare till att datorkoda, men det är svårare att övertyga dem att de ska omfamna normförändringar kring ras och kön … (…) … Trumpväljare känner sig hotade, frustrerade och marginaliserade – inte på en ekonomisk nivå utan på en existensiell sådan.”

https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/04/existential-anxiety-not-poverty-motivates-trump-support/558674/

Intressant tanke.

Kan vi i Sverige lära oss något av detta? Kan vi lära oss något av detta ”obegripliga” som hände i Usa för snart två år sedan?

Ja, givetvis.

President Obama lovade ”change” – förändring – när han tillträdde presidentposten 2009 och många arbetslösa och lågavlönade amerikaner hoppades då på en konkret ekonomisk sådan.

Tyvärr hamnade Obama snabbt i beroendeställning till olika sorters aktivister som först och främst ville se en ideologisk förändring av det amerikanska samhället. Man ville ha en snabb och omfattande revolution inom områden som rörde exempelvis genus- och HBTQ-frågor. Man ville ha könsneutrala toaletter framför lag och ordning och en stark bilindustri, om vi tillåter oss att vulgärtolka.

https://www.theguardian.com/society/2018/mar/01/how-americas-identity-politics-went-from-inclusion-to-division

Det var givetvis inget fel med detta, men det var inte det arbetarklassen hade högst på önskelistan.

Den svenska vänstern inspirerades dock av det som hände i USA, och som så ofta annars ville man kopiera sina liberala vänner i det stora landet i väster. Om USA har en ”Black Lives Matter”-rörelse ska vi också ha en, och inget fel i det heller – i sak – men många svenskar hade, av förklarliga skäl, svårt att relatera till delar av problematiken.

Utan att förringa medborgarrörelsens kamp kan det vara svårt att övertyga utarbetad hemtjänstpersonal i norrlands inland att bristande intersektionalitet på Svenska Filminstitutet är ett av Sveriges stora problem.

Än en gång: den svenska, ofta utskällda identitetspolitiken, där allt ska delas upp i minoriteter och där ”ras” är en big no-no men inte ”rasifiering” (go figure), behöver inte vara något dåligt per definition.

Jämlikhet och jämställdhet är bra grejor. Vi behöver mer sånt.

Men tilltalet är avgörande.

Folk tycker inte om att bli slagna i huvudet med ideologiska doktriner. Leveransen av budskapet är A och O – alltså, om man på allvar vill få med sig så många som möjligt och inte bara de redan frälsta (mitt eget tilltal kan f.ö vara ett paradexempel på just detta, men … jag leder å andra sidan varken regeringen eller det socialdemokratiska partiet.)

Det är en hemsk tanke, men – håll i er – det kan finnas en massa människor ute i landet som känner att de inte hänger med i exempelvis HBTQ-rörelsens revolutionära retorik.

2c90yq

Södermalm är inte norrlands inland … och vice versa.

Och frågan infinner sig: hur hanterar vi detta faktum? Som intellektuellt kollektiv? Som samhälle?

Tänk om de som inte hänger med i den initierade genuslingon inte vill hänga med – även om vi lyckas förklara problematiken för dem aldrig så bra? De kanske inte vill ha könsneutrala toaletter? De kanske inte tror på det – av politiker och journalister – ofta slarvigt och arrogant insålda ”multikulturella” samhället.

Vad gör vi då?

Ska vi tvinga dem?

Ska vi skambelägga de motsträviga? Ska vi fortsätta rasist- och naziststämpla?

Tillbaka till socialdemokratin och deras märkliga självskadebeteende när det gäller SD. Redan tidigt bestämde någon i organisationen att SD skulle brännmärkas som något långt värre än exempelvis Isis, al-Shabaab och al Qaeda. Och inte bara själva partiets officiella företrädare utan även deras väljare och alla som gjorde minsta ansats till att problematisera brännmärkningen (utifrån, exempelvis, ett parlamentariskt perspektiv):

”Länge var den reflexmässiga utfulningen vänsterns/socialdemokratins främsta – faktiskt deras enda – knep för att komma åt Sverigedemokratin* 

 

*Nytt ord, lägg på minnet.

