LUMIÈRE NORDIQUE – ett efterlängtat hemmahosreportage

Både Nordfront, Avpixlat, Politism, Se & Hör, Hustler och tidningen KING har länge velat komma och göra ett exklusivt hemmahosreportage hos mig – en av Sveriges topp 1500 opinionsbildare på Facebook. Egentligen är jag alldeles för ödmjuk för att ställa upp på sånt. Och har för stor integritet. Men för er – kära FB-vänner – och för Russia Today – gör jag ett undantag. A window into my madness…? Fake news…? Makedonsk trollfabrik…?  Who knows…. who cares! It’s all good…

(Texten och bilderna nedan är hämtade från ett längre reportage på sajten rt.com/swedishedition).

‘Vi kör i sakta mak upp mot det hus där Jens Ganman sägs bo. En gammal man vid den lokala bensinstationen varnar oss för att åka dit och ‘snoka’: ‘Something evil lurks in that house…’, knarrar han olycksbådande medan han stoppar sin kritpipa. Men vi ignorerar varningen och till slut skymtar vi ett fallfärdigt hus uppe på en kulle. Är det här…? Kan det vara…? Vi behöver bara kliva ur bilen för att veta att vi kommit rätt. Sovrumsfönstren står uppslagna på vid gavel, trots att det är början av mars, och från stereon dånar Sverigebesöket med den kontroversielle nationalskalden Owe Törnquist på högsta volym…

‘…vår invandringsminister
har fått tips av antikrist här
och släpper in dom gangsters andra länder kör ut?

Att fascismen gror i våra parker
i takt med terror, våld och knark här
att säkerhet och trygghet börjar ta slut

Att ingen vill ta ansvar mer för knogen
man lägger ner, nu rostar plogen.
Så här var Sverige inte funtat förut!’

20170218_132201

Resvervbilen parkerad bakom en buske på gården. ”Här har den stått i snart tre år”, säger Jens med ett överseende skratt. ”Och jag vet vad ni tänker: ‘Ed Gein’… och tja… vem kan klandra er…”

Vad eldar du i oljefatet därborta?

Inget särskilt.

20170218_132904

Interiör hallen. Alla möbler på bilden är köpta på exklusiva bondauktioner i Norra Klarälvdalen. Knölpåken har Jens hittat i skogen. ”Jag är något av en samlare”, skrattar han avväpnande medan det inneboende flyktingbarnet Uvuvwevwevwe onyetenyevwe ugwemubwem ossas* för sin mopp fram och tillbaka med makliga rörelser i trapphuset samtidigt som hen gnolar glatt:

”Oh, lordy
Pick a bale of cotton
Oh, lordy
Pick a bale a day
Oh, lordy
Pick a bale of cotton
Oh, lordy
Pick a bale a day!”

*Det ÄR ett riktigt namn. Precis som Blanceflor Bildt.

20170218_133021

Nordisk minimalism när den är som bäst. Gitarren är av märket Furch. ”Sjukt bra klang”, säger Jens och plinkar fram en bit av Internationalen i moll. ”Fast kroppen är olackad så man får se till att ha fuktsvampen i ljudhålet hela januari och februari. Ja, jag vet… det låter oanständigt men det heter så.”

(Stolen är inte en Aalvar Alto.)

20170218_133506-2

Fast lina – ett måste när den partiella systemkollapsen inträffar. Från den här telefonen ringer Jens in sina klagomål till olika statliga och kommunala instanser. Även polisanmälningar av människor vars åsikter ‘han inte uppskattar’.

”Många tror att jag är en rättshaverist”, säger han och får nåt sentimentalt i blicken, ”…och på ett sätt har de rätt – jag ser mig själv som en gudabenådad tillrättaställare av saker som jag tycker är fel. Lite som Gustav Fridolin, minus de infantila hjärta-tecknen med händerna… eller som Jonas Sjöstedt om han varit lägervakt i Gulag…

Apropå politik… vad har du egentligen för politisk hemvist?

Jag ser mig som islamist.

Verkligen?

Ja, jag har länge försökt gå med i Sveriges unga muslimer. Inte för att jag tror på Allah men för att jag gillar deras syn på demokrati, jämställdhet och satir. SUM är Sveriges mest missförstådda och baktalade organisation. Faktiskt en skam för Sverige att de blev av med sina bidrag häromsistens.

Har de accepterat dig som medlem?

Inte än. Vi är fortfarande inne i courtship-fasen… jag avancerar – de drar sig undan… men det är mest ett spel för galleriorna, som Clara Henry skulle ha sagt. De vill ha mig som medlem – make no misstanke about it. De vet bara inte om det än. Som Carola en gång sa till Livets Ord. Eller Sjunnesson till VPK.

Annars finns de de som tror att du ‘är SD-vänlig’…?

Gud så tröttsamt… snark…

…eftersom du driver så hårt med framför allt MP och VPK, menar jag. Och S…

Fast rent matematiskt måste det vara så, eller hur? Där ska ration vara 1-7 för att det ska bli rättvist.

Hur menar du?

Jag menar att det fortfarande, procentuellt sett, finns fler stollar inom vänstern att driva med eftersom de besätter fler ministerposter, riksdagsmandat, chefredaktörsstolar etc… men vänta tills efter nästa val. Då jämrar… jag kommer inte hinna annat än att driva med SD.

20170306_072542

Detalj köket. ”Man vet aldrig” förklarar Jens.

20170219_123600_001

Besökaren slås av den öppna planlösningen och det rustika inredningstänket. ”Jag har lämnat de flesta av samhällets konventioner bakom mig”, säger Jens med ett skratt.”Den stora skräcken är – givetvis – le petite bourgeoise…”

(Stol från svensk allmoge, sent 1940-tal.)

20170218_133119

Några av Jens favoritböcker (lägg speciellt märke till Zombie av Joyce Carol Oates och Rik Mayalls självbiografi Bigger Than Hitler, Better Than Christ).

”Hank Williams-biografin är också sjukt bra”, säger Jens utan att flytta blicken från datorskärmen (han är inne på Lunarstorm).  ”Soul on Ice är mest pompöst pladder, men för all del… underhållande… Kärleksbreven mellan den – då – fängslade Eldridge Cleaver och Beverly Axelrod är fièvre de la jungle när den är som bäst… Sammy Hagars självbiografi Red – också top notch… den mannen hade levt livet… lååångt innan Van Halen-tiden… Toni Bentelys The Surrender får man läsa på egen risk. Liksom Ashley Blues Girlvert.”

20170218_133155

Detalj från ett collage Jens själv tillverkat. ”Jag är något av en konstälskare”, ler han spetsfundigt. Han låter den långa borsten av fosforbrons försvinna ner i pipan på sitt Browninggevär. ”…det är verkligen bedrövligt hur de behandlat Fantastiska Fyran i de senaste tre filmerna; Marvels bästa figurer – och fullständigt förstörda! Flamman svart?? Jamen, snacka om kulturell appropriering! Märkligt dock att Fox lyckades så bra med X-männen men inte med FF… nåja… som jag brukar skrika till teven när den visar Stefan Löfven: GÖR OM, GÖR RÄTT!”

