ASYLINDUSTRIN – en titt bakom skynket

Det är inte Bert Karlssons fel att han tjänar pengar på svensk asylindustri. Regeringen Bildt/Westerberg la grunden för systemet med vinstdriven asylinvandring redan på 1990-talet – regeringarna Persson, Reinfeldt och Löfven byggde ut det i omgångar. Till slut fanns det inga andra alternativ för den som ville ha en ‘generös’ flyktingpolitik än att släppa tömmarna och låta marknadskrafterna härja fritt. Även om det givetvis skavde i värdegrundsskorna för vänstern när gamle Nydemokraten och invandringskritikern Bert ‘Betjänten’ Karlsson blev en direkt förutsättning för att etablissemanget skulle kunna leva upp till sina ideologiska utfästelser. 

Här, nånstans i det svenska hjärtlandet, ligger ett av Berts mindre asylboenden. En plats där varken du eller jag skulle stå ut att bo ens en timme. Än mindre ett år. Långt från ära och redlighet. Långt från de uppspända påfågelstjärtarna på DN Kultur och Aftonbladets ledarsida. Långt från från den teoretiska värdegrundsdiskussion som blivit den svenska tyckarelitens bread and butter. Det här är den vardag som pågår i det tysta runt om i hela Sverige oavsett hur många nazistkort Stefan Löfven delar ut, oavsett hur många utmaningar Ylva Johansson hävdar att Sverige kan klara och oavsett hur ‘oacceptabel’ Anders Ygeman tycker att situationen är. Följ med på en kort resa in i den Humanitära Stormaktens innersta och bortersta skrymslen…

img_2555

Pago spelar syrisk luta. Det låter sådär. Men det är i alla fall nåt som bryter av mot den deprimerande miljön – här på ett nerslitet asylboende nånstans i de ändlösa granskogarna. (Och ja jag vet, det hade varit bättre – inte minst dramaturgiskt – om Pago spelat fantastiskt så jag börjat gråta av rörelse, men han är ganska kass. Men det är ok. Han får vara det. Man kan inte vara bra på allt.)

img_2551

Perioden 2012 – 2016 inträffade 180 bränder på olika asylboenden runt om i Sverige. Enligt MSB berodde 9 av 10 incidenter (162) på matlagning, brinnande cigarettfimpar m.m.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6452483

img_2548

Det gemensamma köket på boendet är inte så nice. Vattnet är rostigt och smakar illa. Några av flyktingarna frågar om jag kan hjälpa till att fixa det. Det kan jag inte.

img_2549

På socialdemokratiska konferenscentret Bommersvik utanför Södertälje skolas många av morgondagens politiker. Så här beskriver sig anläggningen på sin hemsida:

”Bommersvik är en fridfull plats med hög klass på måltider och service från hjärtat… på Bommersvik serveras högklassiga måltider som stimulerar alla sinnen, tack vare medvetna produkt- och producentval. Mjölkproducenterna betar 8 kilometer från vårt kylskåp, och bordsvattnet hämtas ur egen grundvattentäkt och serveras kolsyrat och kallt i flaska… varje måltid är omsorgsfullt avvägd för att lyfta fram och ge utrymme för varje enskild maträtts smakprofil…

…i sjön Yngerns rena vatten samsas de världsunika sötvattendjuren Gul Forsslända och Sydlig Sötvattenmärla med bastubadande konferensgäster…”

…och så här beskrivs Bommersvik på Wikipedia:

”Bommersvik har ett högt symbolvärde för socialdemokratin och har blivit lite av ett Mecka för svenska socialdemokrater… (…)… Många stora socialdemokratiska ledare har varit på besök och av tradition förläggs många viktiga möten till Bommersvik…

…SSU:aren Lotta Axelsson förklarar Bommersvik så här: Bommersvik ger idéer, möjlighet till strosande i naturen och vila. Det är faktiskt lite av ett socialdemokratiskt samhälle, som man längtar tillbaka till.”