Forskarvärlden drog också sitt strå till stacken i det här sammanhanget: i januari 2016 konstaterade forskare vid Linköpings Universitet:

”Sverigedemokraternas väljare är mer främlingsfientliga och intoleranta än väljare som röstar på andra partier.”

https://liu.se/artikel/framlingsfientlighet-utmarker-sd-s-valjare

Stefan Löfven anförde själv vid flera tillfällen författaren Henrik Arnstads teorier om fascism som en slags allmän förklaringsmodell.

Och han gjorde det med emfas. SD var ett ”rasistiskt” – ja, till och med ett ”nazistiskt” – parti (SVT Agenda, oktober 2016).

Det finns definitivt en historisk relevans i det här påståendet eftersom Sverigedemokraterna växte fram ur vitmakt-miljön på 1980-talet.

https://expo.se/2010/06/val-2010-valkandidater-med-vit-makt-förflutet

På samma sätt som Centern en gång växte fram ur det nationalistiska/rasistiska Bondeförbundet:

”…som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar”

(Förbundsstämman, 1933).

Preskriptionstiden för Centerpartiets bruna rötter har dock löpt ut sedan länge och Annie Lööf krävs ytterst sällan på några avståndstaganden från dessa. För SD är det annorlunda, och partiets skumma förflutna har förstås varit en tacksam fråga att hela tiden väcka till liv – inte minst för Stefan Löfven.

 

2bogjt

För kan vi – verkligen – vara säkra på att Åkesson inte stod och heilade på nåt BSS-möte i sin ungdom nere i Sölvesborg? Glöm inte järnrörsskandalen … hur många invandrare slogs egentligen ner den natten? Bildbevis saknas men man kan inte utesluta att det ändå hände.

Ja, ni minns hur det har låtit de senaste åren …

…och det kändes givetvis skönt varje gång man fick tvåla till SD med de här anklagelserna. Lite som att kissa på sig: först blir det varmt och skönt men sedan …

I sin iver att brunsmeta SD som företeelse glömde Stefan Löfven att han då också – via guilt by association – brunsmetade sina egna före detta sympatisörer. Väljare växer ju inte upp som svampar ur jorden – de kommer, obönhörligen, från andra partier. Den svenska valmanskåren består av totalt 100% och det ett parti förlorar på gungorna tar ett annat igen på karusellen.

 

2bxio5

För många blev det här ständiga brunsmetandet till slut personligt.

Det kanske kommer som en överraskning, men folk tycker – i allmänhet – inte om att bli kallade ”nazister”.

Speciellt om de verkligen inte är det.

När så Löfven och hans parti sent omsider, ställda inför vikande opinionssiffror, kom på bättre tankar visade det sig svårt, i många fall omöjligt, att locka tillbaka de förlorade sönerna och döttrarna. Statsministern med ”allas lika värde” som motto hade lyckats utså så mycket förakt och hämndlystnad hos stora delar av väljarkåren att det inte längre fanns någon väg tillbaka.

Skadan var skedd.

Irreparabel.

Hans utspel om att vi ”pratar klart” om migrationen gjorde knappast saken bättre; som vore detta ämne en isolerad företeelse som går att plocka fram ur en låda och sedan lägga tillbaka när man tröttnat på den.

”Vi har redan hanterat migrationsfrågan.”

Stefan Löfven

http://www.gp.se/nyheter/stefan-löfven-slutsnackat-om-migration-1.6311809

Hjärnsläpp är ett milt sätt att beskriva Löfvens sätt att uttrycka sig och visst – de flesta har för länge sedan räknat ut att han inte är varken moraliskt eller intellektuellt kapabel att bära upp statsministerkostymen. Den hänger som ett tält på honom. Och på grund av detta svaga ledarskap, och på statsministerns fega rådgivare, kadern av ja-sägare som omgett honom dessa sista ödesdigra år, företer socialdemokratin (jmfr. ”sverigedemokratin”) alla tecken på att på lång – eller kort – sikt gå samma öde till mötes som sina grekiska och franska kamrater.

Man är ett parti i ideologiskt sönderfall.

https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article22031593.ab

Och just det godtyckliga brunsmetandet av de egna före detta väljarna kan därmed, i ett historiskt perspektiv, visa sig vara århundradets svenska politiska blunder.

Valnatten 2018 blir, sannolikt, början på en lång och plågsam Golgatavandring för ett parti som en gång sa sig företräda den breda arbetarklassen, men som idag har tappat markkontakten och varken verkar kunna eller vilja förstå vad som faktiskt händer ute i landet.

