SVENSK JOURNALISM ÄR JU FAKTISKT BÄST

1adgyr

Så.

Låt oss titta på hur en och samma händelse kan omformas beroende på vilken nyhetskanal som förmedlar den. För det är givetvis det det handlar om – att knåda verkligheten till något man själv kan stå för. Eller som nåt som läsarna – ideologiskt – kan känna igen sig i.

Arthur Wellesley lär en gång ha sagt, när Harriette Wilson hotade att publicera sina memoarer och med dessa – Wellesleys kärleksbrev:

”Publish and be damned…”

Jag tror att både Mats Dagerlind och Anders Lindberg kan ta i hand på det. Och på att allt faktiskt är relativt. Eller som rockgruppen Extreme uttryckte det (…eller döpte sin tredje platta till i alla fall): ”Three sides to every story” (my side, your side – and the truth.)

Låt oss applicera den tankegången på svensk massmedia, hösten 2016, och se hur samma nyhet kan se ut i tre olika tappningar…


EXEMPEL 1 – ”BUSSHAVERI PÅ E18”


Text-TV:s version:

”En buss med pensionärer på väg till Tallinn fick igår motorstopp på E18 utanför Rinkeby. Pensionärerna undsattes av polisen och kunde till slut hjälpas vidare utan större problem.”  


Nyheter 24s version:

”En grupp potentiella SD-röstare på väg till ultranationalistiska Estland drabbades igår – helt rättvist – av motorstopp utanför en av landets mest dynamiska och levande ‘för’-orter. De parasiterande pensionärerna undsattes snabbt av en grupp uniformerade fascistlakejer som medelst hugg och brutala batongslag röjde en brandgata genom grupperna av kvinnor och barn när dessa skyndade fram för att osjälviskt erbjuda pensionärerna hemlagad tabbouleh och baklava. Ingen av pensionärerna erbjöd dock någon av de skadade sin privligierade plats i den ersättningsbuss som så småningom kallades in. Ett praktexempel på den själviskhet som präglar 1940- och -50-talistgenerationen i detta land… 

LÄS ÄVEN!

Totte Löfström: ”Så vinklar kryptorasistisk högermedia ovinklade, helt neutrala vänsternyheter!”

Alexander Karim: ”Är vi för fixerade vid SD? Borde vi prata mindre om SD? Kan SD tigas ihjäl? Riskerar den ständiga debatten om SD att göra dem större! Hjälp! Jag kan inte sluta säga ‘SD’!”

Teodor Stig-Matisering: ”I humanismens namn – utrota alla Sverigedemokrater!”


Avpixlats version:

”En grupp hederliga, arbetssamma Sverigevänner, som strävat lojalt hela livet för att bygga upp detta fantastiska land, drabbades – med stor sannolikhet – av stenkastning och molotovcocktails när de igår, via buss, passerade invandrartäta Rinkeby (en av landets ökända 55 NoGo-zoner).

De godmodiga pensionärerna var på väg till idylliska, etniskt homogena Tallinn för några dagars paus från invandrarkaoset i det numera helt dysfunktionella Sverabien. 

Pensionärerna – säkerligen chockade för livet av den skräckfyllda upplevelsen – undsattes till slut av några osjälviska poliser som med fara för eget liv trotsade horderna av invällare och subsahariska primater som– så fort bussen stannat – avbröt sin knarkhandel och könsstympning av minderåriga för att omringa bussen på exakt samma sätt som de skogstokiga somalierna i helikopterscenen i ‘Black Hawk Down’.

Ett under att ingen människa dog (och med ‘människa’ menar vi givetvis nån av de arma pensionärerna…)”

LÄS ÄVEN!

Mats Dagerlind: ”Osmakliga lögner i DN:s George Soros-understödda propagandamaskin!”

Egor Putilov: ”Därför finns jag på riktigt!”

John Gustavsson: ”Ny lillgammal analys av världsläget med referenser till Sykes-Picot-avtalet!”

Martina Aronsson ”Vilket år som helst skriver jag en ny krönika!”.

Rolf Malm: ”Stirra inte på mitt gräsliga skägg – läs min text istället!”


EXEMPEL 2 – ”STATSMINISTERN BESÖKTE HVB-HEM FÖR ENSAMKOMMANDE”


Text-TV:s version:

”Statsminister Stefan Löfven besökte igår ett HVB-hem för ensamkommande i Kramfors. Statsministern drack kaffe med personalen och pratade sen med några av hemmets boende. Därefter träffade han ortens kommunalråd och fick en lägesbild av den aktuella situationen.”