…det där sista håller nog många med om… den här passagen älskar jag f.ö:

”Socialdemokratiska statsministrar har låtit gåvor de fått på sina utlandsresor finnas på skolan för att utsmycka den. Bland annat har Olof Palme tagit ett flertal vaser från Mingdynastin till skolan, en uppstoppad tiger, guldstaty av en inkagud.”

img_2544

Det här är inte en bild från Bommersvik.

img_2552

Det här är Hassan (till vänster)*.

Han påstår sig vara journalist från Bagdhad. (Jag skriver ‘påstår’ eftersom jag inte kan vara säker på att det stämmer. Men det kan inte han när det gäller mig heller, så det jämnar ut sig.)

Hassan bor tillsammans med en släkting och två andra, helt främmande män, i det här rummet som är kanske 10-12 kvadratmeter stort. Det luktar inte gott därinne. Dålig ventilation. Många människor på liten yta. Matlagning. Svett. Smutstvätt. Ångest. Hassan pratar intensivt och har lite svårt att uppfatta mina frågor. Det jag minns mest efteråt är hans intensiva:

”Listen my friend! Listen!”

Jag undrar om han minns min beklagande min. Min förfärade uppsyn som jag antagligen inte lyckas maskera särskilt väl.

img_2545

När jag besöker asylboendet finns det många barn där. De springer upp och ner i trapporna. Som ser ut så här. Det kan låta lite snyftigt men det är inte menat så.

Jag har de senaste två åren regelbundet besökt 4-5 asylboenden i Jämtland och Värmland. Jag har träffat många flyktingar och tagit del av flera tragiska människoöden. En del av de jag träffat har varit trevliga och intelligenta. Andra obehagliga och korkade. Jag har träffat både högutbildade och analfabeter. Såsom det är överlag med befolkningen.

Parallellt med det här har jag läst hur olika journalister skildrat sina möten med flyktingar och det här kan säkert låta ‘konspiratoriskt’ men hade jag jobbat på en lokal dagstidning – vi tar ett slumpmässigt exempel ur högen… Östersundsposten …– hade de här bilderna antagligen sett annorlunda ut. Det hade varit skratt och leenden och många filtereffekter. Det hade känts hoppfullt. Och kanske lite exotifierat. Kanske hade det talats om en ‘trivsam stämning’ på boendet och slagits fast att ‘här har alla kärleksfulla relationer till varandra…’

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_interest_story

Jag tänker ofta på hur det skulle vara om jag klumpades ihop med exempelvis Virtanen och Schyffert på ett asylbonde i Syrien eller Afghanistan. Skulle jag ty mig till dem? De till mig? Skulle vi svetsas samman via vår gemensamma kulturella/nationella identitet?

img_2538Interiör från tvättstugan.

Här nere har det skett överfall på kvinnor vid tidigare tillfällen. Tafsningar, våldtäktsförsök, sexuella trakasserier. Det finns tyvärr några ganska otäcka figurer på boendet (obs, mannen på bilden har inget med det att göra, inte Hassan och Pago heller). Min arabiska väninna – som tagit sig därifrån och flyttat söderut – ryser när jag nämner de otäcka männens namn:

”Det där var ett fruktansvärt ställe. Om man var kvinna.”

Två andra väninnor berättar liknande historier från sitt eget boende tio mil därifrån. Om hur en grupp hazarer försökt dyrka upp dörren till deras rum på nätterna (rummet där de fram till nyligen bodde med sin mamma och sin 8-åriga lillasyster)

Jag frågar varför.

”Jag vet inte… för att skrämma… kanske våldta…”

”…men hazarerna är ju själva förtryckta i sitt hemland?” argumenterar jag (som den duktiga, rationella svensk jag är). ”Då kan de väl inte komma hit och börja förtrycka andra?”

(Lägg märke till hur jag lyckas generalisera dubbelt här; alla hazarer är våldtäktsmän – alla hazarer är förtryckta.)

”Vi kristna konvertiter är inte värda nånting”, förklarar min väninna. ”Vi är horor. Gudlösa. Fick de där männen som de ville skulle de döda oss.”

Hon drar med fingret över halsen.