Oavsett om det gäller ”arbetare” eller ej.

 

2bxi4k

20 reaktioner på ”ÅRHUNDRADETS POLITISKA BLUNDER

 1. Sign Rikard: Dina förvirrade krevader saknar all koppling med reella förhållanden.

  Prova att ta upp en historiebok någon gång.

  En vacker dag kanske du öppnar den.

  Att hävda att ”vissa folk är mer våldtäktsbenägna” är sjukt, psykotiskt, brottsligt och rasistiskt.

  Din kommentar år således straffbar, och möjligen ska jag pröva detta rättsligt.

  Gilla

  1. Hej.

   Vad är det du refererar till?

   ”Att hävda att ”vissa folk är mer våldtäktsbenägna” är sjukt, psykotiskt, brottsligt och rasistiskt.”

   Den statistik som finns tillgänglig från bl a Danmark och Norge visar tydligt att en större andel män ur vissa etniska grupper, eller kulturer om du föredrar det, begår betydligt fler våldtäkter än män ur andra sådana grupper. Dessutom begår dessa män fler och svårare våldtäkter.

   Man kan och bör också beakta att begreppet ‘våldtäkt’ inte definieras lika av alla stater, kulturer och religiösa traditioner. Det som du och jag som svenskar anser är våldtäkt kan enligt en person med annan etnisk och kulturell härkomst samtidigt anses som att inte vara det – eller än värre som ett slags rättighet.

   Således kan man med visst fog hävda att benägenheten är högre för vissa grupper än för andra.

   Sen har jag ingen aning vilken kommentar du hänvisar till; den jag skrev till ovanstående bloggpost verkar ha raderats/ej publicerats – dess anklagelseakt mot socialdemokratin var måhända svamlande och långrandig, men inte falsk eller innehållande lögner, och innehöll ingen referens till våldtäkt oavsett gärningsmannens ursprung.

   Vidare hävdar du att påståendet är sjukt – vilken sjukdom tänker du på? Om du syftar på mental ohälsa menar du alltså att åsikter och påstående kan tas som intäkt för psykisk ohälsa, och att sådan psykisk ohälsa är brottslig dessutom. Du vill alltså kriminalisera (psykisk) sjukdom. Psykotiskt tror jag inte du vet vad det betyder annat än på ren Aftonbladet-nivå. Brottsligt? Ja, det kan det vara i Sverige idag – eftersom vi har både raslagar (lagarna om samer och rennäring t ex) och lagar som gör dig kriminell oavsett om dina uttalanden stämmer med fakta eller ej. Precis som alldeles för många stater, både gamla totalitära socialistiska stater såväl som nutida diktaturer.

   Rasistiskt är ännu ett begrepp du uppvisar ringa kunskap i vad det betyder. Att konstatera att olika kulturer, etniciteter, folkgrupper, välj själv ett ord som passar – är olika är inte rasism. Att de beter sig olika för att de resonerar olika, och att de lever på olika sätt och utvecklas på olika sätt är konstaterbart faktum. Skulle du hålla med om att samer och somalier är likadana? Är ett somaliskt folks kulturella normer samma som ett samiskt folks? Antingen konstaterar du och noterar, samt jämför skillnaderna (och noterar dina preferenser för att kunna diskriminera mellan dem) eller så kan du inte skilja dem åt.

   Sedan säger du att du skall pröva mina påståenden rättsligt. Du utger dig alltså för att vara domare. Det är, såvida det inte stämmer, föregivande av allmän ställning enligt Brottsbalken (kap 17, § 15) och kan ge upp till två års fängelse. Nu är jag varken jurist eller innehar någon form av ämbete och själva prövningen av din mening är upp till en domstol, om så skulle bli fallet.

   Ett råd i all välmening: konstruktiv debatt uppnås genom konstruktiv kritik och god ton. Att som du gå till hårt personangrepp och hota med lagen är motsatsen till detta. Referera till vad jag påstått och bemöt detta i sak istället. Att hota med rättslig prövning är särskilt osnyggt och framstår som vuxenvärldens svar på ‘min pappa är starkare än din pappa’.