20170218_133014

Utsikt från köket (notera det djärva sans-rideaux greppet). ”Jag tycker om att leva bortom konvenansen”, säger Jens och puffar jovialiskt på sin nytända Montecristo. ”Ljus och rymd. Snille och smak. Sunni och shia. Gardiner har alltid känts småborgerligt för mig. Jag står över sånt.”

20170218_132546

Interiör garaget. ”Jag tycker om att samla på gamla saker”, skrattar Jens. ”Antique’s Roadshow är ett av mina favoritprogram. Hard Pawn Detroit ett annat.”

20170219_143618_000

Bra skit. ”Producerad av genialiske Björn Höglund.”

20170219_143602_000

”Om den här plattan med Danger Danger kommit bara nåt år tidigare…” säger Jens med plötslig hetta i rösten. ”…då hade de varit megastora. Seriöst. De hade varit större än Warrant. Större än Winger. Större än Poison. Kanske större än Bon Jovi. ”…men sen kom den där jävla Kurt Cobain och förstörde allt…” Han skakar sorgset på huvudet. ”Jag har fortfarande svårt att släppa det där… den är så jävla bra.”

Vilken?

”SCREW IT! MED DANGER DANGER!”

20170218_142041_000

Detalj arbetsrummet. En s.k ‘I-pod’. ”Det vet ni som är lite äldre vad det är”, skrattar Jens medan han står på händer mitt i vardagsrummet (dagens yogaövning). ”Fortfarande en av de bästa produkter Apple nånsin skapat.”

(Lurar från Deafdumbandblind of Sweden.)

Den här spellistan går just nu varm hemma hos Jens:

”Stuck Between Stations” – The Hold Steady

”You Got Nothing on Me” – Shawn Colvin

”Just Like an Arrow” – Magnum

”When the Night Comes” – Joe Cocker

”Waiting for a Star to Fall” – Boy Meets Girl

”Godmorgon” – Sweet’n Chips

”Dread and the Fugitive Mind” – Megadeth

”Photograph” – Def Leppard

”Love’s Funny That Way” – Tina Arena

”Mother-in-law” –Ernie K Doe (en av Little Stevens favoritlåtar!)

”Miss Missy” – John Mellencamp

20170218_132141

Detalj reservbilen. Jens förklarar medan vi vandrar runt på ägorna:

”Det är en AUDI 100 (årsmodell 1990). En av de bekvämaste bilar som nånsin tillverkats. Som att åka i ett slagskepp när man kommer ut på landsvägen. Tysk komfort när den är som – nästan – bäst. Jag köpte den för 40 000 när det begav sig och skulle säkert kunna få mellan 3000-3500 nu. Tyvärr är handbromsen paj.”

(Laven är av arten karlav  – Rhizocarpon geographicum)

20170218_133544

Detalj kontoret. ”Bröderna Hildebrand hade inte ritat in R2D2 och C-3PO på originalaffischen – de las till i efterhand”, förklarar Jens och kliar sina två Maine Coon-katter Rashid och Cyndee bakom örat. Han skakar på huvudet ”Ju mer man tittar på Ralph McQuarries konceptteckningar från 1976 desto mer inser man vem som faktiskt skapade hela the ‘Star Wars-universe'”. Han lägger till: ”Jag tog ner min Lars Lerin igår. Hade sett mig mätt på den.

20170218_133418

Vissa tjejer glömmer man aldrig.

20170218_133350

Hymnofon i noyer simulé (oxblod), inköpt på antikvariat i Örebro runt 2006 för 2500:-

”På den här brukar jag spela Bullfest med Sigge Fürst”, skrattar Jens medan han korkar upp den flaska Domaine Leroy Musigny, 1999 han fått av en kamrat i den socialdemokratiska kommunledningen. ”Jag tycker den säger en hel del om dagens Sverige…”

…och han sjunger för full hals:

”Hej, goddagspiltar vi ska ha det bra
Svensken på sofflocket gnolar go’ och gla’… JA!”

20170306_072514

Detalj vardagsrummet. Vågad display av Frank Valdors prisbelönta skivomslag till Rubber Boat Party och Scandinavian Party. Hur hade Frank Valdor passat in i en svensk, radikalfeministisk kontext 2017?

”Det vet vi inte”, säger Jens filosofiskt medan de nyFedExade Stilton/Mangalista-korvarna från Turner & Sons of Aldeshot i Hampshire fräser hemtrevligt i stekpannan. ”…men vi kan gissa.”

20170218_132526

Exteriör detalj. ”Det här kan se lite shabby ut…”, skrattar Jens och kliar de välväxta weimaranerna Jerzy och Mehmet bakom öronen. ”…men det är faktiskt ritat och formgivet av Tham & Videgård Arkitekter genom ansvariga arkitekter SAR/MSA Bolle Tham och Martin Videgård.” (Handläggande arkitekt: Konrad Krupinski.)

20170218_132210

”Här håller jag mina offer inlåsta”, skrattar Jens. (Lägg märke till presenningarna över fönstren.)

20170218_132337

Detalj ladan.

20170218_133131

Fler böcker. Torsten Ehrenmark. ”En stilistisk förebild”, skrattar Jens medan han matar den ståtliga arapapegojan Akeauxbe med talking points. ”Hr Ehrenmark var den torra humorns och självironis okrönte kung. Han gick bort alldeles för tidigt. RIP som kidsen säger numera…” Han lägger till med en viskning:  ”…fast han hade inte stått ut en timme i dagens Sverige… inte Palme heller… tänk dig dem hos Skavlan!?”

20170218_132355

”She might have fooled me, but she didn’t fool my mother.”

20170219_103331

Byggd på fri hand, c:a 1986.

20170219_103111

Levin, tidigt 1920-tal.

20170306_072646

Detalj hallen. Det nonchalant upphängda patronbältet, i kombination med cowboyhatten, triggar subtilt besökare med eventuellt ‘liberala’ värderingar. ”Många har vänt i dörren”, säger Jens sorglöst och går bort till digitalbaristan (en Elektra Belle Epoque) som tronar på köksön av ickemiljöcertifierad mahogny).

”Breve eller macchiato…?”

20170306_073003

Tre viktiga böcker. Jens förklarar, medan han vandrar runt i vardagsrummet iförd sina lejongula pantalonger, sin blå justaucorps och sina svarta, knähöga skinnstövlar:

”Bakgrunden till dagens svenska inrikespolitik hittar du:

1) i Anna-Greta Leijons biografi från 1992… tyvärr fick hon inga frågor om det som står i kapitlet ‘Världen tränger på’ när hon gästade SVT:s Min Sanning i fjol. Detta trots att det är det intressantaste med hela hennes politiska gärning… Seriöst: vilka amatörer. Vilket smashläge de hade där…!… oh, well… vad är väl en bal på slottet… eller en fast månadslön på en skyddad verkstad…”

(han tar ny sats, fyller lungorna med luft:)

”2) Per Svenssons briljanta Stenbeck – Ett reportage om det virtuella bruket!”