”Det här kommer uppfattas som skräckpropaganda om jag tar med det i texten…”, tänker jag när jag läser mina anteckningar. ”Det kommer att spela SD i händerna.”

Mina väninnor beskriver sitt boende som en kombination av ‘Iran, Afghanistan och Arabistan’ – som att det inte är en del av Sverige. De berättar om mentaliteten mot kvinnor på den plats de bodde innan flykten –Teheran. I Teheran satt de helst inte med bilrutan nervevad om de fastnade i en bilkö, hur varmt det än var. Det kunde hända att nån sprang fram och kastade syra i ansiktet på oskyldiga kvinnor, vilket ju låter helt rubbat i en svensks öron (jag växte upp med Karl- Bertil Jonsson och Fem Myror är Fler än Fyra Elefanter). Fast sen kommer jag ihåg att sånt alltid hänt i Sverige – det är bara anmälningsbenägenheten som ökat.

Det finns inga kulturella skillnader.

Passus:

Precis när jag träffar mina konvertitvänner (som jag följt under snart ett års tid) åker regeringen Löfven till Mellanöstern för att kränga vapen och lastbilar. Stefan Löfven ler och dunkar rygg med några av de värsta diktatorerna i världen. Sadister och mördare. Mina väninnor ser bilderna av de beklämda, svenska kvinnliga ministrarna som står uppställda bredvid, med hucklen på huvudet och den feministiska utrikespolitiken uppkörd i rumpan, och jag ber dem om en analys:

Det är lite kass ljudkvalitet på det där klippet, jag vet. Ni får ha överseende med det men jag arbetar med ganska små medel just nu. De här tjejerna har i alla fall vistats i Sverige i snart ett år och jag tänker återkomma till dem i ett framtida reportage. De har lärt sig massor av svenska sen de kom hit. De är superambitiösa. De vill jobba och studera. De vill bli poliser eller jobba med redovisning. Mamman jobbar heltid på en fabrik. Ännu har de inte blivit kallade till intervju av Migrationsverket. Fast de har i alla fall fått tag på ett egen lägenhet så att de slipper vistas på det DDR-sunkiga asylboendet i grannbyn. Jag besökte dem ett antal gånger medan de bodde där. En hemsk plats. En grogrund för kvinnoförtryck och etniska konflikter. Och en fantastisk affäridé.

För nån.

Jag tänker ofta  den här familjen när jag ser unga män i förorten beklaga sig över att polisen ‘provocerar’ dem. Eller när jag ser en svensk politiker prata om att de unga männen ‘fastnat i sysslolöshet’; att deras hobby att bränna bilar är ett ‘rop på hjälp.

Klasskamp.

Jag tänker på den här familjen även när jag hör män ur den priviligierade, BIB-marinerade medelklassen gnälla om fartkameror och kass golfsving. Sen tänker jag att på det faktum att flera av mina arabiska/persiska väninnor beskriver Sverige som en plats som importerar och i vissa fall försvarar en vansinnig kvinnosyn.

Som om det inte räckte med vår egen machokultur.

Men man ska inte tänka så – jag vet. Det blir lätt ‘brunt’. Man ska hylla Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin för deras ‘kamp’ för fler pappamånader och vinsttak i vården. Själv vill jag bara ta en stor megafon och skrika i örat på dem:

”HALLÅ! TITTA BAKOM ER!! DET BRINNER!!”

Missförstå mig rätt: det är inget fel att vilja finjustera kontrollerna på den gamla folkhemsmaskinen. Men året är 2017. Inte 1977. Finjusteringarnas tid är över och de sista åren har det svenska samhället tryfferats med hundratals såna här asylboenden. De mest akuta problemen just nu stavas barnäktenskap, könsstympning, religiös extremism, gängkriminalitet, etniska konflikter och skottlossning på gator, torg, kaféer och lekplatser.

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/sorgen-efter-dubbelmordet-vi-saknar-två-bröder-1.3920714

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/skottlossning-pa-varvaderstorget

http://www.expressen.se/kvallsposten/vaktmastaren-skots-bakifran–flera-skott/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article24033048.ab

De politiker som envisas med att låtsas att det inte är så kommer att straffas vid valurnorna.