   Som sagt, jag har inte den blekaste om vilken kommentar du retat upp dig på. Att du inte gillar min språkliga stil är din rättighet – enligt mig. Du kanske har andra åsikter om vad människor för tycka, tänka och tala än vad jag har, vilket är din rätt. Enligt mig. Är det min rätt enligt dig att jag får tycka, tänka och tala om vad jag vill?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 6 personer

   1. Var hittade du statistiken från Danmark och Norge som visar att ”en större andel män ur vissa etniska grupper/…/begår betydligt fler våldtäkter än män ur andra sådana grupper”? I Sverige har BRÅ undersökt sexualbrottslighet kopplad till etnicitet en enda gång (2005). Analys av polisens statistik visade ett samband promillenivå: 0,22 % för utrikes födda män jämfört med 0,04% för etniskt svenska män. Drygt 99% av männen oavsett etnisk bakgrund var alltså inte potentiella våldtäktsmän. Rapporten har 13 år på nacken och tyvärr har inte BRÅ fått mandat att göra en förnyad analys av samma slag. Jag har inte kunnat hitta någon liknande statistik i de övriga nordiska länderna och är seriöst intresserad av dina källor.

    Gilla

   2. @ J Gadd
    Om du tillåter mig att svara istället för honom:
    ”Andelen personer som är misstänkta för brott är större i grupper från vissa geografiska områden än från andra. Det gäller till exempel personer från vissa delar av Afrika och Västasien. Andelen personer från Nordafrika som är misstänkta för brott under perioden är till exempel nästan fyra gånger högre än vad den ”borde” vara med utgångspunkt från deras andel av befolkningen.”

    Från samma BRÅ-rapport du själv refererade till. (Rapport 2005:17 Brottslighet bland personer födda i Sverige och utlandet, sida 35)

    Klicka för att komma åt 2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf

    Överrepresentationen är alltså synnerligen stor.
    BRÅ har förövrigt gjort en annan rapport om detta, en tidigare – Rapport 1996:2 – vilken också konstaterade att överrepresentationen inte kan förklaras utifrån socioekonomiska orsaker. Anledning till att man gjort så få rapporter på detta, är såklart att dess slutsatser inte uppskattats politiskt.

    0,22 kontra 0,04 är för övrigt inte ”promillenivå”..?? Det innebär att den ena gruppen åtalas / misstänks 5,5ggr mer!

    Gillad av 3 personer

   3. På tal om samerna så skulle jag vilja ta tillfället i akt och påpeka att det inte finns någon unik eller särskiljande ”samisk” kultur – det som i dag slentrianmässigt brukar kallas ”samisk kultur” är i själva verket en konsekvens av influenser från (och appropriering av) andra kulturer, bl.a. den svenska och den anglo-saksiska. Ta till exempel ordet ”same”, som kommer från engelskans ”same” vilket betyder ”samma”, ”likadan”, ”identisk” och syftar på just det faktum att de människor bodde i Lappland var ”exactly the ‘same'” som de som inte gjorde det.

    Gilla

  2. Usch och fy, peterericsonsamiskhistoria! Att hota med polis; att du inte skäms! Vidrigt! Jag avskyr motståndare till yttrandefrihet som dig.

   Gillad av 4 personer

   1. Varifrån har du fått att jag skulle vilja ”rasera demokratin”? Det är ju du som är demokratifientlig som ogillar yttrandefrihet; projicerar du?

    Jag ser gärna direktdemokrati och skulle rösta på direktdemokraterna om inte Sverige var i ett så prekärt läge att vi inte har tid att ta risker med ett parti som kanske inte kommer över den odemokratiska 4%-spärren. Så jag är väldigt demokratiskt sinnad.

    Gillad av 3 personer

   2. @Peter Ericson
    Du nämner ”ett fungerade rättssamhälle utan hat och hot”. Hur hade du tänkt lagstifta mot ilska? Anser du att det ska vara olagligt att vara så arg att man hatar något eller någon? Känslobrott, alltså? Det var mer än vad Orwell lyckades hitta på. Är det några andra känslor du vill förbjuda?

    Förövrigt anser jag att ”hets mot folkgrupp” är en vidrig lag skapad och upprätthållen av vidriga människor. Den bör genast skrotas.

