MEME MAGIC & SHITPOSTING – så kommer valet 2018 att vinnas

1jhmrr

Har du hört talas om Barack Obamas tokige halvbror Malik Obama? Han som röstade på Donald Trump i presidentvalet? Han satt snett bakom Sarah Palin under den tredje presidentdebatten i Las Vegas, som ett levande easter egg för observanta tittare. Malik Obama gav upphov till tusentals s.k ‘memes’ på sociala medier. Liksom ‘Carl the Cuck’ och ‘Aids Skrillex’… och vet du inte vem Carl the Cuck är lever du antagligen också i förvissningen att Sverigedemokraterna har max 18% av väljarkåren (Edit 2019: snacka om att jag hade fel där!). Ditt uppvaknade dagen efter valet 2018 kommer att bli brutalt. 

Tror du på magi?

Inte jag heller.

Men det gjorde en hel del Trumpsupportrar. De trodde (med glimten i ögat) att den tecknade grodan ‘Pepe the Frog’ var en inkarnation av den egyptiske guden ‘Kek’ och att ‘Kek’ återvänt till jorden hösten 2016 för att via bilddelningsforumet’4chan’ påverka den rådande världsordningen.

Pepe är en s.k ‘reaction meme’ och såna finns det förstås gott om. Det som skilde Pepe från alla de andra var att han (kanske) hade magiska superkrafter. Historien sammanfattas i följande – just det – meme:

esoteric-kekism2

…och jag vet – det här åter helt skruvat. Det är trams. Barnsligheter. Lappri. Sånt alla seriösa opinionsbildare kan bortse från. Det försökte förresten Hillary Clinton och hennes kampanjstab att göra i det längsta, fast till slut blev de finurliga, subversiva ‘Pepe the Frog’-memen så svåra att hantera att man gick ut med en (världsfrånvänd men ändock) förklaring på sin hemsida: Pepe the Frog var nazist. Eller –de som gillade honom var det i alla fall; den så kallade ‘alt-right högern’. .

https://www.hillaryclinton.com/feed/donald-trump-pepe-the-frog-and-white-supremacists-an-explainer/

Taktiken var att genom– via gult by association – kväsa folks lust att skoja med Hillary men, tja.. man kan väl säga att det funkade sådär (ungefär som nazi-kortet funkat för Löfven här på hemmaplan).

Unknown-5.jpeg

pepe.png

Pepes tiotusentals fans hade nämligen en särdeles svart humor och ju grötmyndigare och Stig Järrel-stränga Hillary och hennes medarbetare blev – desto fler respektlösa Pepe-memes skapades. I realtid. Pepe fick alltid sista ordet eftersom sociala medier regerar och twitter är snabbare än tanken.

Han vann ‘the great meme wars’ , med ett spefullt leende, och det är på ett sätt logiskt eftersom den som får skrattarna på sin sida brukar vinna. Så kommer det att bli i Sverige också, där enskilda bilder och memes sannolikt blir tungan på den våg som för länge sen tippat i Sverigedemokraternas favör. Man behöver inte gilla att det är så. Men det är så. Och om man inte gillar det ska man läsa den här texten extra noga.

unknown-6

***

Fler som trodde på magi var Barack Obamas Kenyanska släktingar.

I november förra året samlades några av dem för att utslunga en förbannelse över sin bångstyrige släkting Malik – detta på grund av dennes stöd för den nye Hitler – Donald Trump.

Klanledaren och byäldsten James Otieno förklarade för Washington Times:

”Vi tänker utfärda en förbannelse mot Malik. Han är inte en av oss längre, eftersom han äter med fienden. Hur kan han förskjuta Obama, som har hela världens respekt? Obamas presidentskap har hjälpt den här byn.”

Obamas kusin Nicholas Radula la till:

”Malik är en skam för vår familj. Vi har bestämt att distansera oss från honom. Malik har varit avundsjuk på Obama ända sen han blev president i Usa.” 

20160724_obama

Det är oklart om familjens förbannelse gav nån effekt. Vi vet att Trump vann och att den amerikanska vänstern fortfarande vrider sig i ideologiska plågor över detta faktum. Och över att ödet spelade dem ett så hemskt spratt och knuffade fram den oberäknelige, osannolike Malik Obama i rampljuset precis vid fel… eller rätt… tillfälle.