”…den boken kompletterar Leijons bild på ett ypperligt vis och förklarar varför Sverige – och världen – ser ut som det gör idag! LÄS DEN!!!”

(Det tama spökdjuret Tobee tittar förundrat på oss där det hänger upp och ner i svansen från en av de många kristallkronorna.)

”3) James Baldwins Ingen känner mitt namn…”, skriker Jens.” Fantastisk betraktelse över samtiden! Den gavs ut i Sverige  1965 av Wahlström & Widstrand. Tagline: ‘En personlig debattbok av Amerikas främste nu levande negerförfattare’. Jojo, det skulle smaka det… i ett nunnekloster… eller på DN:s kultursida…”

Han orerar vidare med hög röst:

”I Baldwins bok finns ett kapitel som beskriver hur författaren reser till Stockholm för att intervjua en då 41-årig Ingmar Bergman. De träffas på Filmstadens kontor vid Råsunda en dimmig förmiddag i mars där de diskuterar allt från Selma Lagerlöf till den tilltagande amerikaniseringen av Sverige. Baldwin beskriver den svenske världsregissören så här:

‘Bergman omges av den evangeliska distansen hos en människa besatt av en vision. En ytterst farlig egenskap – en auktoritet – som oavsiktligt väcker fiendskap hos de många. Och jag fick intrycket av att Bergman brukade säga vad han tyckte därför att han visste att man sällan lyssnade…’

Jens (forts): ”Jag tänker osökt på Anna Dahlberg och En Arg Blatte Talar… Baldwin citerar sen Bergman:

‘…Stockholm är inte alls en storstad. Det är löjligt när den gör anspråk på att vara det. Stockholm är bara en större småstad som ligger mellan skog och sjö. Den har så viktig uppsyn att man undrar vad den egentligen inbillar sig.’ 

Jens: ”Baldwin analyserar:

‘…fler människor lämnar (den svenska) landsorten och flyttar till Stockholm. Stockholm är inte berett att ta emot dem, och resultatet blir oundgängligen social spänning av olika slag, från bostadsproblem till ungdomsbrottslighet… (..)… men Stockholms innevånare har orsak till rädsla. Vad som skrämmer dem är inte att Stockholm blir storstad. Vad som skrämmer dem är det tryck – under vilket alla i vårt sekel lever – förstör det gamla, enkla levnadsmönstret.’

Jens spänner ögonen i oss.

”Året var 1965. Sug på den gott folk!”

…ok… men låt oss återvända till nuet för en stund. Eftersom du – i dina egna ögon – är en sån viktig opinionsbildare vill vi så klart gärna veta vad du anser om en rad svenska topppolitiker… och opinionsbildare…

Shoot, man, shoot…

Annie Lööf, kan vi börja med henne?

(Jens grimaserar olyckligt)

Annie Lööööv… oaah… oj… vad säger man om henne… som inte redan är sagt…? Politikens svar på Kajsa Kavat och Ayn Rand i en och samma person… typ…

Är hon svår att sätta fingret på tycker du?

Nämen alltså, det är väl lite som om Reagan och Thatcher skulle fått ett kärleksbarnbarnsbarn ihop… eller?

Hur menar du nu?

Jag menar iskall hypermarknadsliberalism parat med ett totalt förakt för de brittiska kolgruvearbetarnas situation…? Typ så…? Plus hennes fullständigt fascinerande leende.

Du gillar hennes leende?

Gillar är väl att ta i extremt mycket… jag får mer samma känsla när jag ser det som när Charles Manson ler. Du vet, man vill börja backa mot dörren… keep smiling and nodding… and no sudden moves liksom…

Aha.

Mhm.

Kommer Centern, apropå det, att göra ett kanonval 2018, tror du?

Självklart.

Opinionssifforna kommer att hålla i sig?

Jaja. De kommer att locka till sig alla goda humanister ifrån isolationisterna och murbyggarna i Miljöpartiet. Helt klart.

…men vilka ska de regera ihop med? Nu när moderaterna blivit nazister? Det finns ju tre saker Annie Lööf inte tycker om… varav en är socialism?

https://mobile.twitter.com/annieloof/status/398710607706619904

Knivig fråga, Tjorven… speciellt som vi av historien lär oss att centerna ALDRIG kommer att sälja ut sina ideal för ett regeringssamarbete. Redan den 28e april 1978 sa ju Fälldin (apropå kärnkraften): ”Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse!”…och jag är säker på att även Ann E Neumann  kommer att ta sitt bondförnuft till fånga när räkenskapens timma slår på valnatten 2018.

…och stödja sig på SD i ett regeringssamarbete? Aktivt eller passivt?

Alternativet är ju att gå över till näringslivet och sitta där och snacka goja på en massa styrelsemöten för 100 000 i månaden. Och vem vill det?

1md3zz

Moving on… Anna Kinberg-Batra? Hur ser du på henne?

Som en utpräglad passgångare.

…nej, som politiker menar jag.?

Än en gång: som en utpräglad passgångare.

Passgång i… eh… marschtakt?

Ja, och man kan ju inte låta bli att undra över hur parmiddagarna med Batras och Åkessons kommer att arta sig efter valet. Seriöst: hur mycket lådvin kommer de att behöva hälla i sig för att stå ut med att sitta ner till bords med två nazzar liksom…

Tror du – på allvar – att Åkessons är nazister?

Jag menade Batras.

Utveckla.

Exhibit B: David Batra är sjukt lik Jackie Arklöv, har du tänkt på det? Båda är färgade och agerar nyttiga idioter åt en organisation som vill utrota dem… Och så hon på det… som en annan Dusty Springfield möter Darth Vader möter Lisa Marie Presley i Mars Attacks!…  Tänk dig när de två gör entré på nån sån där genuscertifierad fundraiser i Stockholms kändisvärld… En vilt grimaserande Jonas Gardell agerar MC… står uppflugen på ett bord med champagneflöjt i ena handen och en svart jättedildo i den andra… berättar extrema bögvitsar medan ett Rinkebyimporterat My Black Friend-kuttersmycke loungerappar som en hel stråkkvartett borta i hörnet bakom buffébordet med direktinflugna kinesiska svalbon och sköldpaddssoppa… Det knackar på dörren och Batras gör entré… (gasp!)… han i full naziregalia… monokel och pickelhuva… sabeln ensligt klirrande mot marmorgolvet… hon kusligt vaggande från sida till sida… en ensam theremin gnäller på avstånd… allt stannar upp… nån tappar en kristallglas i bakgrunden… Anne Ramberg hejdar skeden med gåslever på väg till munnen och undslipper sig ett nasalt:  ”Well, I do declare…”

Intressant scenario… vi går vidare… Jan Björklund? Vad tycker du om honom?

Who?

Liberalernas ledare?

Aldrig hört talas om. Men jag tror att han har ett helvete, på daglig basis, med att balansera Schylla och Charybdis…

Malmström och Wikström?