    Gillad av 3 personer

  3. @Jens
   Det är naturligtvis pinsamt för Socialdemokraterna. Problemet med inkompetens är naturligtvis att de inkompetenta saknar exakt den kompetens de behöver för att förstå sin egen inkompetens. De som fattat har redan lämnat skeppet, eller så hycklar de vidare i hopp om de positioner som fortfarande finns kvar i partiets störtdyk mot bottnen.

   @Peter
   Att människor är olika beroende på gener är ingen fantasi, men ett faktum, men att dra alla ur en etnicitet över en kam är givetvis rasism på ett nedsättande vis, men det är nog endast ca 0,02% av svenskarna som gör det och de är sannolikt med i NMR eller någon annan extrem organisation redan. Jens gör inte det. Han beskriver enbart verkligheten såsom han verkligen ser den.

   Jag tror att en bidragande faktor till den extrema brottsstatistiken har varit en signalpolitik som särskilt lockat till sig extrema och kriminella element till Sverige, samt det faktum att asylanter som avvisats inte transporterats till gränsen eller till hemlandet p.g.a. politikeradelns ignorans eller illvilja, vilket särskilt verkar ha drabbat svenska kvinnor och flickebarn mycket hårt, rent statistiskt.

   Gilla

 2. Tack Jens!
  Men … kan man lasta det svenska etablissemanget för att de inte är klokare än sina brittiska och amerikanska kusiner?

  Brexit, Trump, SD – samma sak.
  ”[…] for the past 20 years, 80% of the people have been told 80% of the time by the top 20% what to do, what to think and what’s good for them. Guess what – they figured it out. The 20% needs to listen, ‘cause if they don’t they’re gonna find something out: The Hamptons is not a defensible position.”
  – Mark Blyth.

  Lidingö motsvarar väl The Hamptons i det här gamla fina landet.

  Gilla

 3. Bra skrivit!
  Det finns dock en tydlig skillnad bland väljarna, hos 7-klövern kan väljare byta parti på grund av vallöften och ställningstagande osv.
  Den som röstar på SD av egen fri vilja har gjort ett ställningstagande som inte är reversibelt, kanske kan ett fåtal gå till ytterlighetspartier som ND eller AfS men that’s it.

  Jämför med Morpheus tal till Neo i The Matrix:

  ”This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill—the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill—you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember: all I’m offering is the truth. Nothing more.”

  Den som sett bakom fasaden till det som Stefan Löfvén och Magdalena Andersson påstår vara ett välmående land inser att vi står inför en finansiellt haveri där utgifterna tvingar Socialdemokratin att hitta på nya skatter i parti och minut, det är bara två månader sedan som Löfvén talade om att återinföra förmögenhetsskatten.
  Den tragiska sanningen är att det inte längre finns pengar till vägar, sjukvård, skola, polis etc.
  I höstas försökte man på sig en Göran Persson, att sno 250 miljarder från Riksbankens valutafond, det gick dock inte som man tänkt.
  Man håller statsskulden i schack samtidigt som man tvingar kommunerna att ta smällen, därför tvingas de också låna 1000 miljarder, nästan lika mycket som statsskulden.
  Förr så devalverade sossarna för att få fart på ekonomin, nu gör Riksbanken jobbet åt dem i stället.
  Ett land med en svag valuta och skyhöga skatter får den välutbildade delen av befolkningen att emigrera för bättre villkor och högre löner, kanske är det redan för sent för moder Svea?

  Gillad av 3 personer

 4. Hej Jens, helt fel ställe att skriva på men hittar inget annat sätt att ta kontakt. Jag vill få tag på ”Det lilla landet som kunde” som ebok så jag kan läsa den på min kindle (format spelar ingen roll, kan konvertera från allt inkl pdf) men jag hittar ingen som säljer boken i detta format. Med tanke på att ni självpublicerat med Vulkan finns det väl ingen förläggare som hindrar er från att göra det? Jag är fullt beredd att betala fullpris (dvs inte pocketpris) och kanske finns det fler som känner likadant. Jag skulle i vilket fall uppskatta om den på något sätt gjordes tillgänglig digitalt. Mvh Marcus

  Gilla

  1. Jag känner likadant. Skulle även uppskatta om den gjordes tillgänglig på Bokus Play/Book Beat/Nextory/Storytel.

   Gilla

 5. Apropos: Apan Pierre vinner valet!

  Tänkte länka till en artikel publicerad i Tidningen Kulturen i november 2016, men den kan av ngn anledning inte längre hittas: men här är den

  Inte höra, inte se, inte fatta

  Många journalister ser inte sina egna skygglappar, och därför blir de framsnidade orden ofta en tunn anrättning. ”Upp flyga orden, tanken stilla står. Ord utan tanke aldrig himlen når”.