Aftonbladets version:

”Vår Kära Ledare besökte igår ett internationellt interneringsläger för Kamrater På Färden. Vår Kära Ledare – som tvingats placera dessa olycksbröder i lägret pga av den tidigare fascistiska högerregeringen – smälte med värme och brio in i den mångfaldiga miljön. Omringad av andäktigt lyssnande raketingenjörer och mikrobiologer från fjärran ‘länder’ berättade Vår Kära Ledare om hur tacksamma vi i Sverige är över att få stå nakna med uppsträckta armar och öppen mun i detta veritabla kompetensregn förutanvilket ‘Sverige’ snabbt skulle kollapsa under tyngden av sin egen post-koloniala orimlighet – samt av antalet snyltande pensionärer som bara kräver och kräver och aldrig bidragit med ett enda dugg till samhällsbygget (förutom Små Grodorna, surströmming och diverse anakronistiska rasistvitsar).

Efter det varma, fantastiska mötet drog sig Vår Käre Ledare tillbaka för enskilt samtal med ortens lokale ståthållare. Tillsammans drog de upp en listig strategi för att besegra de mörkrets makter (SD) som – sannolikt genom fiffel och båg – lyckats bli inröstade i Kramfors kommunfullmäktige.”

LÄS ÄVEN!

Fredrik Virtanen: ”En röst på SD är en röst på Hitler.”

Oisin Cantwell: ”Om Hitler levat hade han varit Sverigedemokrat.”

Anders Lindberg: ”Hitler, Hitler, Hitler, Hitler.”

Martin Aagård: ”Upplös nationsgränserna – utom för Palestina och samerna.”

 Somar al-Naher: ”De flesta svenskar är nazister innerst inne.”

Daniel Swedin: ”Den vite mannens tid är förbi.”

Abu Bakr al-Bagdhadi: ”I Det Nya Kalifatet behöver inga kvinnor göra karriär – hemmet blir deras trygga vrå!”

Åsa Lindeborg: ”Snart tar jag min hand från dessa galenpannor…”


Fria Tiders version:

”Alltså, a-l-l-t är en judekonspiration. Judarna sitter ihop med NWO-reptilerna och Bilderbergruppen visar ny forskning (se separat vetenskaplig artikel). Sverigedemokraterna å sin sida är ett maktfullkomligt vansinnesparti som begick ett ENORMT misstag när de ful-manövrerade ut hedersknyfflarna Kasselstrand och Hahne. Det blir allt tydligare att Jimmie Åkesson är en maktfullkomlig despot omgiven av devota rövslickare med den debilt grinande  drängen Mattias Karlsson i spetsen. Och att judarna deltog i den fejkade månlandningen. Sverige behöver en rak höger, rakt upp i den kulturrelativistiska stolgången!”


EXEMPEL 3 – ”SVERIGEDEMOKRAT I KROGBRÅK”

Text-TV:s version:

”Riksdagsmannen Kent Ekeroth var på fredagkvällen inblandad i ännu ett krogbråk. Ekeroth misshandlades av en kvinnlig restauranggäst med en kalebass och har polisanmält händelsen. Den kvinnliga restauranggästen har gjort en motanmälan för hets mot folkgrupp.”


Expressens version:

”Riksdagsmannen Kent Ekeroth, känd från den s.k ‘järnrörsskandalen’, uppger att han attackerats av en främmande kvinna inne på restaurang Zulu Nation på Söder i fredags kväll. Den attackerade kvinnans version av händelseförloppet skiljer sig dock väsentligt på flera punkter från Ekeroths. Enligt henne kom Ekeroth fram och var ‘sjukt hotfull och obehaglig’. Ekeroth å sin sida hävdar att han ‘bara ville dansa’. Kvinnan som – helt förståeligt – flytt från krig och elände nånstans i Afrika kom till Sverige för bara ett halvår sen och berättar för Expressen via sin vän och välgörare Alexandra Pascalidou:

‘Dawa blev fruktansvärt rädd när Ekeroth plötsligt kom fram och bjöd upp. Hon har inte kunnat sova sen det här hände. Hon bara satt och skakade på trottoaren utanför. Många grät och var upprörda. Seriöst, jag tycker att det är dags att vi förbjuder Sverigedemokraterna en gång för alla. Det kan inte få fortsätta så här. Dessutom har inte ens Kent Ekeroth rytmen i blodet. Det är faktiskt sjukt irriterande att behöva se honom försöka dansa på olika krogar runt om i Stockholm… många mår jävligt dåligt av det…”

LÄS ÄVEN!