Ja, och så Semilov–…selimov–… hum…  han juggen… på det. Jamen tänk dig! Tänk dig att varje dag vakna upp och veta att nån av de där stolpskotten kan ha en text inne på DN Debatt… och då har jag inte ens nämnt Birgitta Olhssons crazy-ögon… släng dig i vägen Tobé…  Björklund måste ju äta Losec som vi andra äter stesolid… my gawd

Ok, vi glömmer honom… Ebba-Bush Thor? Analys?

Haha!

Nej men, på allvar…

Jaha…? Ok, sorry… nämen alltså… man hade ju velat se en tevedebatt mellan henne och Palme… det hade man…

Hur hade den blivit tror du?

Jag vet inte… men du vet slutscenen i Hajen? När Quint glider nerför den sjunkande båtens akterdäck, rakt in i hajens gap…?

Ja…?

…och den bara tuggar och tuggar så att blodet sprutar och och tarmarna skvätter…

Ja?

Den kan jag se hur många gånger som helst.

(tystnad)

Ok… vi går över till det andra blocket… Gudrun Schyman?

Sorry, men jag kan inte hålla två saker i huvudet samtidigt…

Menar du…?

…hennes gamla taxinotor på skattebetalarnas bekostnad och hennes idéer om att öppna asylkontor i mellanöstern…

Vaddå, är du emot asyl?

Nej, men dumdryga gåsleverkommunister helt utan verklighetsförankring…

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10193033.ab

…visste du förresten att Eddie Meduza skrev en hyllningslåt till henne?

Nä.

Apropå att hon födde barn i teve den där gången.

Du har verkligen inga gränser…

Jag!? Det var EDDIE som skrev den! Och INTE jag som låg där och skrevade i teve… androm till varnagel…!

1me72b

Ok, det här börjar spåra… vi pratar om nåt annat: Gustav Fridolin…? Vad tycker du om honom?

Alltså, jag vet inte hur det är med er men det infantila samhället – det som Carl Hamilton varnade för redan 2004… och fick så oförtjänt mycket skit för… det är ju här nu – med full kraft.

Du tänker på Fridolins ‘kärleksdans’ efter valet till EU-parlamentet…?

Exakt! Och hans jävla handhjärtsbilder… jag kan inte släppa dem… har han ingen gode man som kan kliva in och styra upp honom? Hans vårdare: kollar de inte innan han lägger ut saker i sociala medier?

Gör du?

Point taken. Men seriöst: man ser Belinda Olsson stå och rödvinssvamla i SVT Opinion… eller hon med rösten i Nordegren & Epstein… vad hon nu heter… och när man hör henne…” (rullar med ögonen) …då…

Vad…?

(Härmar Louise Epsteins oefterhärmliga röst:)

‘Jag måste bara få bryta in här, Thomas… du sa ju nyss: ‘Titta på regeringens senaste utspel…’ och då vill jag skjuta in att det ju faktiskt finns dom som inte kan se eftersom de inte har några ögon… så att ingen känner sig kränkt… med tanke på din lite slarviga formulering… Jag vill också påminna lyssnarna om att jag cyklar till jobbet varje dag… oavsett väder, för som man brukar säga: det finns inget dåligt väder – det finns bara kryptokommunister på P1… Eller hur, Thomas? Brukar du cykla, Thomas…? För det brukar jag göra… Thomas? Thomas, varför pulserar den där venen i din tinning så häftigt…?’ Varför vitnar dina knogar? Thomas…?

Snälla sluta…

…eller hur? Man förstår ju att Nordegren låter så där bombbältesarg jämt… det är faktiskt ett under att det inte skett ett mord i direktsändning än.

Bombbältes… arg?

Seriöst: han kommer att göra det en dag. Primalvråla ‘ALLAHU AKBAR!’ och sen bara dra i snöret… eller vad de nu gör…

1me2d9

Ingen aning. Vi tar nästa namn… Jonas Sjöstedt? Analys?

Jaa… det är ju bara att titta på den där psykotiskt, stirrande blicken.

Vad är det med den?

Precis. Vad är det med den?

Du öppnar din dörr och där står ett traumatiserat flyktingbarn?

Exakt igen! Fast han har väl ingen dörr där han bor? Utgår jag ifrån? Va? Han släpper väl in alla som vill i sitt hem? Allt annat vore ju ett bottenlöst hyckleri? Vinster i vården, vinster i vården… ska han stå och tjata om det där möget hela nästa valrörelse också? Jag begår seppuku om jag måste lyssna till det där en gång till! Medan Anna Hedenmo lägger huvudet på sned och försöker se ut som hon tänker… Han får för FAN hitta nåt annat slagord tills nästa gång!!

Som…?

Ja, inte fan vet jag… stoppa vinster i asylindustrin, kanske? Stoppa dubbelsiffrig IQ i riksdagen? Vad som helst utom det där med att han öppnar sin dörr och där står ett gråtande barn med radioaktiv gomspalt och en dermoid tvilling hängande ur bukhålan som Quato i Total Recall med Schwarzenegger… Har han såna tavlor på väggen hemma, tror du? Gråtande barn?

17

Antagligen. Vi går vidare: Löfven? Vad har du att säga om honom?

(lång paus medan Runke Ball med Eddie Meduza dånar på stereon i bakgrunden)

Alltså, jag tror att det kommer att sluta för honom, och för hela socialdemokratin… lite som slutet av Truffauts Les Quatre Cents Coups (De 400 slagen, förf. anm.). Du vet, bilden bara fryser mitt i… medan musiken fortsätter… och sen rullar eftertexterna…

Var exakt fryser den?

Filmen?

Nej, socialdemokratin.

Aha… ja alltså nä det vet jag vet inte… men om jag fick välja fritt blir det precis när Morgan Johansson och Micke Damberg ligger blåslagna inne i den störtade helikoptern i Black Hawk Down och det bara svärmar uppretade somalier emot dem – och där och då inser de att: ‘Shit… det här kommer att sluta illa… we’re fucked’… liksom… ‘These guys are savages... de har inte alls de höga utbildningsnivåer som Stefan lovade att de hade… max mellanstadiekompetens. Kanske en distanskurs i däckbyte på den Afrikanska motsvarigheten till Hermods… men annars the mere basics. Klickspråk 101, typ.

…eh… ‘klickspråk’…?

Jag vet. Men det är en sjukt rasistisk film… precis som Lost in Translation… som alla phittmössor på DN Kultur älskade när det begav sig… men det kan även sluta med att Löfven kör in gräsklipparen i vardagsrummet och klipper heltäckningsmattan på fyllan, precis som Ulf Qvarsebo i Svenska Hjärtan om du minns det…?

Tyvärr.

Men det gjorde han i alla fall. Om det var på julafton eller hur det nu var. Sprit och svartsjuka i vart fall. Och jag kan verkligen se Löfven göra nåt sånt. Lätt.

…för att?