Hårt.

img_2540

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO  tjänar 95 730/ månaden. Det är effektsökeri att stoppa in såna uppgifter i den här texten, men jag tror ni förstår varför jag gör det. Karl-Petters, LO:s och socialdemokratins inställning till invandring är nämligen ett bra exempel på fenomenet att både vilja äta kakan och ha den kvar. Man vill å ena sidan att Sverige ska vara en ‘humanitär stormakt’; många ska få komma till Sverige från länder med stor fattigdom och låga utbildningsnivåer. Men man vill inte sänka arbetsgivaravgifter och medverka till sänkta ungdomslöner/ ingångslöner etc. Och på ett sätt kan man förstå det: allt åt alla, alla ska med etc.

Det finns dock ett problem med detta: genom att surra fast sig vid generösa paroller som ‘alla ska med’ har vänstern skrivit under sin egen politiska dödsdom. Altruismen är behjärtansvärd men intellektuellt ohederligt. Antalet flyktingar som till slut måste jobba växer nämligen stadigt. Till slut nås en kritisk massa. Vi lockar inte bara hit unga, friska, arbetsföra människor från andra länder utan även gamla och sjuka. I bästa fall blir asylinvandringen ett nollsummespel där unga, friska nysvenskar tar hand om gamla sjuka diton. I värsta fall blir det en negativ balansräkning.

http://www.lo.se/start/tal_och_artiklar/vi_behover_inte_hitta_pa_nagra_quot_enkla_jobb_quot

Det här är exempel på de ‘enkla jobb’ alla pratar om nu och som exempelvis Centern talar om att ‘skapa’. Listan är hämtad från Centers hemsida och de i sin tur citerar SCB:

– städare

– bilrekonditionerare

– fönsterputsare

–bärplockare

–handpaketerare

–flyttkarlar (inte flyttkvinnor märk väl)

–varupåfyllare

–pizzabagare 

–reklamutdelare

–vaktmästare

övrig vårdpersonal (s.k extra händer)

m.fl

Det vi journalister kanske – apropå detta – borde fråga politikerna lite oftare är: Är den här koloniala synen på arbetskraft okej? Är det moraliskt och intellektuellt hederligt att utgå från att flyktingar/fattiga vill komma till Sverige för att ta jobb som svenskar inte vill ha? Eller jobb som måste ‘skapas’ för att försöka räta upp en slirande asylpolitik? Asylsökande kanske inte alls vill vara med och ‘rädda vården’.

De kanske vill jobba med media?

Och de pengar vi investerar i det politiska prestigeprojektet ‘Den Humanitära Stormakten’… hade de gett större utväxling om pengarna investerats på plats i tredje världen? Professor Hans Rosling var inne på det. Frågan är vem som orkar föra den frågan vidare efter hans för tidiga död? Vem orkar, i längden, bli brunsmetad och misstänkliggjord för att man vill diskutera alla aspekter kring asylinvandring? Möjligheter och problem. Humanistisk och ekonomisk maximering.

Sverige har – för att säga det brutalt – importerat en ny underklass. Den nya, etnifierade underklassen har blivit ett politiskt projekt. Ett politiskt projekt som bitvis dominerar samhällsdebatten. Länge dröjde vi oss kvar vid diskussionen om ‘värdegrund’ och ‘allas lika värde’. Vilket lät bra i teorin. Men Karl-Petter och LO och S – och alla de andra partierna – vet förstås att dessa ställningstaganden till slut måste överges om man ska klara av att sysselsätta den nya underklassen.

Det där har Annie Lööf förstått för länge sen.

***

img_2559

Det svarta elementet mitt i bild är inte målat. Det är rost och smuts som gör det så där mörkt.

img_2542

Här skulle du inte vilja duscha. Jag lovar.

img_2560

Här kommer jag klampande i min stickade blå luva.

”Hello-hello!”