Visst, Bill Clinton hade också en odräglig bror när det begav sig – Roger Clinton – som Secret Service lär ha gett kodnamnet ‘Huvudvärken’ och som 2001 lyckades tjata sig till en ‘presidental pardon’ av sin bror (han fick en gammal kokaindom struken ur sitt brottsregister). Men Malik Obama var på en helt annan nivå. Malik Obama valde att sätta på sig en röd MAGA-hatt och uttala sitt stöd för den (påstått) mest rasistiske presidentkandidaten sen… well… sen Hillary Clinton:

Hillary-Clinton-Black-Americans-Super-Predators-800x416.png

Man hade inte kunnat manusskriva nåt dråpligare. Det här var ett paradexempel på när verkligheten överträffar dikten, och enligt vissa var både Malik Obama, som företeelse, och Trumps vinst i presidentvalet ett resultat av hundratusentals rebelliska memepostningar i sociala medier.

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-elections/donald-trump-is-bringing-president-obama-s-half-brother-to-the-final-debate-a7368826.html

http://truthfeed.com/trump-exposes-video-of-hillary-calling-blacks-super-predators-and-we-need-to-bring-them-to-heel/18790/

***

SE HIT DUMJÄVEL!!

Ja, ursäkta det politiskt inkorrekta tilltalet men vi ska blicka bakåt i kristallkulan lite snabbt:

På 1980-talet fanns ett hårdrockscoverband i Östersund (det ligger norr om Dalälven). Bandet hette ICA Hakon och ICA Hakon spelade dansanta hits av Whitesnake, AC/DC, Black Sabbath och Deep Purple bland andra. De hade tagit sitt namn från en lokal ICA-Butik (vilket bara det var pure genius.)

Inför en spelning på det lokala ölsjappet gick man runt och affischerade på stan. Man toppade man affischerna med imperativet ”SE HIT DUMJÄVEL!” skrivet i svart tusch.

(Handtextat).

Också genius.

Alla som promenerade längs Gågatan i Östersund såg affischerna – och många blev förolämpade. Arga. Men – man såg dem. Skötsamma, otadliga medborgare på väg till jobbet studsade till i sina beige poplinregnrockar och tänkte ilsket:

”Vafalls…? Jag!? En dumjävel!? Hur vågar de!? LYMLAR!!

Det är väl tveksamt om särskilt många skötsamma medborgare masade sig iväg den fredagen och spanade in ICA Hakons gig. Det var nog det vanliga halvkriminella, folkölshinkande klientelet som dök upp. Men man vet aldrig och det är det som är poängen: ibland lönar det sig att sticka ut. Ingen minns en fegis etc.

Fast det mest geniala med ICA Hakons aggressiva marknadsföring var att de räknat ut att de flesta människor med ett uns av självdistans skulle garva till när de läste affischen – och sen garva till en gång till över att ANDRA, mindre avslappnade typer, antagligen skulle lacka ur grande över det oförskämda tilltalet.

En i grunden otroligt mänsklig egenskap det där: att man i hemlighet gärna njuter av sin egen klyftighet och åt alla andra idioter som springer åt samma håll.

”Observe the masses – do the opposite!” som Jonas Sjöstedt sa när han gästtalade på universitetet i Pyonyang häromsistens.

Nej, jag driver.

Det var universitetet i Pnohm Penh.

Nej, jag driver igen (men medge att det hade varit kul om det var sant!).

skarmavbild-2015-01-12-kl-11-11-17-600x777

Vad jag (omständligt) försöker säga här är att man måste våga vara lite obekväm ibland. Man måste våga ha lite humor och lite självironi.

Som Reinfeldt.*

Eller som Säters kommun som för några år sen fick den politiska korrekthetens riddare att ramla av hästen med sin slogan:

”JAG ÄR TOKIG I SÄTER!”

Inte roligt! tyckte många. Medan andra älskade den.

En motsvarighet för Malmö 2017 skulle kunna vara:

”MALMÖ – EN PANGROLIG STAD!”

”Se Sundbyberg och sedan dö!” skaldade ju Ulf Peder Olrog redan 1947.

Eller om det var Aleppo.

***

Lyssna: som opinionsbildare har du våren 2017 exakt en sekund på dig att fånga din publiks budskap. Helst ska den bara bestå av en enda bild och en rolig och tankeväckande rubrik. Två, max tre ord. Så det jag håller på med här – skriva långa, docerande artiklar på en gamma ång-wordpressblogg – det är helt dödfött.