…för att han måste ha ett så jävla högt inre tryck vid det här laget. Efter alla lögner och allt dribbel med fakta om utbildningsnivåer hos nyanlända och hur bra den nya polisorganisationen är och att vi tjänar på invandringen – lite längre fram – samtidigt som han hela tiden häller på fler analfabeter i andra änden… Jag menar, det skulle ju få vem som helst att spricka… Och så sen tvingas stå där bredvid Åsa Romson i direktsändning, på toppen av det, och lyssna till hennes absurda vansinneskackel … Man såg ju tankebubblan ovanför hans huvud då: ‘Beam. Me. The Fuck. Up. Scotty.‘… jag menar: det hade knäckt vem som helst. Inte ens Juholt hade klarat det – och han var spränggalen. På riktigt.

Pratar du fortfarande om Svenska Hjärtan…?

Nej, men apropå det så kan Ylva Johansson spela rollen som Solveig Ternström… (härmar med bedjande kvinnoröst)… ‘Men Torsten… snälla Torsten sluta sansa dig…’… och så Stefan med håret på ända -– full som ett vårdike – allt bara brister… han dånar in från vänster med gräsklipparen framför sig, rakt in i vardagsrummet, så att stickor och strån ryker… Gabriel Wikström spelar den efterblivne sonen som kommer ner i My Little Pony- pyjamas från övervåningen och storgråter… snoret rinnande…’Mamma! Pappa! Jag har fått utlösning!’

(paus)

1md46p

Oooh-kaay… Några ord om hennes namne: Morgan Johansson… vågar jag fråga om honom?

Jag säger som Leif ”Blomman” Blomberg sa om Marajasin den där gången: ”Det var riktigt skönt att krama om den lille jäveln”…

Vilken gång?

Den gången de blev friade i den där rättegången… du vet?

Nej…?

Joo! Den när de hade tagit alla fackföreningsmedlemmarnas pengar och åkt till Rio och köpt crack och crackhoror för hela slanten!

Ok, den missade jag… men vaddå, vill du krama Morgan Johansson eller…? Jag fattar inte…?

Nej, för helvete! Inte ens med en radiostyrd polygrip. Han ljuger ju för fan mer än en Ullenhag travar. Jag tål inte att se fanskapet. Han är som en sån där bläckfisk som blir alldeles röd när den hotas. Och sen blåser han ut en svart moln av lögner och nyspråksord som förvirrar reportrarna… innan han simmar iväg mot nya djärva mål… Smart kille!

Hur menar du nu…?

Jag menar: hur det än är får man beundra hans fräckhet – först dissa SD ena dagen för deras ”skrämmande människosyn”, sen implementera den dagen efter utan att blinka. Fast det är klart… rodnar gör han ju… så fort han är med i teve… och det hedrar honom. Det är det fler sossar som borde göra i dessa dagar. Utvisa tiotusentals neurosedynskadade ensamkommande afghanska prenatalfoster efter att ha nästan handledsröntgat ihjäl dem med flera hundra millisievert gammastrålning… fy fan… att de kan! Jävla svin! JAG BLIR SÅ UPPRÖRD!!!!!!!!!!

Unknown.jpeg

Vi lämnar det där, tror jag… sista namnet – Jimmie Åkesson? Vad får du för associationer där?

Aah… Jimmy the Greek…

(Jens sätter pekfingret under näsan, ler och gör diskret Sieg Heil-hälsning)

Meaning…?

Du… jag säger som Richard Olsson sa i den där klassiska tevegrejen när de skulle försöka tycka synd om Tyskland efter att de förlorat i nån idrottsgrej.

Vad sa han…?

‘Hitler, Hitler, Hitler, Hitler…’

Ah… Godwins lag… redan…

 bli

Exakt. Fast han är ju trevlig, grabben. Åkesson alltså. Det är svårt att se honom gasa ihjäl oliktänkande. Kent Ekeroth däremot. Skulle jag inte vilja ta en öl med. Han kommer aldrig att bli folkkär, men det kommer Åkesson att bli… med tiden… Trots att han är ett Y:namn. Med allt vad det innebär. Jag menar, det hjälper ju inte att han försöker maskera det med att stava med ‘ie’. Han är ett Y. Now and forever. Eller som tyskarna säger: ‘You can take ze why out of ze fyhrer but never ze führer out of ze bunker.’ ”

Men blir han statsminister…?

Vem? Hitler?

Åkesson?

Låt mig säga så här: kunde Mona nästan bli det så kan vem som helst. Jag menar, då är allt är möjligt. All bets are off. Då kan Ted Bundy bli ordförande i Socialdemokratiska Kvinnoförbundet. Sara Stridsberg kan bli ordförande i Byggnads. Paolo Roberto kan bära hatt och poncho från Gudrun Pontén. Filip och Fredrik vinner Helen Keller-stipendiet. Etcetera, etcetera, etcetera.

1me9nr

Några opinionsbildare för att runda av frågestunden?

Go nuts

Arnstad?

(Jens pekar uppfordrande på oss)

Älskar den killen! Löfvens Speer! Caesars slav på paradvagnen! Odens Hugin och Munin! Alla nazireferensers moder! Folk fattar inte hur bra han är! Sorgligt underskattad! Borde vara med i Aktuellt och Agenda varje kväll! Precis som Greider!

…och apropå på Greider? Vad anser du om honom?

(Jens sitter tyst en lång stund och kniper ihop ögonen)

Han är den störste.

Really?

Ja. Han är större än Ali. Större än Tingsten. Större än Hans Ruin. Greider är en galax av kunskap. En kvasar av integritet. En PULSAR av socialistisk visdom. Det där därför P1 och Aktuellt alltid anlitar honom.

…men finns det inte en risk att debatten blir väldigt inavlad när dessa redaktioner ständigt kallar in samma människor som får stå där och tugga sina inövade teser om och om igen i teverutan och i radion?

(Jens blänger strängt på mig)

Göran Greider tuggar inga teser! Göran Greider är större än oss alla och historien kommer att ge både honom och Mao Tse Tung rätt. Nästa fråga.

1me1nt

Ok… Mats Dagerlind?

Aldrig hört talas om.

Du läser inte Avpixlat?

Bara när jag känner en obetvinglig lust att läsa artiklar om romer som bajsar i sandlådor och araber som våldtar kvinnor och livesänder det på Facebook.

Oj…

Ja…

Men är det verkligen rimligt att tro att du som är så intresserad av nyheter inte studerar Sveriges största opinionsbildare emellanåt?

Vaddå? Jag läser Arnstads twitter fler gånger i timmen.

Jag menade Avpixlat…

Vägrar ha med dem att göra.

För att…?

För att de är som en förnumstig jävla skoltidning på steroider… och så de där jävla kommentatorsfälten på det – som grädde på moset… där man släpper lös smyg-SD-röstande universitetslektorer som förläst sig på Paul Collier och The Bell Curve med SD-röstande sportfiskare från Porjus huller om fucking buller… jag svär jag tror jag såg en som stavade våldtäkt med både ‘ck’ och två ‘L’ häromdagen… sheesh…

För att vara nån som inte läser Avpixlat har du en väldig koll på dem…

Seriöst: jag klarar inte av gränssnittet. Det är där det tar emot mest. Det är så satans fult. Och så kavalkaden av skäggiga gubbar i skinnväst med kulmage… och sär skrivningarna i kommentators fälten… för helvete… det är ju en parodi på sig själva i real tid! Precis som Nya Gammel moderaternas Face book.