  Den 10:e november 2016 har Svenska dagbladet en journalist, som i det första stycket i den första ledaren efter att Donald Trump blivit vald till president, skriver: ”Populisternas tid är nu. … Det går dock att bemöta dem. ” Vad fan är en populist? Det är ett ord som skjuts från höften utan eftertanke. Ordet tycks så självklart innebära en illasinnad figur och att de som väljer att lyssna på denne är dumma i huvudet. Populist, fascist, misogyn (ett annat modeord just nu, trevligt – det liksom visar att man är lite bildad), främlingsfientlig, islamofob – det är bara att ösa på. Men man har liksom inget fattat – det är populisten det är fel på! Och vi, fina vi, ska ställa det till rätta igen. Och så producerar man ord på ord och när tåget kör över en, så har man fortfarande inget hört, inget sett och inget fattat. Det blir hemskt när tillvaron inte längre stämmer med ens egen bild över vad som är rätt. Världen vaknar upp till efterrationaliseringar. Nu ska det obegripliga förklaras – eller inte. För att vara ärlig mot journalisten ifråga så fortsätter denna ledare sedan med flera kloka förslag.

  Journalister må i allmänhet vara måttligt begåvade. Men det finns en kategori som ska vara lite finare och det är de som bjuds plats att skriva på ledarsidor. Alla exempel nedan är från Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet dygnet efter att Trump höll sitt segertal. Det är som om journalisterna tävlar i att försöka vara mest rätt på plan.

  ”Segern för Donald Trump är redan det värsta som hänt sedan kriget i Irak. Det kan komma att bli den värsta händelsen sedan Jalta.” Jaså! Så detta är sanningen. Tänka sig.

  ”Vi vaknade upp till en annan värld. En mörk sida av det amerikanska samhället vann i USA” Jaha är det så? Halva amerikanska folket är mörkt. Och Gunnar Hökmark ser inte att när nittio procent av journalisterna häver ur sig sådana saker att man kan ta nittio procent av dem och lägga dem i en korg med sorgliga och oförbätterliga tyckare.

  ”Donald Trump är essensen av denna amerikanska populärkultur, och många älskar honom. För att han har samma smak som de. För att han som de (alltså de män vi nu främst talar om) tycker att kvinnans plats inte är i politiken utan i hemmet.” Jan-Erik Larsson brukade skriva intelligenta artiklar, men det är som skygglapparna inför vad som händer i världen har gett honom tunnelseende.

  ”USA får en okvalificerad president – och världens diktatorer applåderar (och under denna rubrik en bild där Putin och Trump kysser varandra)”. Michael Winiarski brukar också vara hyfsat balanserad. Han fortsätter ” Trumps seger gläder också hans ideologiskt likasinnade i det som författaren Anne Applebaum har döpt till ”Populistiska Internationalen”; främlingsfientliga nationalister som förenas av beundran för en stark ledare, och de har ofta djupa band till dagens Ryssland.” Ja, ös på bara.

  ”USA har röstat för en farlig ledare”. Till och med en så (före detta) ansedd tidning som New York Times idkar lite självrannsakan: ”Journalister porträtterade Trumps anhängare, de som fortfarande trodde att han hade en chans, som verklighetsfrånvända. I slutändan var det tvärtom” (Jim Rutenberg). Nå Hökmark, heja, heja! Samma ledare avslutas med ”Donald Trump berömmer sig av att vara oförutsägbar, och hans omdöme har hittills visat sig obefintligt. USA har gjort ett mycket obehagligt val.” Ja, helt obefintligt asså. Och för att vara petig, det är inte USA som gjort detta val, det är halva deras röstande befolkning. Asså, ba va!