Barnen tittar förvånat på mig när jag går förbi. Det syns att jag inte hör hemma på boendet. Jag ler vänligt men det känns falskt. Det här är safari för mig. Jag ska snart åka hem till mitt, trygga ombonade medelklasshem och de här barnen kommer i värsta fall att bli kvar på det här stället i 12-24 månader innan de får besked om PUT eller TUT. Blir det avslag var månaderna – eller åren – på boendet en dålig investering. Fast de slapp i alla fall kriget. Eller fattigdomen.

En stund.

***

Jag hade tänkt döpa det här reportaget till ‘Flyktingporr’. Men i slutändan kändes det cyniskt. Även om flyktingporr är ett uttryck som (kanske) skulle ha funkat åt bägge hållen. Dels som ett osentimentalt erkännande:

”Jag är medveten om vad jag sysslar med här – jag, priviligierade svenska man, uppvuxen i fred och frihet. Jag vet att det här reportaget är ett slags avlatsbrev; genom att skriva sånt här visar jag att jag har en human sida. Jag köper mig fri från skuld.”

Dels som en ironisk känga åt dem som anser att allt som skrivs om flyktingars situation är en form av godhetsknarkande, men som aldrig skulle våga sätta foten på ett asylboende eftersom risken finns att de skulle drabbas av det känslomässigt.

Så här skrev jag i Länstidningen** för ett drygt år sen, apropå det:

”Det är lätt att hemfalla åt en ikonisering av exempelvis flyktingar och tiggare; att skildra dem i gryniga – Anton Corbijninspirerade fotografier; att göra dem till eviga offer eller att lyfta fram enskilda individer som lyckade exempel på integration (vars bortre gräns är tämligen oklar – ingen vet när en människa är färdigintegrerad).
Flyktingporr är ett uttryck som får många att rygga instinktivt. Det låter i överkant cyniskt. Men det är det många av oss journalister ägnar oss åt. Vi använder utsatta människor som projektionsyta för våra egna neuroser och vår egen fläckvisa godhet. Ett konsekvent och osentimentalt granskande av makten är antagligen ett bättre sätt att hjälpa… 

…och det handlar inte om att som journalist välja bort sin egen medmänsklighet – det handlar om att våga ifrågasätta en verklighet som alltid finns där, inte bara när regering och riksdag hävdar att den inträffar.”

http://www.ltz.se/opinion/debatt/ganman-en-journalistisk-konspiration

I oktober 2015 flaggade Bert Karlsson för att hans bolag Jokarjo AB snart skulle omsätta en miljard kronor (ungefär lika mycket som en kommun på 20 000-25 000 invånare). Redan 2010 gjorde tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson 250 000 000 kr i vinst på sina affärer med HVB-hem och boende för ensamkommande flyktingbarn.

Ett av Jan Emanuels bolag hette ‘Svensk Samhällsutveckling’.

https://www.svd.se/de-ar-sveriges-bast-betalda-fackpampar-20g

http://www.expressen.se/nyheter/par-nuders-jatteaffar-salde-bolag-at-vannen/

………………………………………………………………………………………….

 

*My Black Friend – det här är den obligatoriska bild en journalist förr eller senare måste knäppa då han/hon besöker ett asylboende. Frasen ‘my black friend’ har sitt ursprung i ett annat idiomatiskt uttryck: ‘some of my best friends’… som dyker upp första gången runt 1908 då den demokratiske politikern John Worth Kern använder det som en retorisk figur i ett av sina kampanjtal:  “Some of my best friends are Republicans…”

** Efter ett beslut av Östersundspostens/Länstidningens chefredaktör Hans Lindeberg får mina texter inte längre tas in i Öp och LT. Inte ens i debattartikelform. Men det är helt okej. Jag har aldrig haft så många läsare som nu.

”I fight authority, authority always wins
I fight authority, authority always wins
I been doing it, since I was a young kid
I’ve come out grinnin’
I fight authority, authority always wins…”

25 reaktioner på ”ASYLINDUSTRIN – en titt bakom skynket

 1. ”Vi lockar inte bara hit unga, friska, arbetsföra människor från andra länder utan även gamla och sjuka. I bästa fall blir asylinvandringen ett nollsummespel där unga, friska nysvenskar tar hand om gamla sjuka diton. I värsta fall blir det en negativ balansräkning.” När den svenska invandringen övergick till asylinvandring, så övergick den till att bli negativ på balansräkningen. Läs Sanandajis bok Massutmaning.