Du kan lika gärna sluta läsa nu på en gång.

Scrolla ner och titta på de infogade memes:en istället. Så fattar du precis varför Stefan Löfven är chanslös vid nästa val.

580C0F56-C850-4CEA-B50C-B74859853280.jpeg

Tycker du att bilden ovanför är rasistisk?  Diffust främlingsfientlig?

Det borde du göra … i konsekvensens namn … och gör du det inte … tja …

I så fall kan du nog sluta läsa här.

Du är hopplöst förlorad.

Det finns inget jag kan säga eller skriva som kommer att övertyga dig om motsatsen (och vice versa). Och du kommer att vakna med en sjuk baksmälla den 20 september 2018. Jag också, antagligen.

Inte för att jag dricker sprit (helnykterist sen födseln) men till och med en obehaglig besserwisser som jag har svårt att greppa det som händer just nu. Och det som hänt efter valet i USA. Effekten av detta håller på att slå igenom med full kraft i Sverige. As we speak. Du kan glömma  Avpixlat, Expressen-TV, Studio Ett, Agenda, Nya Tider , SVT Opinion och allt vad de heter. Det är inte de som kommer att påverka hur folk kommer att rösta i nästa val.

Det är meme:sen och de roliga okynnespostningarna i sociala medier som kommer att svänga din uppfattning åt det ena eller det andra hållet (den här inunder är heller inte min):

E6C01DB7-DABB-4667-A1DF-DEA2C095D8A2

***

I efterhand kan vi konstatera att den politiska satiren fick stort utrymme i ‘århundradets val’ – det amerikanska presidentvalet – och att s.k. ‘mainstreammedia’ tillsammans med en rad stora opinionsinstitut och andra förståsigpåare gissade fullständigt fel när det gällde slutresultatet.

Många kända komiker och satiriker som Samantha Bee, Stephen Colbert, Sarah Silverman, Chelsea Handler, Trevor Noah, Seth Myers och hela Saturday Night Live-gänget lade enormt mycket krut på att håna och förlöjliga Donald Trump under 2016. Man attackerade inte bara hans kvinnosyn utan även hans utseende; hans hår, hans förment diminuitiva händer och – ironiskt nog i dessa tider av gilla olika och anti-rasism – hans hudfärg. (För orange.)

 

2kmqeu.jpg

Vad blev resultatet?

Jo, etablissemanget lyckades förvandla mångmiljardären till en klassisk underdog.  Stora mediehus som CNN, MSNBC, New York Times, Washington Post och en rad utländska, europeiska nyhetsredaktioner stödde Hillary mer eller mindre öppet. Liberala Miami Herald var den tidning som kanske tydligast tog ställning:

cwtq2plwqaag-a9-jpg-large

 

Subtilt så det förslår.

Facebook hjälpte också till att sprida en ändlös rad av klipp och memes där Donald Trump sa iögonfallande saker. Bilden av honom som en hopplös clown cementerades och den enda kändisen som helhjärtat ställde upp och stödde honom offentligt var Ted Nugent, en avdankad sydstatsrockare med dokumenterat tvivelaktig människosyn.

Men.

Donald Trump hade även nåt annat. Han hade den mytiska ‘alt right’-rörelsen (alternative right) på sin sida.

Och inte minst: Pepe the Frog.

Pepe The Frog tog under slutet av valrörelsen över internet med bitande ironi och satir, och i det fallet riktades udden uteslutande mot Hillary Clinton, MSM och det politiska etablissemanget. Pepe the Frog blev rebellernas, fritänkarnas och dissidenternas vapen i kampen mot liberalernas upplevda självgodhet. Vissa påstår att att Pepe the Frog på egen hand avgjorde det amerikanska presidentvalet, detta genom att synliggöra den dubbelmoral som ända sen guvernörstiden på 1980-talet följt Hillary Clinton hennes man ‘Slick Wille’.

pp5y3zh

Samma dubbelmoral som sa att det var okej för demokrater att korsfästa Donald Trump för hans ‘pussygrabbing’ samtidigt som de hyllade Bill Clinton som en stor statsman.

Denna tes kan förstås diskuteras – alltså att Pepe the Frog påverkade valutgången – men helt klart representerade den tecknade grodan en stor grupp människor som, precis som Trump själv, vägrade att inordna sig i den etablerade mediedramaturgin.