Apropå såna – vad har du för relation till Carl Bildt?

Bra. Carl och jag pratar med varandra flera gånger varje dag.

Verkligen?

Mm. Han brukar ringa från Gatestoneinstitutet. Eller Bohemian Grove. Eller från nåt Sudanesiskt oljefält där man hör de stackars negrerna yla skräckslaget i bakgrunden. Nota bene: det är INTE jag som kallar dem det – det är Ulf Adelsohn…

2014-12-21_0732

Tror du att Carl Bildt skrattar nån gång? Och i så fall åt vad?

Har du sett Legenden med Tom Cruise?

Nej.

Det är en gammal 1980-talsrulle… Ridley Scott regisserade… Carl Bildt gör en fantastisk biroll i den. Apropå din fråga.

Hur ser du förresten på begreppet rasism? Du som ibland blir anklagad för att vara just ‘rasist’? Eller i alla fall ha en massa rasistiska och främlingsfientliga fans…

Alltså… det där med rasism är lurigt… om jag till exempel skulle påpeka att Louis Armstrong rullade så mycket med ögonen när han lirade trumpet i svensk teve på femtiotalet att man kunde tro att man hamnat mitt i en Lottodragning om man kom in i rummet lite för snabbt… skulle det vara ett rasistisk skämt?

Det beror på vem du frågar.

Exakt. Alexandra Pascalidou. Eller Rashid Musa. Eller Arnis. Men när Delta Rythm Boys gav sig på att tolka ”Flickorna från Småland” och ”Grabben me’ choklad’ i” … var inte det en form av kulturell appropriering? Om vi ska slira över på det ämnet… alltså när de tonalt och rytmiskt överlägsna negrerna – som det hette på den tiden – annekterade den underlägsna svenska musiktraditionen… och nästan gjorde narr av den? Eller var det en hyllning? Eller var det nån elak svensk som lurade dessa rasifierade gossar att sjunga en oskyldig – potentiellt kvasirasistisk – visa om ‘grabbar med choklad’ i… som ett slags grymt inside joke! Vem vet? Spelar ingen roll så länge det svänger!

Dina associationsbanor är verkligen originella…

Jag vet!

20170406_191106

Ok… men vi tar några fler namn medan vi ändå har ångan uppe… snart försäger du dig på allvar så att Expressen eller SVT kan hänga ut dig som ‘hatare’ och söndertrasare av den svenska inrikesdebatten…  Stefan Nolervik på Östersundsposten? Vad säger du om honom? Apropå grabbar med choklad’ i?

Aha! (Jens ställer sig upp och gör vågen) Sveriges bästa journalist och viktigaste opinionsbildare! En hedersknyffel! Grabben hela dan!

…fast jag har hört att du och han har en lång fejd som sträcker sig flera år tillbaka i tiden och som grundar sig i att han, på olika sätt, kontaktat en rad av dina vänner och bekanta och ifrågasatt varför de trycker gilla på dina Facebookuppdateringar?

(Jens skakar på huvudet)

Aldrig hört talas om. Det måste vara nån som heter precis likadant. Jag har INGA skärmdumpar, mail och inspelade telefonsamtal som styrker detta  fullständigt paranoida beteende. Den Stefan jag menar skulle aldrig göra så. Han står över sånt. Han har en oerhörd integritet, både som journalist och människa. Han skulle aldrig nedlåta sig till sånt infantilt trams. En fantastiskt duktig journalist därtill. En medborgare höjd över varje misstanke! Det är tack vare hans ideologiska järngrepp som Östersundsposten utvecklats till den friska röst i samhällsdebatten den nu är. Åh… jag kan se honom framför mig… hur han i detta nu sitter och lusäser dessa rader… kisar koncentrerat för att uppfatta varje nyans i det jag skriver… medan chefredaktör Lindberg hänger tvätt i bakgrunden. Detta radarpar… dessa journalistikens svar på Abbot och Costello! Mielke och Honecker! Piff och Puff! Det är en ÄRA att bli läst av dessa två varma, bildade, superintelligenta, nyanserade, ödmjuka, HUMORISTISKA män som inte alls ser som sin främsta uppgift att uppfostra läsarna till rätt värdegrund och som ALDRIG skulle ta ett internt principbeslut på att stoppa mina insändare och debattartiklar på grund av potentiell rasism/nazism/antifeminism… Med såna som kamrat Nolervik och kamrat Lindberg fastsurrade de vid det publicistiska rodret VET vi att svensk journalistik är i goda, granskande, ideologiskt välmanikyrerade händer! Östersundsposten – en fyr av klarsyn på ett hav av inavel och inte bara enkelt utan även DUBBELT tänk kring samtidens allra svåraste frågeställningar!

Gud vad du rantar… du har verkligen ett horn i sidan till de där två…?

NEJ!

Kan du inte bara släppa det? 

ALDRIG!

…risken finns ju annars att du SJÄLV framstår som ganska småsint om du inte kan släppa vad två av Mittmedias feodalherrar klass tre håller på med uppe i ett norrländskt bakvatten där dagens största nyhet är att en timmerbil for av vägen och att Röda Korstanten Birgitta, 67 fann kärleken tillsammans med ensamkommande Ali, 17… 

…du läser Östersundsposten hör jag…

Vem gör inte det… men förstår du vad jag menar? Du riskerar att framstå som en väldigt liten och långsint människa…

Jag har bjudit in dem på offentlig debatt vid ett flertal tillfällen! Jag har erbjudit mig att betala lokalen! De får välja moderator! De får ta dit alla sina vänner! Jag kan sitta på golvet! Jag kan ha schimpanskostym på mig! Bara vi gör det nångång och livesänder på Facebook samtidigt!

17690188_10210033464765531_788817952_n

Vad skulle ni prata om då?

Journalistik! Nyspråk! Publicistiskt framfall! Albert Camus! Jennifer Egan! George Orwell! Joseph Heller! Sylvia Plath! Sixten Landby! LOB! Ashley Blue! Det faktum att Stefan innehade posten som kulturredaktör i många år trots att han – enligt egen utsago – inte läser böcker! Vi kan prata om de häpnadsväckande uppgifter som framkommit i Commodias och fackets enkäter om arbetsmiljön på Mittmedia! Den är (tydligen) fruktansvärd och jag skulle – i all ödmjukhet – vilja påminna speciellt Stefan om att DÄR finns det verkligen nåt att skriva om för den som är uppe med tuppen! Jag vet ju att han är väldigt engagerad i allt som har med mobbning och kränkningar att göra! Om nån kan skriva om problemen på Mittmedia och Östersundsposten så är det han! Han är rak som ett svärd när det gäller sånt! Har en OERHÖRD journalistisk integritet!

1mjd3z.jpg

Den där bilden var ganska barnslig… och rätt infam i sammanhanget…

(Jens skakar ihärdigt på huvudet.)