  Gillad av 1 person

   1. Vill ÖP inte ge nåt rakt svar? Skulle vara intressant att höra exakt varför dom inte vill ha mångfald i åsikter.

    Gilla

 2. ”Det kommer att spela SD i händerna.”

  Förvisso och för att inte spela SD i händerna behöver man göra minst en av två saker:
  1. Informera inte om UT, asylboenden etc. etc.
  𝐋𝐎𝐂𝐊𝐄𝐓 𝐏Å 𝐎𝐂𝐇 𝐅𝐀𝐒𝐓𝐒𝐕𝐄𝐓𝐒𝐀𝐓
  𝗼𝗺 𝗻𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗸𝗮𝗻 𝘀𝘃𝗲𝘁𝘀𝗮 𝗳𝗿å𝗴𝗮 𝗲𝗻 𝗸𝗼𝗺𝗽𝗶𝘀
  2. Stoppa invandringen …
  OCH faktiskt då journalister sprider information som denna, FAKE or RÉAL spelar ingen roll, skapar man känslor hos människor och känslor styr ibland på ett oönskat sätt ingen eller väldigt få vill offra till ett samfund där man inte är medlem i församlingen…. coh har man en pension som inte räcker alls för att leva vad ska en fattig pensionär göra.

  Ett alternativ 3 är att äntligen följa Sverker Åströms tips . . . skulle iaf fungera . .

  Gilla

 3. ”Jag tänker på den här familjen även när jag hör män ur den priviligierade, BIB-marinerade medelklassen gnälla om fartkameror och kass golfsving. ”
  Har själv BiB, ibland intensivt.
  OM och endast om
  alla fartkameror försvinner och min swing blir 250 meter persistent, GOTAF,
  då vete f_n?

  Gillad av 1 person

 4. ”De politiker som envisas med att låtsas att det inte är så kommer att straffas vid valurnorna.”
  Eller belönas . . .
  Att ha politiker och tyckare och experter inom etablissemanget som till hör grupp 3 räcker inte….
  faktum att på ett decennium, 10 år, har MV beviljat 1 miljon (sex nollor) UT . .
  Då kommer många raketforskarämnen och har förslah på hur vi skall ta emot nyanläönda ,. MEN empiri visar att i dessa 10 kohorter så är de i helårsarbete högst 30% dvs för denna miljon tordet 15–20% vara i helårsarbete . N.B. siffran borde vara 80–90%
  Bra förslag kommer hela tiden men ett decinnium för sent…
  Vi behöver förslag och idéer som när dessa genomförts om ett par år typ så är de precis vad som behövs . . .
  De kumulativa effekterna är ”tröga” åt båda håll och dessutom svåra för många inte minst jag att inse direkt utan det tar ett tag….

  Gilla

   1. LOL, min mamma sitter i rullstol och jag rör mig i dom kretsarna. Och du vet vad som händer om man skriver självklarheter om dessa slutna kretsar – du kan lika gärna köra kamikaze med twin towers, om man säger så.

    Eller som i ditt fall – bli anklagad för att vara fascist.

    Gilla

 5. Hej.

  Man lyfter på hatten, och försöker få vänner, kollegor och bekanta att våga glänta på förlåten till det förbjudna tabernaklet: ej av staten sanktionerade media, med ej av staten sanktionerade reportage och resonemang.

  En del säger rent ut: ”Jag vill inte tänka på/prata om sådant. De gynnar bara fel människor.”

  Detta som respons på faktauppgifter om att levnadsförhållanden på boenden, som de ovan beskrivna, är sådana att det är helt förbjudet att ha i ett fängelse.

  Eller som respons när det pratas om det nödvändiga med ‘enkla jobb’ i villaförorten eller den till 99% svenska byhålan: ”Måste du alltid komma dragande med jämförelser om hur det är för handikappade och mongon? Såna behöver väl ändå inga jobb eller pengar?!” Detta med anledning av platser inom diverse projekt (Samhall, JobbMalmö m fl) avsedda för personer med nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionsnedsättning/-hinder trängs ut av att man nu istället ‘tvättar’ invandrare genom systemen: efter ett år i sådan anställning får invandraren a-kassa, och statistiken ser lite bättre ut.