  ”God natt Amerika, godnatt världen! USA:s folk ser ut att ha valt en obalanserad lögnare till president. Donald Trump kan bli en fara för hela världen.” Vem som är författare till dessa ord på Expressen framgår inte, men det är lika tendensiöst som Peter Wolodarski, men faktiskt än plumpare formulerat. Vad ser Expressen som inte 60 miljoner amerikaner ser? Skarpsinnet på denna kvällstidning måste vara oändligt – åt något håll. Upp flyga orden …
  ”Det är klart att det finns alternativ till högerpopulism. En politik som bekämpar klyftor, ifrågasätter privilegier och förhindrar att välfärden urholkas i jakten på vinst”. Kan man ta med en smiley? Så skönt att Ingvar Persson har klart för sig hur mörkerkrafter ska bekämpas.
  Det får räcka med citat nu. Nä, förresten, en till från Aftonbladets Anders Lindberg: ”Putins världsbild äntrar Vita huset”.

  Det är ofta svårt att se vad som händer framför ögonen. Än svårare är att se dess betydelse. Konsekvensen och betydelsen av stora militära slag visar sig ofta när man kan blicka tillbaka.

  Många hot har försvunnit av sig själva. Den Sovjetiska kommunismen imploderade till sist. Andra ha måst besegras. Det Tredje riket dog i en bunker i Berlin 1945. När Romarriket började krackelera är svårt att avgöra, men Adrianapolis 378 var en början och Alariks plundring av Rom 410 markerar ett slut för det västliga Rom – ”Staden som hade tagit hela världen blev själv tagen.”

  Men andra hot finns kvar. Muselmanerna stoppades i västra Europa i Poitier i oktober 732. I öst la sig serbernas blod på Kosovos fält i juni 1389. Det bromsade framfarten. Vid Lepanto stoppades dess sjökrafter och Wiens portar höll både 1529 och 1683. Efter ottomanernas fall kunde man ha trott att faran var över, men idag har ett kalifat åter proklamerats och därmed har visionen om offensiv jihad till dess Islam råder i hela världen åter fått näring.
  Sovjet må ha försvunnit, men dess arvtagare PK lever. Kommunistpartiet definierade vad som var politiskt korrekt, vad som var partilinjen. Nåde den musiker eller författare som avvek från denna linje. Ibland fanns ingen nåd utan bara arkebusering. Idag är det mestadels politiker och journalister som tjänstgör som politruker. Nåde den som avviker från den politiskt korrekta linjen. Då kommer orden fascist, främlingsfientlig, misogyn, homofob, islamofob och det dessutom utan att de politiska kommissarierna tycks se motsättningen mellan Islam och avskyn mot kvinnofientlighet eller homosexuella. Tack och lov är det inte fysisk arkebusering som hotar. Det är bara utfrysning, förlöjligande och utanförskap som är hotet. Intellektets arkebusering.

  Man kan se det amerikanska presidentvalet som en strid om politisk korrekthet. Vår tids hävande av Wiens belägring. Kanske en era av intellektuell frihet har randats. Man kan ju alltid hoppas eller så kan man vara lite populist och säga att halva Amerikas befolkning består av mörker.

  Gilla

 6. @ Vän av ordning: ”ordet ”same”, som kommer från engelskans ”same” vilket betyder ”samma”, ”likadan”, ”identisk””

  Skojar du eller? Ordet ”same”, som finns i både svenskan och norskan, kommer från det samiska ordet sápmi. Det ordet har igen sannolikt sitt upphav i ett ord från Baltikum, žēmē, som betyder land.

  Nej du skojade! Ingen kan vara så dum att de tror på det du skrivit och samtidigt kan läsa.

  Gilla

  1. @Liesha Camden:

   Som vi alla vet är föreställningen att det skulle finnas en särskild ”samisk” kultur som går tillbaka i tiden falsk; den bygger helt enkelt inte på fakta. Det som av gammal ovana kallats för ”samisk kultur” är snarare en konsekvens av olika intryck som har kommit och approprierats från sydligare delar av Sverige samt, som jag nämnde, den anglo-saxiska kultursfären (jämför t.ex. svenskans ”same” med engelskans ”same”, som betyder lika/samma).

   Gilla

 7. Har noterat att du slutat publicera på WordPress som är GPL och rekommenderat av FSF, samt numera publicerar på ansiktsboken.

  Tag en titt på den här intervjun av skaparen till GNU som sedan blev GNU/Linux: https://archive.org/details/RichardStallmanInterviewByJustinHall201403

  …och fundera sedan återigen på ditt val! …annars kommer jag kanske göra en Ganman-meme om saken. 🙂

  God Jul och Gitt Nytt År!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s