Vad du än tror älskar jag Hans Lindeberg och Stefan Nolervik. Såna som de är min största drivkraft. Kommer alltid att vara. Oavsett i vilken skepnad de uppträder. Så länge de finns såna som de måste jag fortsätta skriva. Universum kräver detta. Det är precis samma som med värdegrundsmässiga giganter som Anders Lindberg, Cantwell, Schulman, Lindström, Hagen och Virtanen – så länge dessa briljanta höginkomstagare/BIB-konnässörer med enorm självdistans och intellektuellt dödsförakt gödslar samhällsdebatten med sitt remarkabla tankegods måste JAG balansera upp den med MITT sinnessvaga trams, annars kantrar den moraliska och estetiska skutan… Det är som Ying och Yang! Carola och Runar! Horace och Ebba! Lindeborg och Lenin! Bildt och Lundin Oil! Ekeroth och Ekeroth! Traci Lords och Harry Reems! Anna Hedenmo och Andy Pandy! Peter Wolodarski och vargen! Filip & Fredrik och ett tinnitus! Anna Kinberg Batra och en knäpptyst parmiddag på Kungsholmen! Fredrik Reinfeldt och ett obebyggt kalhygge utanför Arjeplog! Fredrik Reinfeldt och två stora drogögon mitt i ansiktet! Annika Strandhäll och motsatsen till en Lidnersk knäpp! Zara Larsson och en hjärndöd discolåt i marschtakt! Clara Henry och en banal navelskådning! Gabriel Wikström och en pekbok om snippor! Soran Ismail och en svart företagsgig på femtio loppor! Ulf Bjereld och en könsstympad barnbrud i Bergsjön! Johan Westerholm och ett muslimskt brödraskap! Rashid Musa och ett pekfinger i luften! Björn Söder och ett snusbrunt Volksgemeinschaft! Henrik Arnstad och en värdegrundscertifierad bücherverbrennung! Marcus Birro och en Strindbergsk schadenfreude! Victoria Kawesa och en intellektuell blacklash (på svenska ‘illegal piskning’)! Hanne Kjöller och en dåligt korrläst halvsanning! Mats Dagerlind och en rewritad passage från Pernilla Anderssons hemsida! Jan Sjunnesson och en icke-existerande vapengömma i Jämtland! Erik Ullenhag och ett galopperande Napoleonkomplex! Hanna Stjärne och en Stalinorgel! Jan Helin och en Magnumbutelj Tirnave! Oisin Cantwell och en påse colombianskt marschpulver! Mattias Karlsson och en best of-CD med Eddie Meduza! Jonas Sjöstedt och en avdragsgill paradvåning på Östermalm! Rossana Dinamarca och en Gulagarkipelag! Anders Lindberg och en kovändning om tiggeri! Dan Eliasson och ett dubbelmord i Rinkeby! Anders Ygeman och en oacceptabel barnavrättning på en busshållplats i Malmö! Joakim LaMotte och en viral skrikvideo! Elisabeth Höglund och en omvändelse under galgen! Peter Springare och en förintelse! Ann Heberlein och en show! Jan Björklund och en korkpistol! Annie Lööf och en låglöneorgasm! Björn af Kleen och ett karaktärsmord! Christina Höj Larsen och en batikfärgad LSD-tripp! Thomas Matsson och en häxjakt! Gudrun Schyman och fyra välhängda nubier! Din associationsförmåga och ett riggat Rorschachtest!

Eh… ok… det känns som vi skulle kunna hålla på i all evighet med det här… så det är nog bäst att vi rundar av här. Tack för dina knivskarpa analyser.

Varsågoda!

20170218_132228

Vissa bilder talar för sig själva.

…och när vi lämnar den store opinionsbildaren sitter han (precis som när vi kom) djupt försjunken framför datorn och klickar sig fram i den digitala djungeln av erotisk esoterika:

”Alltså, när Allie Haze ber Rocco att komma i hennes ögon känner man verkligen att vi kommit till en ny nivå… shit pommes frites vad den tjejen är frän… och så Mandingo på det… som en annan nutida Queequeg… my black friend, indeed… 30 cm svart fasa… som det brukade stå Leif Hagen-annonserna på sista sidan i Aftonslasket förr om åren…”

Vi sätter oss i bilen och lämnar Jens utan att han märker det och när vi rullar ner för den långa, slingrande grusvägen till Riksväg 62 hör vi, ånyo, nationalskalden/Vit Makt-ikonen Owe Thörnquist dåna ur de öppna fönstren uppe på kullen:

”Kära svenskar, vad blev av er?
Det finns schyssta jugoslaver
liksom greker och turkar här i vår handelsbod.

Men mitt i bidragskarusellen
står nu jättedamen Ellen,
Moder Svea och bligar dumt som en plundrad kommod.

Det som ligger dig i fatet
är allt världsförbättrar-pratet
mens dina egna ungar sprattlar i maffians nät.

Och dom knarkar, svinar ner och stjäl,
våra gamla sparkar dom ihjäl…”

THE END

Swish 070 266 33 22

……………………………………………………………………………………………………

http://www.residencemagazine.se/har-ar-vara-snyggaste-hemma-hos-reportage-2016/go

27 reaktioner på ”LUMIÈRE NORDIQUE – ett efterlängtat hemmahosreportage

 1. Gillar reservdunken med ”jet-A1”.
  Kompletterat med ditt prepper skafferi och ett nedgrävt Viggen någonstans på ägorna har Putin inte en chans mot Jens ”Stay behind” Ganman.
  Det kommer bli som om Putin omfamnar en trojansk häst om han invaderar Sverige.

  Gilla

 2. För det första – jag älskar ordet ”knölpåk”.

  För det andra. vilket är mindre trevligt; de progressiva muslimerna som jag har träffat har en viss tendens att tycka att homosexualitet är fel, men inte straffbart. Ingen skugga åt deras håll, men det finns en viss disparans mellan västvärlden och MENA som inte direkt adresseras – våran version av ”öppenhet” är helt annorlunda. Och det är dessa man bör skjuta framåt. De progressiva.

  Men istället så ger man skattepengar till de som råkar le falskt. Att tro att de som ler falskt inte fattar vilka ord man ska säga för att få skattepengar är naivt.

  Ursäkta min utlägg.

  Gilla

 3. Alldeles… underbart!
  Dessutom roligt att för en gångs skull få läsa ett inredningsreportage man kan relatera till.

  Men, Jens, vad i hela friden envisas du med den där facebookdyngan för, du har ju en blogg? Jag har ett anonymt skräpkonto för att se de sällsynta värdefulla sakerna som trots allt ibland dyker upp på Cretinbook, och dit räknar jag allt du skriver och ritar. Idag satt jag vid en annan dator och skulle visa dina pajgrafer för en bekant, men märkte att man måste vara inloggad för att ta del av dem!

  Jag känner knappt någon vettig människa som använder (används av) Cretinbook, åtminstone inte regelbundet och under riktigt namn. Om du nu inte är anlitad av Cretinbook för att producera registreringslockande ”pluskunds”-material, varför inte (även) publicera allt här på bloggen?