  Jag tror du kan ha en strålande framtid som frilanskorrespondent för norska, danska och finska medier när det gäller rapportering om Sverige. Ingen blir ju profet i sin hembyggd, sägs det.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 6. Jens, du fick mig att sitta här och lipa, men jag tackar dig som fasiken för det här reportaget.
  Jag kunde knappt ens le när du skrev: ”Här kommer jag klampande i min stickade blå luva.”
  Tjejerna, WOW, vilken bra svenska de på så kort tid lyckats lära sig, även om dom inte förstod ordet propaganda.
  Jag tror Hassan minns din beklagande min och förfärade uppsyn precis som hans ord ekar i ditt huvud. Jag vill tro det iaf eftersom du var där för att skildra deras ”liv”.
  Ser jag verkligen en två-plattors-spis i rummet? Tro fasiken att det blir bränder om det ser ut så isf.
  Det där med Klasskamp, starkt!!!
  Megafon kanske vore på sin plats!
  Östersundsposten/Länstidningen har gjort bort sig rejält. Vadå inte ens får skriva debattartiklar. Helt sjukt!
  Om Herr Lindeberg får för sig att komma krypandes till dig igen så hoppas jag att du kör upp långfingret i trynet på honom.
  Dom har loosat Ganman och jag hoppas dom får på pälsen för det av läsare.
  Själv är jag oerhört tacksam att du finns här och på fb så jag får tillgång till dina fantastiska reportage & Pajer, för inte läser jag Östersundsposten.
  Bilderna gör reportaget mer på riktigt. Man känner doften där, man kan nästan ta på smutsen, känna svetten… Trasigt och det blir så obehagligt påtagligt att jag nästan vill blunda, men det VILL jag ju INTE!!!
  Briljant avslut med Mellencamplåten!
  Tack Jens! Det här är vad bra journalistik borde vara!

  Gilla

 7. ”Antalet flyktingar som till slut måste jobba växer nämligen stadigt. Till slut nås en kritisk massa. Vi lockar inte bara hit unga, friska, arbetsföra människor från andra länder utan även gamla och sjuka. ”
  Från SCB i länken nedan visar att denna grupp som varit ganska persistent i demografin i 10 år kommer att också få problem med att det fötts alltför få barn så inte ens detta argument fungerar.
  Emprir visar att efter 15 år, utplanande, har 50% ett helårsarbete alltså blir gruppen älfre, 65+, 15% + 33% dvs 50% och andelen barn är väsentligen bindre än den andel av befolkningen som sägs föda för få barn….
  Som jag sa är detta siffrorna från SCB . . då man tittat på MV ser man andra siffror för UT osv . . men jag har ännu inte äldersfördelning etc…

  https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-i

  Gilla

 8. ** Efter ett beslut av Östersundspostens/Länstidningens chefredaktör Hans Lindeberg får mina texter inte längre tas in i Öp och LT. Inte ens i debattartikelform. ”

  Vad stolta dina kolleger som jobbar på tidningen måste vara över sin modiga chef som kämpar så starkt för det fria ordet.

  Jag kan inte annat än med förakt se på hur den inställsamma PK-ismen breder ut sig och är fullt nöjd med att att ha ”sagt upp” tidningen från min sista arbetsplats. Ville inte ens ha den gratis så dålig och intetsägande som den blivit. mvh

  Gilla

 9. Fruktansvärt bra, som vanligt! Du skämmer bort oss. Med det sagt vill jag ändå ta upp några små invändningsliknande betraktelser.

  För det första tycker jag att det är att spela onda krafter i händerna att kalla dem ”flyktingar”. Om de bor på asylboenden är de bevisligen asylsökande men vi vet väl inte om de är flyktingar? Alla är inte det även om vissa ljuger om att de är det. De har dessutom vanligen passerat flera länder de kunnat söka asyl i på vägen till Sverige så deras mål kan rimligen inte varit att bara komma till första bästa säkra ställe.