Pepe the Frog och hans Mona Lisa-enigmatiska leende startade en satirisk revolution och svallvågorna från det amerikanska presidentvalet kommer sannolikt att skvalpa jorden runt i flera varv de kommande åren. Den ansiktslösa massa som kallar sig ‘meme warriors’ har redan bestämt sig för att ‘avgöra’ det franska presidentvalet och kanske går det, kanske inte.

french-pepe

‘Trumpeffekten’ är hur som helst ett globalt fenomen och de parametrar som skapade fenomenet kommer att påverka även det svenska valet. För varje pretentiös pekpinnekrönika som DN, Expressen, SvD och Aftonbladet publicerar kommer hundratals, om inte tusentals, memes att födas och spridas via sociala medier. Folk är dödströtta på att höra att de är rasister och priviligierade CIS-människor (även om det antagligen är sant i många fall.)

Att försöka trycka ner den ‘sanningen’ i halsen på den breda massan –på samma sätt som man trycker ner fettkokad majs i halsen på franska gödgäss – funkar inte. Det funkade inte i USA där det blev en backlash av episka proportioner och det kommer det att bli i Sverige också.

Därför är det fascinerande att se hur svenska politiker aningslöst fortsätter på den inslagna vägen. Att Stefan Löfven satte sig på Acka och flög ett kort varv runt Sverige förra veckan för att prata med ‘vanligt folk’. Eller att han tänker hoppa över Almedalen i år… det gör varken till eller från… AKB:s utsträckta armbåge till SD – samma sak… det spelar ingen roll. We’re past that. Det kommer varken att funka med valtal, bäbispussning eller normbrytande Så Ska Det Låta-framträdanden fram till 2018.

Det svenska valet kommer att avgöras med humor.

Och med memes.

15048081_1163560063721368_3639221194009346048_n

Bonus!

*Jag skojade

 

10 reaktioner på ”MEME MAGIC & SHITPOSTING – så kommer valet 2018 att vinnas

 1. Nu blev jag inbjuden till en värld jag inte hade en aning om.
  Nu känns det som jag inte har fast mark under fötterna längre.
  Allt skakar och gungar och jag måste orientera mig i en ny värld.
  Briljant!
  Detta är journalistik.

  Gillad av 7 personer

 2. Hej.

  Men men men!

  Bilderberg-gruppen då? Illuiminati? Davos? Puglia Due? Radio EAP? NMR? Trumputins troll-arméer? Ess-De? Kameradenwerk? DARPA? COMPNOR?

  Det är ju de som styr i hemlighet; det har Wolodarski och Bah-Kunke sagt och både Jan Helin och Thomas Mattson och Aschberg och Poohl skall skydda oss från deras propaganda så att vi kan rösta bort alla mörka kräftor!

  Du kan väl ändå inte påstå att det finns både seriösa debattörer, och demagogisk krigföring av klassiskt snitt – samtidigt?!11!

  Med lite allvar – för den som inte är van att studera memetisering, semantik och semiotik så kan verkligheten verkligen te sig förvirrande – tänk att Björn Fritz var så framsynt redan förra årtusendet:

  ”Vi har alltså en mediamarknad som återigen har visat sin inkompetens i hanterandet av komplexa frågor (Ecce Homo, min anm.), en museichef som går i land med vilka dumheter som helst och en ”debatt” som bara tillåter en åsikt. Det finns skäl att utfärda en varning: tryckfriheten för bilder kan vara på väg att försvagas, åtminstone så länge debattutrymmet och opinionsbildningen helt domineras av personer som vill väl men litet begriper av vad de debatterar. Om vi inte lär oss debattera bilder på ett mer begåvat vis så ligger vi risigt till i framtiden. ” citerat ur:
  [https://lucris.lub.lu.se/ws/files/4668497/1038121.pdf]

  Vem blir ‘först’ med att skapa politiska meme:n av trafikskyltar?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS ‘Huckleri’ framkallade avundsjuka. Varför kom inte jag på den? DS

  Gillad av 2 personer

 3. Precis så.
  För den som vill förstå Pepe, så förklarade Sargon of Akkad detta i videon ”The symbol of the resistance.”

  ”So, unbelievably, we are going to have to talk about an internet meme of a cartoon frog called Pepe who’s become an important political symbol. Yes, these are the times we live in.”

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s