  Gilla

   1. Kan du inte lägga ut paj-diagram och annat fejsbookat här också? Snälla!

    Det är bara att copy-pasta. Går jättesnabbt ju.

    Om du gör det ska du se att bloggen får mycket mer besökare.

    Gilla

   2. Hur sanna Facebooks siffror är vill jag inte uttala mig om, men man kan lämna Facbook och lägga upp en IFTTT på Facebook om man vill det så slipper man fokusera på eländet. Personligen tror jag Facebooks siffror är starkt överdrivna. Jag bryr mig om vad som är GPL och FSF.

    Gilla

 4. Stort tack. Man blir lite ödmjuk när något som ser ut som medvetandeström är så genomarbetat.

  Fint collage! Jag har ofta funderat på vad ”Clobbering time!” skulle bli på svenska.

  Byggd 1986? Nej, du! De där … böjbara … gånggärnen … fanns tidigast 1991. (mvh legokollaren.)

  Thereminen är underskattad i svensk politik. Det har mest varit hoppsan-trombon och yakity sax de senaste … ja, bra länge.

  ”I riksdagen för SD” – kommer att tänka på diverse figurer hos Woodehouse om vilka förskräkta överklassmostrar sade ”jag tror han har suttit i fängelse”. ”Nej, då,” svarar Lord Emsworth glatt, ”de kom alltid undan med böter.”

  ”Jag har inga skärmdumpar …”
  http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/SuspiciouslySpecificDenial

  Gilla

   1. Jag får det till att det rör sig om dessa två bitar:

    ”Rocker Bearing 1X2”, http://brickset.com/parts/design-3937
    ”Plate 1X2 (Rocking)”, http://brickset.com/parts/design-3938

    Sedan får man gå per färg, och då ser jag tidigast 1991.

    Både jag och Brickset kan naturligtvis ha fel. Skall till Legoland Billund till sommaren, då kan jag gå in till chefen, slå näven i bordet och be om klara besked. Det är väl så det fungerar, har jag förstått.

    Vad jag minns av 80-talets lego är nästan bara fyrkantiga bitar, blå tåget, och så de där med djurhuvuden. Du är kanske ett eller några år äldre än jag så du hade nog mer översikt.

    Gilla

   2. Äntligen nån som intresserar sig för VIKTIGA detaljer i samhällsdebatten. Jag vill att du gör precis som du beskrev i ditt inlägg och sen informerar mig. Jag ÄR På riktigt nyfiken att veta hur det ligger till med detta. LEGO är inget man skämtar om!

    Gillad av 1 person

 5. Du har för alltid förstört världens bästa film ”Black Hawk Down”
  Men,
  tack i alla fall.
  Är förövrigt väldigt trångt i helikoptern där man trängt in hela svenska folket (ops – det finns ju inte)

  Gilla

 6. Tack för helgens skratt. Underbart hemmahos-reportage. Ger i utbyte för underhållningen ett litet bidrag till din spellista, att användas när det blåser till.

  Gilla

 7. När jag läser reportaget uppstår frågan: Är det den normativa diskursen som strukturerar intersektionaliteten eller är det subjektiviserandet av den andre som osynliggör ett angeläget narrativ? Jag bara frågar…..

  Gilla

 8. Du har varit fullständigt okänd för mig (71-årig gammal stockholmska som flyttat ur från en liten våning vid Nytorget till ett hus på Vindö som jag försöker få beboeligt).
  Upptäckte dig på DGS-TV. Fick nästan slag. Finns det en ung (för mig är du ung) människa i Sverige som är så insiktsfull!
  Läste nu på morgonen (franska valets första omgång) att man på brittiska SundayExpress när man räknar upp de franska kandidaterna benämner Maccron med: ”the anti-establishment” ex-banker.
  Ett makabert pro-establishment uttalande och i det en bekräftelse på att vi lever i en fascistisk tid/värld.
  Jag har tre barn. Ingen av dem fattar detta.
  En av dem, min yngsta dottter – jurist, är social-justice-warrior. Hon satt för några år sedan i en utredning på regeringskansliet om Diskrimineringslagen.
  En är gift med en engelsman som nu har sålt deras kåk i London för Brexit kan man ju inte stå ut med. Miljonerna plockar de nu hem.
  Sonen jobbar på RödaKorset och tycker FN är bästa platsen på jorden.
  För ett halvår sedan tog jag mig ut på webben och började leta efter svar.
  Sanningen gjorde mig matt.
  Men upptäckten att det finns en massa levande människor där ute var skön.
  Vi är ju egentligen vanliga fantastiska fria och skapande/kännande människor som var och en har en alldeles egen hjärna och ett alldeles eget hjärta.
  Jag har inte gett upp hoppet om mina barn.
  Tack för din blogg den bidrar till min förmåga att gå framåt/uppåt.

  Gilla

 9. Ajajaj! Borde ha vetat bättre än att som nyopererad gett mig på att läsa det här…
  Men, det var f*n i mig värt det!
  Tack!

  Gilla

 10. Jag erkänner att jag är lite sen till skrattfesten, men skrattade det gjorde jag!

  ”(Jens sitter tyst en lång stund och kniper ihop ögonen)”

  Jag vet inte riktigt varför, men jag såg dig för mitt inre, sitta där med ihopknupna ögon, och verkligen försöka samla ihop alla dina känslor som formligen svämmade över alla breddar, för att sen utbrista:

  – ”Han är den störste.”

  Det var roligt! Tack för det!
  Men jag kände mig också påmind av att jag nog inte skrattar så ofta nuförtiden.
  Jag skrattade helt klart mer förr, vilket känns lite trist att konstatera.
  Jag antar att jag läser dagligen alldeles för mycket tråkiga nyheter om Sverige och världen, och det känns så allvarligt hela tiden.
  Man får ju dessutom idag vara lite försiktig vad man skrattar åt också.
  Eller så har jag bara blivit gammal (47).

  Humor är svårt!! …som nån sa till Özz.

  F ö ett häftigt Lego-bygge du visade upp där!
  Mycket nostalgi för pengarna!
  Då det består av en hel del bitar, så måste du ha varit väldigt snäll när Julafton kom.
  Jag fick bara ett litet rymdskepp och tjocksockar…

  Hursomhelst, så introducerades dom där Lego-gångjärnen redan 1979, så att du byggde 1986 stämmer säkert rätt bra.

  Tack för alla boktipsen förresten!
  Hittade för ett tag sen själv på loppis ”På spaning efter Moder Sveas själ” av Patrik Engellau, från 1987.
  Har dock inte haft tid att läsa den än, men jag kollar gärna efter den här typen av böcker, då jag vill kunna förklara för mina barn när dom blir stora, vad Sverige var för någonting.

  Allt gott!

  Gilla

 11. Trodde att jag både hört och sett alldeles för mycket av Gudrun Schyman.
  Nu är jag helt jävla säker på att jag sett på tok för mycket av Gudrun Schyman.
  Hur återhämtar man sig från det där?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s