  ”För det andra skriver du ”De politiker som envisas med att låtsas att det inte är så kommer att straffas vid valurnorna…. …Hårt”.
  Tyvärr kommer de inte straffas tillräckligt hårt. De kommer inte att bli skyldiga att återbetala något för sitt fulspel och sin inkompetens utan kommer snarare att lyfta någon slags ohemul pension. För vissa politiker kan jag tycka att böter, och eventuellt fängelse, skulle vara lämpligt straff.

  Slutligen får jag intrycket att du menar att man borde ha dåligt samvete för att man är privilegierad och har vuxit upp i ett av jordens rikaste länder. Eller har jag missförstått? Jag tycker hur som helst inte att man ska ha dåligt samvete för det. Man ska absolut försöka hjälpa människor som är mindre lyckligt lottade men jag ser ingen poäng i att ha dåligt samvete.

  Gilla

   1. Det får inte jag. Globalt sett, och historiskt, tillhör jag absolut vinnarna – lever bättre än forna tiders adel och betydligt bättre än majoriteten världens befolkning. Med svenska nutidsmått är jag en fattiglapp och stor förlorare.

    Men det mesta som drabbar oss eller skänkes oss rår vi inte över så jag känner ingen samvetsömhet. Däremot vill jag verkligen att de som har det svårt ska få det bättre. Det är en anledning varför jag tycker att svensk invandringspolitik är så djupt omoralisk – vi skulle kunna hjälpa många fler mer berättigade i närområdena istället (som jag tror du nämner i texten också).

    Gilla

 10. ** Efter ett beslut av Östersundspostens/Länstidningens chefredaktör Hans Lindeberg får mina texter inte längre tas in i Öp och LT. Inte ens i debattartikelform. ”
  Helt konstigt för ärligtdet finns egentligen väldigt lite i dina artiklar, krönikor, som inte är politiskt korrekt. Du visar stor empati och ett stor bit ”tycka mest synd om text” länk till detta.

  https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/21/att-hitta-dem-som-det-ar-mest-synd-om-en-hoax-eller-mission-impossible

  Däremot så skriver och har du skrivit även om verkligheten både från en stor stad och från en glesbygd . . med empiri från båda så kan jag säga att ”dt stämmer”sedan att i Stockholms län finns områden som är väldigt skyddade och har så varit….råkade åka till Djursholm vid 20:00 en kväll för hemskt många år sedan och i en V8 som jag lånat . . som ett brev på posten fast snabbare blev jag ikappkörd och stoppad av polisen som satt i sin bl i centrum för kontroll…. ”du kölde ovarsamt/aggresivt” . . finns ingen video dock (fanns inte mobiler på den tiden byggde sådana senare i mitt liv för att hjälpa alla som ville dokumentera)

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror att ÖP tycker att jag är en pain in the ass bara… eftersom jag så ofta ifrågasatt dem. Men det gör jag för att jag tycker att de kan mycket bättre. Med alla sina resurser. Tack som läser för övrigt!

   Gillad av 2 personer

 11. Tack för ett mycket bra och initierat reportage från en verklighet som ytterst sällan eller aldrig kommer fram i ”mellanmjölksmedia”. ”Altruismen är behjärtansvärd men intellektuellt ohederligt.” Så sant, så sant, en variant på ”talk is cheap”.

  Gilla

 12. De där gröna trasiga golvplattorna i trappan på bilden: Jag misstänker att de är från ca 1960 och att de innehåller asbest. Inte något barn ska kravla runt på och särskilt obehagligt när de håller på att upplösas i småbitar.
  Jokarjo borde åläggas att kolla upp och vid behov sanera.
  Mycket bra reportage för övrigt!

  Gilla

 13. Jag är i total chock det finns nån med en ryggrad och hjärna bland svensk journalistkår.
  ÖP låter som en farlig plats som ruvar på såna där hemliga saker… jisses
  Swishar över en peng till gravöl för moder Svea.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s