Lars Lindström: ”Sverigedemokraterna – ett större problem än ISIS.”

Bilan Osman: ”Niqab – ett feministiskt plagg, vad du än säger.”

Frida Boisen: ”Titta in i mina anklagande, tomma ögon… och skäms!” 

KG Bergström: ”Stefan Löfven – den sämsta eller näst sämsta partiledaren näst efter Juholt?”

Anna Dahlberg: ”För sista gången… och utan torra omskrivningar… och med risk att bli anklagad för att vara Sverigedemokrat innerst inne… DAN ELIASSON ÄR EN J-VLA ODUGLING!!!!!!!!”


Avpixlats version:

”Modige sanningssägaren Kent Ekeroth, känd för sitt mångåriga engagemang FÖR yttrandefrihet och MOT islamisering, attackerades under fredagsnatten helt oprovocerat inne på en restaurang i hycklande mångfalds- och– godhetssreservatet ‘Söder’. Ekeroth stod och drack en alkoholfri öl i godan ro när en psykiskt labil kulturberikare kastade sig över honom med en primitiv grönsak hon smugglat med in på etablissemanget – antagligen för att röka upp inne på toaletten.

Ekeroth försvarade sig tappert mot den rabiata kvinnan men fick se sig bryskt övermannad av både etablissemangets vakter och primathonans lågpannade troglodytbröder som under gutturala läten skyndade till för att delta i förvisningen av en hederlig svensk medborgare från en restaurang som Ekeroth – om någon kritik överhuvudtaget ska framföras mot honom – borde hålla sig för god att besöka framgent.”

LÄS ÄVEN!

Mats Dagerlind: ”Gammelmedia ljuger så att de tror sig själva!”

Egor Putilov: ”Ryktet om min död är betydligt överdrivet!”

John Gustavsson: ”En kerubliknande analys från en kerubliknande analytiker!”

Martina Aronsson ”Därför har Avpixlat kvar min bylinebild trots att jag inte längre skriver för dem!”.

Rolf Malm: ”Groteska perversioner i norra Europas Schlaraffenland!”

EXEMPEL 4 – ”REGERINGEN INFÖR SKÄRPTA GRÄNSKONTROLLER”

Text-TV:s version:

”Regeringen meddelade på måndagen att man nu skärper gränskontrollerna i framför allt södra Sverige. Detta efter SKL:s senaste rapport om en rad kommuner som inte klarar av det stora antalet asylsökande.”


Politisms version:

”Att regeringen nu väljer att skärpa gränskontrollerna får ses som ett moraliskt nederlag– MEN – verkligheten kräver denna reaktion. Regeringen stänger gränserna av rätt skäl – de som ropade på detta för ett år sen gjorde det av fel. Det borde var och en förstå. Verkligheten – den inträffar när människor med rätt värdegrund och hjärtat till vänster säger att den gör det; vi har tolkningsföreträde där. Alla andra som villa stänga gränsen, införa ålderskontroller av ensamkommande, rekrytera fler poliser, försvåra för anhöriginvandring etc… gör det för att de är onda. Plain and simple. Så… kan vi inte lägga den här jobbiga debatten bakom oss nu? Och fokusera på SD?”

LÄS ÄVEN!

Eric Rosén: ”Röd, förnumstig och stolt.”

Margret Atladottir: ”Menstruation – nej! Kvinnstruation – JA!”

Kawa Zolfagary: ”Erase and rewind; Sverige – ett helt igenom misslyckat land.”

Maxida Märak: ”Rosa prinsessklänningar för barn – vår tids viktigaste fråga.”


 

Avpixlats version:

”Vad var det vi sa! Vad var det vi sa! Vad var det vi sa! Ha-haaw!”

LÄS ÄVEN!

Björn Norström: ”En vit, medelålders man tycker till!!”

Jan Sjunnesson: ”En vit, medelålders man tycker till!”

Mats Dagerlind: ”En vit, medelålders man tycker till!”

Mats Dagerlind: En vit, medelålders man tycker till! IGEN!”

2 reaktioner på ”SVENSK JOURNALISM ÄR JU FAKTISKT BÄST

  1. Jag saknar TV4:s bidrag till journalistiken ovan, men Nyheter24 är ett fullgott substitut eftersom innehållet är ungefär detsamma.

    Skulle vara trevligt att få se lite myth-busting från DN och Metro, så att vi slutgiltigt kan avslöja myten om att taharrush gamea skulle ha något med MENA att göra. Motbevisas lätt genom att låta en uppretad journalisthord hota polisen till att ändra sina uppgifter, enligt beprövat mönster.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s